Επίθεση στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με το που εξελέγη νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, εξαπέλυσε ο Τάκης Μπαλτάκος.
Στην πρώτη του δήλωση ως νέος επικεφαλής της Ελληνικός Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο κ. Μπαλτάκος «σήκωσε» το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας και την τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (1/6) στη Βουλή από τον κ. Αυγενάκη.
Όπως είπε ο έμπειρος νομικός, η τροπολογία αυτή είναι αντισυνταγματική, σημείωσε ότι πως η Ομοσπονδία δεν θα την «περάσει» και ξεκαθάρισε σε αυστηρό ύφος: «Η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ, τελεία και παύλα».
Στη συνέχεια ο Τάκης Μπαλτάκος αναφέρθηκε στην Αθλητική Δικαιοσύνη, προαναγγέλοντας αλλαγές στο καταστατικό, ώστε όλες οι αποφάσεις που αφορούν αγωνιστικά ζητήματα να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες, ενώ έκανε λόγο και για επαναφορά της κλήρωσης των δικαστών που στελεχώνουν τα πειθαρχικά όργανα.
Αναλυτικά η δήλωση του Τάκη Μπαλτάκου ως νέος πρόεδρος της ΕΠΟ
«Ευχαριστώ τους πάντες, όσους με υπέδειξαν και όσους συμμετείχαν στη διαδικασία των εκλογών. Από τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι, υπάρχει μόνο σφουγγάρι, ένα σφουγγάρι που σβήνει οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα κάνουμε προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΠΟ, να ενισχυθεί η κυριαρχία της στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να γίνει ένας οργανισμός εφάμιλλος των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαλτάκος και συνέχισε:
«Για τη διαιτησία, νόμοι αντισυνταγματικοί δεν θα εφαρμόζονται από την ΕΠΟ. Το Σύνταγμα είναι σαφές και προβλέπει σωματειακή αυτονομία. Η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει νόμους αντισυνταγματικούς. Έχει μέλη τις ΕΠΣ και είναι μέλος της UEFA. Ακούει τις ΕΠΣ, συνεργάζεται με την UEFA. Ό,τι είναι να γίνει στη διαιτησία, θα το κάνει η ΕΠΟ. Ό,τι δεν το κάνει η ΕΠΟ, απλά δεν θα περάσει. Πάντοτε σε συμφωνία με τη FIFA και την UEFA. Η διαιτησία είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ, κανενός υπουργού. Τελεία και παύλα.
Στην αθλητική δικαιοσύνη πρέπει να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις. Θα περάσουμε διατάξεις στο Καταστατικό, ώστε όσες δίκες έχουν αγωνιστικό περιεχόμενο, θα ορίζονται σε δύο μέρες και η απόφαση θα βγαίνει σε τρεις ημέρες. Σύνολο πέντε μέρες. Όποιος δικαστής δεν τηρεί αυτή τη διάταξη θα παύεται από τη Γενική Συνέλευση. Αν δεν μπορεί ο δικαστής να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, να παραιτηθεί. Αλλιώς θα τον παύσει η ΕΠΟ. Επίσης, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου δεν θα στέλνει όποιους δικαστές επιθυμεί. Οι δικαστές θα κληρώνονται, όπως συμβαίνει στα πολιτικά δικαστήρια. Είναι απαραίτητες αυτές οι αλλαγές».
Καταλήγοντας, ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας επισήμανε: «Η ΕΠΟ θα διοικηθεί με αυστηρότητα, ταχύτητα και σθένος στη λήψη αποφάσεων. Το προσωπικό θα διοικηθεί με αυστηρότητα και δικαιοσύνη. Όπως είπα και στην αρχή, σφουγγάρι. Όλα ξεκινάνε σήμερα από την αρχή».