FIFA: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά αποζημιώσεις 418 εκατ. ευρώ -Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ - iefimerida.gr

FIFA: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά αποζημιώσεις 418 εκατ. ευρώ -Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ

Εργάτες όταν ετοίμαζαν το στάδιο Λουσαΐλ στο Κατάρ
Εργάτες όταν ετοίμαζαν το στάδιο Λουσαΐλ στο Κατάρ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη FIFA να καταβάλει αποζημίωση τουλάχιστον 440 εκατ. δολαρίων σε «κακομεταχειρισμένους» μετανάστες εργάτες στο Κατάρ.

Πρόκειται για τη χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, που κατηγορείται ότι δεν σέβεται επαρκώς τα δικαιώματά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, που υποστηρίζεται και από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται μετά από επανειλημμένες επικρίσεις για τη βραδύτητα του κυβερνώντος σώματος του ποδοσφαίρου να ανταποκριθεί στις κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στα εργοτάξια που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο πλούσιο κρατίδιο του Κόλπου.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να δοθούν αποζημιώσεις από τη FIFA για τους εργάτες του Κατάρ

«Η FIFA θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 440 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. περίπου 418 εκατομμύρια ευρώ) σε αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες, οι οποίοι έπεσαν θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στην κατανομή που θα μοιραστούν οι 32 συμμετέχουσες ομάδες, είναι το «ελάχιστο απαραίτητο» για την αποζημίωση των εργαζομένων και την προστασία τους από μελλοντική εκμετάλλευση.

Η οργάνωση, αναφέρει συγκεκριμένα τους απλήρωτους μισθούς, την καταβολή «παράνομων» και «υπερβολικών» τελών πρόσληψης καθώς και ζημιές που προκαλούνται από εργατικά ατυχήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, προέτρεψε την FIFA «να συνεργασθεί με το Κατάρ για να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημιώσεων με την συμμετοχή εργαζομένων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών».

Η FIFA δεν απαίτησε αλλαγές στις συνθήκες εργασίας

Από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, μια «λιτανεία κατάχρησης» αμαύρωσε τις προετοιμασίες χωρίς το σώμα να απαιτεί «την παραμικρή βελτίωση των συνθηκών εργασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε το Κατάρ από το 2018 και την βελτίωση των συνθηκών στους επίσημους χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου που άρχισε το 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Διεθνή Αμνηστία, αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται πάντα και οι καταχρήσεις συνεχίζονται. Σε ένα σχόλιο προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η FIFA ανέφερε ότι «αξιολογεί επί του παρόντος την πρόταση της Αμνηστίας» και άλλων ΜΚΟ, λέγοντας ότι «περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υποδομών που κατασκευάσθηκαν στο Κατάρ από το 2010 και δεν σχετίζονται απαραίτητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ