Τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της εθνικής Ελλάδας μπάσκετ των Ανδρών πραγματοποίησε ο Δημήτρης Ιτούδης.
Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στο διαδυκτιακό ραδιόφωνο (web radio) της ΕΟΚ, μέσω του οποίου τόνισε πως πρωταρχικός στόχος του θα είναι να «χτίσει» τις ανθρώπινες σχέσεις. «Είναι πολύ σημαντικές οι ανθρώπινες σχέσεις, εκτός από τις επαγγελματικές. Όλοι όσοι θα είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια, θα έχουμε όρεξη, θα βάλουμε τον εαυτό μας κάτω από το κοινό καλό και θα ξέρουμε πως 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα κι άλλοι τόσοι στο εξωτερικό θα είναι μαζί με την Εθνική», είπε ο Δημήτρης Ιτούδης.
Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής θυμήθηκε τη «χρυσή» εθνική στο Ευρωμπάσκετ του '87, των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου και των άλλων παιδιών, εξηγώντας: «Όλοι αυτοί αποτέλεσαν το έναυσμα για πολλούς από εμάς, μεταξύ αυτών κι εγώ. Μας τράβηξαν στο μπάσκετ. Μακάρι οι επόμενες γενιές, εκείνες που θα διαχειριστούμε όλοι μαζί, να είναι οι γενιές που θα φέρουν κι άλλα παιδιά στα γήπεδα και θα δημιουργήσουν υγιείς φιλάθλους. Γιατί όταν ξέρεις τους κανονισμούς, μπορείς να παρακολουθήσεις το άθλημα καλύτερα».
Ιτούδης: Αναλυτικά όσα δήλωσε στο web radio της ΕΟΚ
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δημήτρης Ιτούδης είπε: «Όπως είπα και στην προσωπική μου τοποθέτηση, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντρέι Βατούτιν, τον οργανισμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και τον κ. Βαγγέλη Λιόλιο και την Ομοσπονδία. Αλλά και τους ανθρώπους που υποστήριξαν τη δική υποψηφιότητα για την εθνική ομάδα. Δεν ξέρω αν ήταν όνειρο, αλλά ήταν κάτι το οποίο ουσιαστικά όταν το φτιάχνεις στο μυαλό σου το ζεις. Το είπα και στη δήλωσή μου, αρκετοί από εμάς μπορούμε να δημιουργήσουμε στο μυαλό μας τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε. Ήταν ένα από τα κομμάτια που ήθελα να ήμουν μέρος και μου δίνετε αυτή η τεράστια ευκαιρία- τιμή και αναμφίβολα μεγάλη υποχρέωση και υπευθυνότητα».
Για τη δουλειά που έχει μπροστά του με την εθνική ομάδα και για το πως η αναγέννηση του Ελληνικού μπάσκετ θα έρθει μέσα από τη «γαλανόλευκη»: «Έχουμε το παράδειγμα του 1987, η γενιά εκείνη των Γιαννάκη, Φασούλα, Γκάλη, Χριστοδούλου και όλων των παιδιών και των προπονητών στάθηκαν το έναυσμα για πολλούς από εμάς, να μας τραβήξουν στο μπάσκετ. Μακάρι οι επόμενες γενιές, οι γενιές που θα διαχειριστούμε όλοι μαζί και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό για την πατρίδα για το μπάσκετ, να είναι οι επόμενες γενιές που θα φέρουν κι άλλα παιδιά στο άθλημα, στα ανοιχτά και στα κλειστά γήπεδα. Να αγαπήσουν το άθλημα και να γίνουν υγιείς φίλαθλοι. Αν όχι οι επόμενοι αθλητές της Εθνικής, να γίνουν υγιείς φίλαθλοι που ξέρουν τι σημαίνει μπάσκετ και τους κανονισμούς. Όταν ξέρεις τους κανονισμούς καλά, μπορείς να παρακολουθείς το άθλημα πολύ καλύτερα».
Και πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής για τη σημασία του γνωρίζει κάποιος τους κανονισμούς ενός αθλήματος: «Σε λίγη ώρα θα παραβρεθώ σε έναν αγώνα χόκεϊ της ΤΣΣΚΑ και μέσω του google ψάχνω να βρω τους κανονισμούς για να το παρακολουθώ καλύτερα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όσοι περισσότερους υγιούς φιλάθλους έχουμε που ξέρουν τους κανονισμούς και εναρμονίζονται με το άθλημα- βέβαια αυτό είναι δύσκολο γιατί έχουμε διαφορετικούς κανονισμούς στο NCAA, στο ΝΒΑ και την Euroleague. Αν λοιπόν φτιάξουμε ένα μπάσκετ, όπως είναι ένα το ποδόσφαιρο, τότε θα είναι πιο εύκολο για τον κόσμο να το παρακολουθήσει».
Για την ισορροπία που πρέπει να βρει στην Εθνική: «Το πρώτο που θέλω να κάνω είναι "χτίσω" ανθρώπινες σχέσεις και με τους αθλητές και με το σταφ. Σήμερα (19/3) θα έχουμε μια διαδικτυακή συνάντηση το βράδυ αργά όλοι μαζί, γιατί κάποια από τα παιδιά έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι ανθρώπων που το καλοκαίρι θα στερηθούν τις διακοπές τους για να βάλουν το ταλέντο τους για την εθνική ομάδα».
Δημήτρης Ιτούδης: Πώς τον έχασε το ποδόσφαιρο και τον κέρδισε το μπάσκετ
Για το τι θα έλεγε στον Δημήτρη Ιτούδη στα πρώτα του βήματα για το σημείο που έχει φτάσει τώρα: «Η εξέλιξη αναμφίβολα είναι καθημερινή. Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ τη δική μου πορεία. Αν αρχίσω να ανατρέχω στο παρελθόν, σημαίνει ότι κάπου εκεί έχω φτάσει προς το τέλος και είναι καιρός να αποσυρθώ. Δεν αναπολώ αυτές τις στιγμές. Προσπαθώ να μάθω από λάθη, από ένα βιβλίο, από ένα ντοκιμαντέρ ή ένα ενδιαφέρον βίντεο που θα δω. Η εξέλιξη και η ενημέρωση είναι καθημερινή. Το γεγονός του "αυτοδημιούργητου" έχει να κάνει με το κάρμα, αλλά και με τις συγκυρίες. Ήξερα ότι για κάθε πόρτα που κλείνει ανοίγει μια άλλη. Έτσι είχε κλείσει για εμένα η πόρτα του ποδοσφαίρου, όταν ένας προπονητής με έδιωξε λόγω των μαλλιών μου και με ώθησε στο μπάσκετ. Η κάθε άρνηση, βρίσκει μια νέα αρχή. Αυτό που λέω σε αρκετά σεμινάρια, είναι το ότι όλοι θα πέσουμε στη ζωή μας, είτε στις προσωπικές - επαγγελματικές μπορεί να αποτύχουμε. Αλλά μας κάνει πιο δυνατούς. Καλύτερα να πέσεις μπροστά και να συνεχίσεις».
Για την προσωπική του σχέση που διατηρεί με τον προπονητή ποδοσφαίρου, Πεπ Γκουαρντιόλα: «Με τιμά το γεγονός της φιλίας του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είναι εξαιρετικός προπονητής και ψάχνει γενικότερα και διεισδύει στον χώρο του μπάσκετ και αντλεί στοιχεία. Έτσι κι εμείς αντλούμε πολλά στοιχεία από άλλα ομαδικά αθλήματα».
Κλείνοντας ο Δημήτρης Ιτούδης έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ: «Θέλω να "χτίσω" προσωπικές σχέσεις με τους αθλητές. Να μιλήσω πρώτα μαζί τους, με το ευρύ πλαίσιο που θα κληθούν στην εθνική ομάδα. Η Εθνική είναι προσωπική επιλογή του καθενός να έρθει και να θέσει τον εαυτό του. Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε προσωπικές σχέσεις και χημεία. Μια ομάδα που είτε είναι στην Euroleague, είτε είναι σε εθνικό επίπεδο που η διάρκεια είναι πιο μικρή, είναι πολύ σημαντικές οι διαπροσωπικές σχέσεις πριν τις επαγγελματικές. Θεωρώ ότι όλοι όσοι θα είμαστε παρόντες θα έχουμε αρκετή όρεξη. Θα βάλουμε τον εαυτό μας για το κοινό καλό και θα προσπαθήσουμε να έχουμε πάντα μέσα στο μυαλό μας ότι 11 εκατομμύρια στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι που είναι στο εξωτερικό θα είναι μαζί με την Εθνική σε οποιαδήποτε έκφανση».