Ο δημοσιογραφικός και ο αθλητικός κόσμος «αποχαιρετά» με μηνύματα και ανακοινώσεις τον κορυφαίο δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Διακογιάννη, που απεβίωσε σήμερα (13/12), σε ηλικία 91 ετών.
«Σίγησε του Διακογιάννη η φωνή», τιτλοφορείται η ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία αναφέρει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με οδύνη ανακοινώνει την απώλεια του καταξιωμένου δημοσιογράφου, συγγραφέα, ραδιοφωνικού παραγωγού, τηλεοπτικού παρουσιαστή και βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών.
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης
»Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, σπούδασε μουσική και αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1952 από την εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ ως συντάκτης και ανταποκριτής της στο Παρίσι και στη συνέχεια ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία στον έντυπο Τύπο στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ενώ διετέλεσε και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Παράλληλα, δίδαξε σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο στην παραγωγή αθλητικών αλλά και αμιγώς μουσικών εκπομπών και άφησε πίσω του βιβλία, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς στην αθλητική βιβλιογραφία (''100 Χρόνια Ποδόσφαιρο'', ''60 Χρόνια Μουντιάλ'', ''Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού'' κ.α.).
Το 2003 ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου ''Ελένη Βλάχου'' για τη συνολική προσφορά του, ενώ το 2018 τιμήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών, σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.
Ο Γιάννης Διακογιάννης, για πολλούς ο κορυφαίος στον τομέα του, υπήρξε αναμφισβήτητα μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας και δικαίως λογίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου αθλητικού ρεπορτάζ. Άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές αθλητικών συντακτών, παρέδωσε μαθήματα ενδεδειγμένης αθλητικής μετάδοσης και κάλυψε τις περισσότερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις του καιρού του: τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, τους πρώτους που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Ελλάδα, οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου και αμέτρητα άλλα αθλητικά γεγονότα, ενώ ορόσημο στην καριέρα του αποτέλεσε η παρουσίαση της θρυλικής ''Αθλητικής Κυριακής'' από το 1966 έως και το 1983 στην ΕΡΤ, μιας εκπομπής που χάραξε την εθνική συλλογική μας μνήμη και ακόμα αποτελεί τη μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.
''Του Διακογιάννη η φωνή'', η φωνή που συντρόφευσε τα κυριακάτικα βράδια μας, η φωνή που έγινε τραγούδι στα στόματα φιλάθλων και μη, σίγησε για πάντα.
Όλοι όσοι τον γνώρισαν κι όλοι όσοι παρακολούθησαν την πορεία του, θα τον θυμούνται όπως ακριβώς ήταν: αγέρωχος και επιβλητικός, ευρυμαθής και γλαφυρός στις περιγραφές του, ευγενής και κομψός στους τρόπους του, γνώστης αλλά και λάτρης του αντικειμένου του.
Υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους συναδέλφους και φωτεινό παράδειγμα ευγλωττίας, ταλέντου, εργατικότητας αλλά και αντικειμενικότητας στο ρεπορτάζ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η επαγγελματική του πορεία τον τοποθέτησε στο πάνθεον των κορυφαίων και αξεπέραστων της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Πλήθος συλλυπητήριων ανακοινώσεων από τον αθλητικό και δημοσιογραφικό χώρο για τον Θάνατο του Γ. Διακογιάννη
»Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και φτωχότερο το λειτούργημά μας».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Η διοίκηση και τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με απέραντη θλίψη αποχαιρετούν τον Γιάννη Διακογιάννη, τον πιο γνωστό αθλητικό συντάκτη, του οποίου η φωνή ένωνε όχι μόνο τους φιλάθλους, αλλά όλους τους Έλληνες, όπως τραγουδούσε και ο Κηλαηδόνης. Τον Γιάννη Διακογιάννη που ήταν ο δάσκαλος γενεών αθλητικών δημοσιογράφων και έγραψε ιστορία.
Η Ελλάδα θρηνεί για το χαμό του. Ο Γιάννης Διακογιάννης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών. Είχε γεννηθεί στις 5 Ιανουαρίου 1931.
Η καριέρα του στην αθλητική δημοσιογραφία άρχισε νωρίς και το 1959 γράφτηκε στη δύναμη των μελών του ΠΣΑΤ.
Το όνομά του συνδέθηκε με τα μεγάλα γεγονότα και βεβαίως με την ''Αθλητική Κυριακή'', τη μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, αθλητικές και πολιτικές, και έγραψε πολλά βιβλία, δίνοντας βάρος στα βιογραφικά των μεγάλων του αθλητισμού».
«Η φωνή του μας ταξίδεψε σε όλα τα γήπεδα και στάδια και φούντωσε τα όνειρά μας να κάνουμε αθλητισμό. Καλό ταξίδι αξέχαστε Γιάννη Διακογιάννη!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΟΕ, η οποία επισημαίνει:
«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη της θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Διακογιάννη. Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ελληνικό αθλητισμό, ο οποίος πλέον γίνεται πιο φτωχός! Ο Γιάννης Διακογιάννης, πέρα από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, αγαπούσε τον κλασικό αθλητισμό και ήταν απεσταλμένος από την κρατική τηλεόραση πολλές φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχής γενομένης από το Μόναχο το 1972.
»Το Σεπτέμβριο του 1969 είχε καλύψει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο στάδιο ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'' και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από την ελληνική τηλεόραση.
H φωνή του έχει ταυτιστεί με τη μετάδοση των κορυφαίων αθλητικών γεγονότων επί αρκετές δεκαετίες και ήταν ο άνθρωπος που με την παρουσία του αναβάθμισε το αθλητικό ρεπορτάζ, βάζοντας τον αθλητισμό στο σπίτι κάθε ελληνικής οικογένειας.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος».
Σε ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρεται:
«Η χαρακτηριστικότερη φωνή των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα, η φωνή των Μουντιάλ σίγησε εν μέσω Μουντιάλ.
Ο Γιάννης Διακογιάννης, η πιο εμβληματική φυσιογνωμία του αθλητικού ρεπορτάζ και της αθλητικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαλτάκος, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και σύσσωμη η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για την πολύ μεγάλη απώλεια, καθώς ο Γιάννης Διακογιάννης είχε πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά και επιρροή στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο».
«Η ποδοσφαιρική οικογένεια της Super League εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς δημοσιογράφους της γενιάς του, καθώς η ευρεία καλλιέργειά του, η ευφράδειά του στις περιγραφές των αγώνων, η μετριοπάθειά του και η βαθιά γνώση του αθλητισμού τον είχαν καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης», επισημαίνει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Super League.
Στην ιδιαίτερη αγάπη του εκλιπόντος για τον στίβο στέκεται η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ:
«Η πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ με απέραντη θλίψη αποχαιρετούν τον Γιάννη Διακογιάννη, τον λάτρη του κλασικού αθλητισμού, τον διακεκριμένο αθλητικό συντάκτη, συγγραφέα, απαράμιλλο σχολιαστή αθλητικών μεταδόσεων στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, μοναδικό λόγω της γλαφυρότητας της φωνής και της ευρύτητας των γνώσεων που τον διέκρινε.
Ο Γιάννης Διακογιάννης θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του στον κλασικό αθλητισμό, και, όπως δήλωνε, είχε δύο αγάπες, τον στίβο και τη μουσική».
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τονίζει:
«Μεγάλη θλίψη και έντονη συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Διακογιάννη. Ενας κορυφαίος δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σε πολλά για την αθλητική δημοσιογραφία στη χώρα και πάνω απ’ όλα με ξεχωριστό ήθος, ευπρέπεια και γνώσεις.
Το Δ.Σ. της ΕΟΚ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του. Η απώλεια είναι σημαντική για τον αθλητισμό της Ελλάδας, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτόν, αφού ο εκλιπών υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλήθος ενδιαφερόντων τα οποία και "μοιραζόταν" μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης.
Η φωνή του ένωσε και δόνησε τον ελληνικό λαό, όπως πολύ εύστοχα αποτύπωσε το τραγούδι του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ανακοίνωσή της «αποχαιρετά τον "θρύλο" της αθλητικής δημοσιογραφίας, Γιάννη Διακογιάννη. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1952 και αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Κάλυψε τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα του καιρού του και θεωρείται από τους θεμελιωτές του αθλητικού ρεπορτάζ».
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη θλίψη της «… για την απώλεια του κορυφαίου αθλητικού δημοσιογράφου της χώρας και εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής δημοσιογραφίας συνολικά, Γιάννη Διακογιάννη. Ο Γιάννης Διακογιάννης έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στη δημοσιογραφία. Με την παρουσία του καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, θέτοντας κατ’ ουσία το πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών συντακτών. Υπήρξε ο πατριάρχης των τηλεοπτικών αθλητικών μεταδόσεων, σημαδεύοντας με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμά του και το εύρος γνώσεών του κάθε στιγμή της τηλεοπτικής του παρουσίας. Η φωνή του ταξίδεψε στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει ελληνισμός.
»Αξέχαστη θα μείνει η περιγραφή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 μεταξύ Παναθηναϊκού και Ερυθρού Αστέρα. Ο ίδιος άλλωστε ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού, βρέθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στα επίσημα του γηπέδου του "Τριφυλλιού", χωρίς βέβαια ουδέποτε να επηρεαστεί η κρίση του από τη συλλογική του προτίμηση.
Η κληρονομιά του Γιάννη Διακογιάννη θα διατηρείται πάντοτε ζωντανή».
Με ανάρτησή της στο twitter, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ «αποχαιρετά μια εμβληματική μορφή του Τύπου και του αθλητισμού. Ο Γιάννης Διακογιάννης και η φωνή του "έντυσαν" την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο. Κέρδισε το δικαίωμα στην αιωνιότητα, με το ήθος, την ανεξαρτησία και τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του!
»Η φωνή που "μας ενώνει και μας δονεί" θα μείνει αθάνατη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».