Ο πλανήτης του ποδοσφαίρου έχει «ταρακουνηθεί» για τα καλά τις τελευταίες ώρες, με την European Super League να κάνει και επίσημα την εμφάνισή της και να ξεσηκώνει αντιδράσεις.
Mια Λίγκα από τις πιο «δυνατές» -θεωρητικά- ομάδες της Ευρώπης, που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την μπασκετική Euroleague, φάνταζε ως κάτι πολύ μακρινό πριν από λίγα χρόνια ή και μήνες. Γι' αυτό και λογικά πλέον οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο στις τάξεις των φιλάθλων όσο και στους παράγοντες που δεν βρίσκονται εντός αυτής είναι καθ' όλα αρνητικές. Πώς έφτασε όμως η ιδέα της European Super League από τη φαντασία στην πράξη σε λίγους μήνες;
Οι μεγάλες χρηματικές απώλειες των ομάδων εξαιτίας της πανδημίας
Εξαιτίας της πανδημίας, περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το 2019-20 -φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες- και 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ το καθαρό χρέος. Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», η δημιουργία της European Super League τόσο σύντομα.
H ισπανική «As» αποκαλύπτει ότι για… ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία των συλλόγων.
Η «JP Morgan», όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι η οικονομική οντότητα που θα βρεθεί πίσω από το έργο της European Super League και θα αναλάβει τη χρηματοδότησή της.
Ο χορός των δισεκατομμυρίων και η σύγκριση με το Champions League
Επισημαίνεται ότι ο νικητής της European Super League θα μπορούσε να κερδίσει ένα ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια (25%) διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές (30%) αντιστοιχεί στα μπόνους, βάσει του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι 292 εκατομμύρια ευρώ (15%), βάσει μεταβλητών ποσών.
Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πως θα κατανέμονται τα χρήματα, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι». Αυτόματα, δημιουργείται η ερώτηση πού βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα;
Όπως επιβεβαιώνεται από τη European Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των ομοσπονδιών.
Πυρά ο Τσέφεριν κατά των ομάδων της European Super League
Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με αφορμή την ίδρυση της European Super League. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις κυρώσεις που αφορούν τους παίκτες που θα δεχτούν να αγωνιστούν στη European Super League.
«Όποιος ποδοσφαιριστής αγωνιστεί στην κλειστή λίγκα, θα αποβληθεί αυτομάτως από το Euro αλλά και το Mundial», ανέφερε ο πρόεδρος της UEFA, προσθέτοντας: «Είναι σαν να φτύνουν στο πρόσωπο όσων αγαπάμε το ποδόσφαιρο και στην κοινωνία μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν το ποδόσφαιρο».
Όσον αφορά στον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι: «Δεν έχω ξαναδεί κάποιον άνθρωπο να ψεύδεται τόσο πολλές φορές όπως εκείνος. Μίλησα μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου και μου είπε ότι είναι όλα ψέματα. Η απληστία εξαφανίζει όλες τις ανθρώπινες αξίες. Η μεγαλύτερη απογοήτευση από όλους είναι ο Ανιέλι, λέει τόσα ψέματα, είναι απίστευτο. Δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε τόσο κοντά μας φίδια, τώρα ξέρουμε».
Αντιδράσεις μέχρι και από Μακρόν και Τζόνσον
Το ζήτημα της European Super League είναι πολύ μεγάλο για να μείνει μόνο εντός των συνόρων. Το θέμα σχολίασαν οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Βρετανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου.
Το ίδιο δεσμεύτηκαν και οι ομοσπονδίες των πρωταθλημάτων από τις οποίες αποστάτησαν ομάδες για την European Super League.
Οσον αφορά στις τάξεις των φιλάθλων, μόνο με θετικό μάτι δεν βλέπουν το εν λόγω εγχείρημα, καθώς θεωρούν πως καταστρέφει το ποδόσφαιρο. Σε πολλά γήπεδα ομάδων που συμμετέχουν έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή που έκαναν οι διοικήσεις τους.
Από όσα σχόλια έχουν γίνει, αυτό του βετεράνου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, έχει ξεχωρίσει. «Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και 40 χρόνια, αλλά είμαι αηδιασμένος. Είμαι αηδιασμένος περισσότερο και με τη Λίβερπουλ που έχει μότο το You 'll never walk alone και πως είναι ο σύλλογος των οπαδών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γεννήθηκε από εργάτες πριν από 100 χρόνια και τώρα φεύγουν σε μια Λίγκα δίχως ανταγωνισμό, όπου δεν υπάρχει υποβιβασμός. Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί που αγάπησαν και έζησαν για το ποδόσφαιρο εδώ και 100 χρόνια χρειάζονται τώρα προστασία. Κι εγώ έχω βγάλει πολλά χρήματα από το ποδόσφαιρο, επένδυσα χρήματα σε ποδοσφαιρική ομάδα, δεν είμαι κατά των χρημάτων, όμως υπάρχουν οι αρχές, το ήθος και το δικαίωμα να παίζουν οι ομάδες στο άθλημα, η Λέστερ να πηγαίνει στο Champions League», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γκάρι Νέβιλ.