Κορωνοϊός: O διάσημος δρ Αντονι Φάουτσι προειδοποιεί: «Μην ξαναρχίσουμε τις χειραψίες» - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: O διάσημος δρ Αντονι Φάουτσι προειδοποιεί: «Μην ξαναρχίσουμε τις χειραψίες»

O Aντονι Φαούστι
O Aντονι Φαούστι /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών οι ΗΠΑ να γνωρίσουν την επόμενη εβδομάδα την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος της μάχης με την Covid-19.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οποιαδήποτε άλλο κράτος με 1.973 νεκρούς,  η ομάδα διαχείρισης της κρίσης (task force) που συγκρότησε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον κορωνοϊό σχεδιάζει τα επόμενα βήματα και το δέον γενέσθαι μετά τις 30 Απριλίου, όταν εκπνέουν οι τρέχουσες οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιφανέστερο μέλος της ομάδας αυτής, ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο γιατρός που έχει αναλάβει να ξελασπώσει την Αμερική από τον κορωνοϊό επεσήμανε σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση Journal of the American Mecical Association ότι αυτό που προέχει είναι στους επόμενους μήνες και μέχρι το φθινόπωρο να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όταν έφθασε ο κορωνοϊός στη χώρα.

Κορωνοϊός: «Να κάνουμε όσα έπρεπε να είχαμε κάνει τον Ιανουάριο»

«Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είναι στη θέση τους όλοι οι μηχανισμοί που απουσίαζαν τον Ιανουάριο, δηλαδή της ταυτοποίησης των υπόπτων φορέων, της διάγνωσης των κρουσμάτων, της ιχνηλάτησης των επαφών και της απόμονωσής τους. Θα υπάρξουν κρούσματα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε αποφασιστικά ώστε να αποφύγουμε να ξαναβρεθούμε στη θέση που είμαστε σήμερα», τόνισε μετά από μακρύ ξενύχτι στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Αυτή τη στρατηγική είχε ακολουθήσει η Νότια Κορέα στην αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού, όταν οι Αρχές υπέβαλλαν δεκάδες χιλιάδες άτομα ημερησίως σε διαγνωστικές εξετάσεις κι έθεταν σε εφαρμογή ένα δραστικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών με συνεντεύξεις των διαγνωσμένων φορέων, ώστε να αποκαλύψουν με ποιους ήλθαν σε επαφή, με παρακολούθηση των κινήσεών τους μέσω του GPS των κινητών τους, μέσω βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος  και με παρακολούθηση των κινήσεων των πιστωτικών τους καρτών.

Παράδειγμα προς μίμηση η Νότια Κορέα και προς αποφυγή οι ΗΠΑ για τον
κορωνοϊό

Κι ενώ η Κορέα έπαιρνε αυτά τα μέτρα η αντίδραση των Αρχών στις ΗΠΑ ήταν χαρακτηριστικά αργή, η κυβέρνηση Τραμπ άφησε στους κυβερνήτες των Πολιτειών την ευθύνη για τις αποφάσεις για lockdown, ενώ τα λάθη και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή των διαγνωστικών τεστ από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Μετάδοσης Νοσημάτων οδήγησαν σε επικίνδυνες ελλείψεις. Όλα αυτά συνέβαλαν στη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, εκτιμούν πολλοί ειδικοί. «Είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται τάχιστα και αν η απώλεια λίγων ημερών είναι κακή εξέλιξη κι ακόμη χειρότερη η απώλεια εβδομάδων, τότε η απώλεια δύο μηνών, όπως κάναμε εμείς, είναι σχεδόν καταστροφική» τόνισε ο Ashish Jha διευθυντής του Harvard Global Health Institute.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διενέργεια διαγνωστικών τεστ επιταχύνεται πλέον στις ΗΠΑ, αλλά είναι πλέον πολύ αργά για να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορωνοϊού μέσω των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης των επαφών.  «Την τελική απάντηση θα δώσει το εμβόλιο», λέει ο δρ Φάουτσι, αλλά μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός μπορεί να περάσει τουλάχιστον ενάμισι χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στο μεταξύ θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Κορωνοϊός: Τα τεστ αντισωμάτων

Για τον διάσημο επιδημιολόγο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι Αρχές τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, πόσοι εξ’ αυτών ανέρρωσαν από την Covid-19 και δεν είναι πλέον ευάλωτοι. Η ανοσία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο για άτομα που μολύνθηκαν τον Φεβρουάριο, εκτιμά ο δρ Φάουτσι. Κι όσοι έχουν πλέον ανοσία μπορούν να επιστρέψουν ταχύτερα από τους υπόλοιπους στις δουλειές τους.

«Είναι τα άτομα που σου προκαλούν λιγότερη ανησυχία ότι θα δώσουν ώθηση σε ένα νέο κύμα της πανδημίας αν επιστρέψουν σε κρίσιμα πόστα», λέει. Για την ταυτοποίησή τους ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν αιματολογικά τεστ που ανιχνεύουν αντισώματα στην Covid-19, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά.

«Πολύ προσεκτικά βήματα – Μην ξαναρχίσουμε τις χειραψίες…»

 Ο δρ Φάουτσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή για να μην ξεφύγει ξανά η κατάσταση από κάθε έλεγχο. «Να μη στείλουμε άρρωστα παιδιά στα σχολεία, άρρωστους εργαζόμενους σε χώρους εργασίας. Να μην αρχίσουμε να ξαναδίνουμε τα χέρια. Να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τις χειραψίες. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά έτσι πρέπει να ενεργήσουμε μέχρι να φθάσουμε στο σημείο που θα γνωρίζουμε ότι είναι προστατευμένος ο πληθυσμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά ακόμη κι όταν αναπτυχθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κι είναι ευρέως διαθέσιμο, η πανδημία της Covid-19, λέει ο διακεκριμένος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, πρέπει να ωθήσει τους ιθύνοντες να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας και να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη επιδημία λοιμώδους ασθένειας. «Έχουμε μια κακή συνήθεια», καταλήγει: «όταν ξεπερνούμε μια κρίση επιστρέφουμε στα τρέχοντα προβλήματα. Αλλά δεν πρέπει με τίποτε να ξαναβρεθούμε σε μια τέτοια ευάλωτη θέση και να τρέχουμε να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ