Η βροχή έκανε άνω κάτω το γκραν πρι της Formula 1 στη Σουζούκα, με την έναρξη να είναι χαοτική και να συνοδεύεται από ένα πραγματικά απίστευτο γεγονός.
Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε εξαιρετικά νωρίς, μόλις στον πρώτο γύρο και διήρκεσε για... έναν γύρο όταν και μπήκε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.
Αφορμή για το απόλυτο χάος ήταν η βροχή, με δύο αυτοκίνητα να βγαίνουν έξω στον πρώτο γύρο, τον Albon λόγω μηχανικής βλάβης και τον Carlos Sainz στην τρίτη θέση που το έχασε στη στροφή 12 και κατέληξε στις μπαριέρες.
Ο Gasly αγκαλιά με την πινακίδα
Μάλιστα πέφτοντας στις μπαριέρες ξεκόλλησε μια πινακίδα η οποία έκανε τη δική της διαδρομή στην πίστα για να καταλήξει στο μονοθέσιο του Pierre Gasly.
Είναι χαρακτηριστικά τα πλάνα από το μονοθέσιο του Lewis Hamilton να περνά από την αντίθετη κατεύθυνση η... πινακίδα.
Και φυσικά στη συνέχει το απίστευτο πλάνο με το μονοθέσιο του Gasly να κινείται με την πινακίδα καρφωμένη στη μύτη του!
Το τραγικό λάθος των διοργανωτών της Formula 1
Δεν ήταν μόνο αυτό πάντως που έβγαλε τους πιλότους από τα ρούχα τους, ούτε καν τον ίδιο τον Gasly που βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση να πάρει... αγκαλιά την πινακίδα.
Οταν τα μονοθέσια επέστρεψαν στο pitlane ο Gasly βγήκε έξαλλος και άρχιζε να φωνάζει. Και ενώ αρχικά όλοι πίστεψαν ότι ήταν για την πινακίδα, λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι είχε συμβεί κάτι πραγματικά απίστευτο και τραγικό που έθετε θέμα ασφαλείας για τους πιλότους.
Ο Gasly λοιπόν διαμαρτυρόταν για το γεγονός ότι ενώ τα μονοθέσια βρίσκονταν ακόμη στην πίστα, στην πίστα είχε ήδη βγει, στη στροφή 12, εντός της αγωνιστική γραμμής μάλιστα, ένας γερανός! Και όλα αυτά ενώ τα μονοθέσια κινούνταν ακόμη πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, υπό καταρρακτώδη βροχή.
«Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί», φώναζε ο Gasly.
Formula 1: Η στιγμή που ο Gasly είδε στην πίστα τον γερανό
Formula 1: Εξαλλοι οι πιλότοι με τη FIA
Να σημειωθεί ότι στην πίστα της Σουζούκα το 2014 είχε σημειωθεί το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα με τον Ζυλ Μπιανκί. Ο Μπιανκί έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και καρφώθηκε στον γερανό που είχε βγει στην πίστα για να σηκώσει άλλο μονοθέσιο που είχε βγει εκτός. Ο Μπιανκί (νονός του Charles Leclerc) τραυματίστηκε βαριά, έπεσε σε κώμα και κατέληξε μήνες μετά.
Στην ίδια πίστα σήμερα οι Ιάπωνες και η FIA έδειξαν ότι δεν διδάχθηκαν όσα ακριβώς θα έπρεπε, ξυπνώντας μνήμες του 2014 και βγάζοντας εκτός αυτού τους πιλότους.
Ο πρώτος που αντέδρασε μετά το Gasly ήταν ο πατέρας του Ζυλ Μπιανκί Φιλίπ με μια ανάρτησή του στο Instagram.
Τεράστιος ο εκνευρισμός και του Lando Norris.
O δε Gasly μετά τον αγώνα εξήγησε ότι αν είχε χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου σε εκείνο το σημείο, απλά θα είχε πεθάνει, δηλώνοντας ότι απόψε θα καλέσει στο τηλέφωνο όλη την οικογένειά του και τους φίλους του καθώς θεωρεί ότι από τύχη γλίτωσε.
Η απίστευτη αντίδραση της FIA
Οι αγωνοδίκες της FIA επιβεβαίωσαν στη συνέχεια ότι θα ερευνήσουν το περιστατικό με τον Gasly στον δεύτερο γύρο στη στροφή 12 μετά το τέλος του αγώνα, όχι ως προς τα παράπονα του Γάλλου αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως επισημαίνουν, ενώ είχε αναγγελθεί αυτοκίνητο ασφαλείας δύο δευτερόλεπτα πριν δεν είχε αρχίσει να μειώνει ταχύτητα!
Το δελτίο των αγωνοδικών αναφέρει ότι πρόκειται για: «Υποτιθέμενη παραβίαση του Άρθρου 57.2 του Αθλητικού Κανονισμού της FIA Formula One - Επιτάχυνση υπό συνθήκες κόκκινης σημαίας».
«Το μονοθέσιο 10 έφτασε σε ταχύτητες έως και 250 km/h κατά την ολοκλήρωση του γύρου με κόκκινη σημαία, αφού πέρασε από τον τόπο του συμβάντος», προσθέτει το δελτίο.
Η κόκκινη σημαία εμφανίστηξε ακριβώς τη στιγμή που ο Gasly πλησίασε τον ακινητοποιημένο τράκτορα στην πίστα, αλλά η ανακοίνωση των αγωνοδικών σημειώνει ότι η υπερβολική ταχύτητα αφορά το υπόλοιπο του γύρου αφού πέρασε το σημείο του συμβάντος.
Ο Gasly πήγε στον αγωνιστικό διευθυντή της F1 Eduardo Freitas κατά τη διάρκεια της διακοπής του αγώνα. Σύμφωνα με το παράρτημα Η του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικα της FIA: «Κανένας συνοδός ή όχημα δεν πρέπει να εισέρχεται στην περίμετρο της πίστας χωρίς άδεια από τον αγωνιστικό έλεγχο».
Σύμφωνα με το άρθρο 15.6 του αθλητικού κανονισμού, ο διευθυντής αγώνων «πρέπει να βρίσκεται σε ραδιοεπικοινωνία με τον υπεύθυνο της διαδρομής και τον πρόεδρο των αγωνοδικών σε όλες τις στιγμές που επιτρέπεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πίστα.
Επιπλέον, ο υπάλληλος της πίστας πρέπει να βρίσκεται στον έλεγχο του αγώνα και σε ραδιοεπικοινωνία με όλες τις θέσεις των αλυτάρχων κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».