Συνελήφθη πριν από λίγο ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της UEFA συνελήφθη από τις γαλλικές Αρχές με κατηγορίες που αφορούν διαφθορά για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.
Σύμφωνα με το γαλλικό Μέσο MediaPart, οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον Πλατινί το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ ανέλαβε τη διεξαγωγή του επόμενου Μουντιάλ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μισέλ Πλατινί διετέλεσε πρόεδρος της UEFA από το 2007 έως το 2015.
Το χρονικό της ανάθεσης και τα γκρίζα σημεία
Τον Δεκέμβριο του 2010, το Κατάρ ανακοινώθηκε -προς έκπληξη πολλών- ως η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2022. Μια σειρά από θέματα είχαν εγερθεί τότε όσον αφορά την απόφαση να ανατεθεί το Μουντιάλ στην αραβική χώρα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους.
Όπως παραδέχθηκε ο Μισέλ Πλατινί το 2014, είχε μυστική συνάντηση με τον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ.
Μια πηγή κοντά στον πρώην πρόεδρο της UEFA είχε αποκαλύψει στην Telegraph ότι ο Πλατινί είχε πάρει πρωινό μαζί με τον αξιωματούχο του Κατάρ σε ξενοδοχείο στην Ελβετία, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αμφιλεγόμενη απόφαση ανάθεσης του Μουντιάλ 2022 στην αραβική χώρα.
Μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τουλάχιστον 30 φορές κατ' ιδίαν, καθώς και οι δύο ήταν στην επιτροπή αποφάσεων της FIFA. Από την ψηφοφορία υπέρ του Κατάρ, από τα 24 μέλη της επιτροπής της FIFA εκείνη την εποχή, τα 16 εκδιώχθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή παραμένουν υπό έρευνα.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να μπει και μια συνάντηση που έγινε εννιά ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε καλέσει στο ξενοδοχείο Elysee τον πρίγκιπα Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, τον τότε πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί και τον τότε αντιπρόεδρο της FIFA.
Το περιοδικό Football France είχε γράψει ότι το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από τους Καταριανούς -που έγινε πραγματικότητα λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2011- καθώς και, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αθλητικού καναλιού (BeIN Sports) για να ανταγωνιστεί το Canal+ στη Γαλλία.
Σύμφωνα με όσα λέγονται για τη συνάντηση αυτή, όλα συμφωνήθηκαν υπό έναν όρο: ότι ο Μισέλ Πλατινί «δεν θα δώσει την ψήφο του στις ΗΠΑ (για το Μουντιάλ 2022), όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, αλλά στο Κατάρ».
Είχε χάσει την προεδρία της UEFA ο Πλατινί
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής έχει ήδη τιμωρηθεί και έχει χάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) λόγω της παράτυπης, όπως αποδείχθηκε, πληρωμής ποσού ύψους 1.700.000 ευρώ από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ελβετός παράγοντας.
Ο Μισέλ Πλατινί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν την εργασία του ως συμβούλου της FIFA μεταξύ 1998 και 2001 και ότι τα ζήτησε με καθυστέρηση εννέα ετών, θεωρώντας ότι έχει προφορικό συμβόλαιο με τον Μπλάτερ, κάτι που έχει νομική ισχύ στην Ελβετία.
O Πλατινί στην Ελλάδα
Ως ισχυρός άνδρας της UEFA, ο Μισέλ Πλατινί είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, και μάλιστα είχε συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου (το 2011) και Αντώνη Σαμαρά (το 2014).
Μάλιστα, ο Πλατινί είχε προτείνει και τρόπους αντιμετώπισης της βίας στην Ελλάδα, στα βρετανικά πρότυπα, με βάση το banning order. Πρόκειται -αρχικά- για την εύρεση των ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους στα οποία -στη συνέχεια- επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε αθλητικές εγκαταστάσεις για να παρακολουθήσουν αγώνες για ένα χρονικό διάστημα το οποίο καθορίζεται από τις Αρχές, ήταν η λύση που είχε προτείνει ο Μισέλ Πλατινί.
«Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν την πληρώσουν κάποιοι από τους υπαίτιους των επεισοδίων και όσο μένουν ατιμώρητοι. Ας μπουν οι πρώτοι… μέσα, μόνο τότε θα δείτε προκοπή. Και ας μη μιλήσω για φυλακή. Ας εφαρμόσετε το "banning order" των Άγγλων. Για μένα αυτό είναι και το πλέον αποτελεσματικό σύστημα απ΄ όσα έχουμε μελετήσει ως UEFA. Εντοπισμός των ταραχοποιών από τις κάμερες, απόδειξη της ενοχής τους και απαγόρευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά καθοριστικό», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πλατινί.