Το οικονομικό «αυτογκόλ» της Κίνας: Το ποδοσφαιρικό πείραμα της κυβέρνησης απέτυχε, οι επενδυτές επιστρέφουν τα κεφάλαια στην χώρα - iefimerida.gr

Το οικονομικό «αυτογκόλ» της Κίνας: Το ποδοσφαιρικό πείραμα της κυβέρνησης απέτυχε, οι επενδυτές επιστρέφουν τα κεφάλαια στην χώρα

Φάση από αγώνα ποδοσφαίρου στην Κίνα
Φάση από αγώνα ποδοσφαίρου στην Κίνα /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jiangsu FC

Πριν λίγα χρόνια η Κίνα τάραζε τα νερά στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Εστρωνε εκατομμύρια ευρώ στα πόδια διάσημων παικτών, για να τους φέρει στα πάτρια εδάφη της.

Στόχος της κυβέρνησης, που ενέκρινε και στήριζε έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα, ήταν να αναδειχθεί το εγχώριο πρωτάθλημα παγκοσμίως. Οπως κάθε τι κινεζικό. Να αναδείξει η Κίνα στον «έξω κόσμο» και να αποδείξει ότι μπορεί να έχει και ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα, Κινέζοι επενδυτές και κολοσσοί έπαιρναν μετοχές ευρωπαϊκών συλλόγων (Ιντερ, Σαουθάμπτον, Γουέστ Μπρομ, Εσπανιόλ κλπ) για να αναδείξουν την δυναμική της χώρας και εκτός συνόρων. Το ποδόσφαιρο ως οικονομικός τομέας έμπαινε ψηλά στην στόχευση της κινεζικής κυβέρνησης για να γίνει η χώρα υπερδύναμη και σε αυτόν τον τομέα. Μάταια…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4-5 χρόνια μετά, το πείραμα της κυβέρνησης απέτυχε. Το όλο σχέδιο της Κίνας αποδείχθηκε… φούσκα. Μεγάλα οικονομικά προβλήματα συλλόγων έφεραν λουκέτα, αφού οι εταιρίες που τις στήριζαν δεν άντεχαν να συνεχίσουν την επένδυση σε ένα προϊόν που δεν μπορούσε να «πουλήσει» και να φέρει έσοδα. Και ως γνωστόν, όταν κάτι δεν έχει έσοδα και ρίζες, «πεθαίνει». Οι τοπικές ομάδες της Κίνας δεν είχαν μεγάλο κοινό, δεν είχαν σύνδεση με πόλεις και τοπικές κοινωνίες και ο λαός της χώρας απέδειξε ότι δεν έχει στις προτεραιότητες της το ποδόσφαιρο. Ακόμη και αν έχει στα μέρη του μεγάλα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Τέβεζ, Οσκαρ, Χουλκ, Λαβέτσι, Βίτσελ, Ελ Σαραουί…

Διαλύθηκε η Πρωταθλήτρια Κίνας το 2020!

Και κάπως έτσι «έσκασε» και το μεγάλο μπαμ. Η Πρωταθλήτρια Κίνας το 2020 Ζιανγκζού, διαλύθηκε! Ελάχιστους μήνες μόλις μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η μητέρα εταιρία του συλλόγου και κολοσσός στο λιανεμπόριο «Suning» αποσύρθηκε από την ομάδα λόγω των χρεών που ξεπέρασαν τα 60 εκατ.ευρώ. Και έτσι μπήκε λουκέτο σε όλα τα τμήματα του συλλόγου (και στην γυναικεία ομάδα που ήταν Πρωταθλήτρια το 2019), ενώ η ίδια εταιρία είναι μεγαλομέτοχος με 70% και στην ιταλική Ιντερ!

Τι μπορεί να κάνει τώρα η Ζιανγκζού: να πουλήσει δωρεάν τον σύλλογο σε όποιον δεχθεί να αναλάβει τα χρέη ή να τον διαλύσει εντελώς, μια «μαύρη» κατάληξη προς την οποία οδηγείται και η Τζιαντζίν Τάιγκερς, μετά την απόσυρση του χορηγού της.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πάνω από 15 ομάδες αποχώρησαν από το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα στην Κίνα πλέον θα διεξάγεται κάτω από αυστηρούς οικονομικούς όρους. Οι μεγάλοι αστέρες αποχωρούν σιγά-σιγά και η λάμψη του εγχώριου πρωταθλήματος αργοσβήνει. Διότι δεν ήταν τελικά πραγματική λάμψη και ένα σχέδιο με πραγματικές βάσεις και υποδομές. Και έτσι στην πρώτη σοβαρή δυσκολία, γκρεμίστηκε…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν λίγα χρόνια ο σπουδαίος Αργεντίνος φορ Κάρλος Τέβεζ έπαιρνε από την Σανγκάη Σενχούα 730.000 ευρώ την εβδομάδα. Τώρα ολόκληρη η τελευταία μεταγραφική περίοδος έκανε τζίρο 7 εκατ.ευρώ. Πότε θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα ουδείς ξέρεις. Ομοίως και πόσες ομάδες θα συμμετάσχουν.

Όλα μοιάζουν ρευστά σε μία χώρα που δείχνει να συμμαζεύεται οικονομικά και να παίζει… άμυνα επιχειρηματικά. Επενδυτές επιστρέφουν στην χώρα, όπως και το κεφάλαιο τους και οι δαπάνες για events δίχως έσοδα ψαλιδίζονται έως εκμηδενίζονται. Το πείραμα απέτυχε. Η Κίνα μπορεί να είναι υπερδύναμη εμπορικά και επιχειρηματικά, μπορεί να είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, αλλά… μπάλα δεν έμαθε να παίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ