Έρευνα: Ο Ρονάλντο και ο Μαγκουάιρ είναι οι παίκτες που δέχονται τις περισσότερες προσβολές στο Twitter - iefimerida.gr

Έρευνα: Ο Ρονάλντο και ο Μαγκουάιρ είναι οι παίκτες που δέχονται τις περισσότερες προσβολές στο Twitter

Κριστιάνο Ρονάλντο και Χάρι Μαγκουάιρ
Κριστιάνο Ρονάλντο και Χάρι Μαγκουάιρ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Χάρι Μαγκουάιρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχουν δεχθεί τις περισσότερες προσβολές στο Twitter από όλους τους παίκτες της Premier League, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η ανάλυση της Ofcom σε 2,3 εκατομμύρια tweets κατά το πρώτο μισό της περασμένης σεζόν διαπίστωσε σχεδόν 60.000 υβριστικές αναρτήσεις, που αφορούσαν επτά στους δέκα παίκτες της πρώτης κατηγορίας, σύμφωνα με το BBC Sports.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μισές από αυτές τις προσβολές απευθύνονταν σε μόλις 12 άτομα - οκτώ από τη Γιουνάιτεντ.

Ωστόσο, η μελέτη του Ινστιτούτου Alan Turing διαπίστωσε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υπευθυνότητα.

«Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως σε μια σκοτεινή πλευρά του όμορφου παιχνιδιού», δήλωσε ο Kevin Bakhurst, διευθυντής ομάδας της Ofcom για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και το διαδικτυακό περιεχόμενο.

«Η διαδικτυακή εξύβριση δεν έχει θέση στον αθλητισμό, ούτε στην ευρύτερη κοινωνία, και η αντιμετώπισή της απαιτεί ομαδική προσπάθεια».

Κριστιάνο Ρονάλντο και Μαγκουάιρ οι πιο στοχοποιημένοι

Η έκθεση εντόπισε δύο αιχμές στη συχνότητα των υβριστικών tweets.

Η πρώτη σημειώθηκε την ημέρα που ο Ρονάλντο επανήλθε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 27 Αυγούστου 2021, δημιουργώντας τρεις φορές περισσότερα tweets από οποιαδήποτε άλλη ημέρα (188.769), εκ των οποίων τα 3.961 ήταν υβριστικά. Με ποσοστό 2,3%, αυτό είναι οριακά χαμηλότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όγκος των αναρτήσεων μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των 98,4 εκατομμυρίων οπαδών του Ρονάλντο. Την ημέρα αυτή ο Πορτογάλος επιθετικός αναφέρθηκε στο 90% όλων των tweets που απευθύνονταν σε ποδοσφαιριστές της Premier League και στο 97% των υβριστικών tweets.

Η δεύτερη αιχμή σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου, όταν ο αμυντικός Maguire έγραψε στο Twitter μια συγγνώμη μετά την εντός έδρας ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Σε εκείνη την περίπτωση, στάλθηκαν 2.903 υβριστικά tweets - το 10,6% του συνόλου εκείνης της ημέρας - με πολλούς χρήστες να αντιδρούν στην ανάρτηση του Maguire με προσβλητική ή υποτιμητική γλώσσα.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ένα επαναλαμβανόμενο tweet - με την ίδια ακριβώς φράση - στάλθηκε στον Maguire 69 φορές από διαφορετικούς χρήστες μέσα σε δύο ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη αναφέρει ότι «είναι πιθανό αυτή η επανάληψη να συνέβη επειδή οι χρήστες είδαν το υβριστικό μήνυμα και αποφάσισαν να το αναπαράγουν - γεγονός που υποδηλώνει οργανική οργάνωση και όχι συντονισμένη συμπεριφορά».

Το Ινστιτούτο Alan Turing δήλωσε ότι η κατανόηση της οργάνωσης της διαδικτυακής κακοποίησης παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον, δεδομένης της βλάβης που προκαλούν οι συντονισμένες επιθέσεις και οι «σωρηδόν επιθέσεις».

Άλλοι παίκτες αποτέλεσαν στόχο μεγάλου όγκου κακοποίησης μετά από ένα «έναυσμα», παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν σχετικά λίγα tweets συνολικά.

Ο αμυντικός της Νιούκαστλ, Ciaran Clark, ο οποίος τώρα αγωνίζεται δανεικός στη Sheffield United, αποβλήθηκε εναντίον της Norwich τον Νοέμβριο, με το 78% των υβριστικών tweets που έλαβε να προέρχονται από εκείνη την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, ο Τζέιμς ΜακΆρθουρ της Κρίσταλ Πάλας ήταν επίσης αντικείμενο αιχμής στις προσβολές μετά την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε για πάτημα του Μπουκάγιο Σάκα εναντίον της Άρσεναλ τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης αν σημειώθηκε αιχμή όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό κατά το οποίο ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ, Κουρτ Ζουμά, κλωτσούσε και χαστούκιζε τη γάτα του, καθώς αυτό έλαβε χώρα μετά τη συλλογή των δεδομένων.

Πώς λειτούργησε η μελέτη;

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τη ρύθμιση των τεχνολογικών κολοσσών βάσει νέων νόμων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η Ofcom συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Alan Turing, το εθνικό ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, για να αναλύσει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια tweets που απευθύνονταν σε ποδοσφαιριστές της Premier League κατά τους πρώτους πέντε μήνες της σεζόν 2021-22.

Η μελέτη δημιούργησε μια νέα τεχνολογία μηχανικής μάθησης για την αυτόματη αξιολόγηση του κατά πόσον τα tweets είναι υβριστικά, ενώ μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε επίσης χειροκίνητα ένα τυχαίο δείγμα 3.000 tweets.

Από αυτό το δείγμα, το 57% ήταν θετικό προς τους παίκτες, το 27% ήταν ουδέτερο και το 12,5% ήταν επικριτικό. Το υπόλοιπο 3,5% ήταν υβριστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 2,3 εκατομμύρια tweets που αναλύθηκαν με το εργαλείο μηχανικής μάθησης, το 2,6% περιείχε επιθετική συμπεριφορά.

«Αυτά τα σκληρά ευρήματα αποκαλύπτουν την έκταση στην οποία οι ποδοσφαιριστές υφίστανται χυδαία κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Dr Bertie Vidgen, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής της διαδικτυακής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Alan Turing.

«Αν και η αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης είναι δύσκολη, δεν μπορούμε να την αφήσουμε αδιαμφισβήτητη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσουν οι χειρότερες μορφές περιεχομένου, για να διασφαλιστεί ότι οι παίκτες μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να υφίστανται κακοποίηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ