Ο Robert Hardman σε άρθρο του στην Daily Mail υπερασπίζεται τον εκρηκτικό Νικ Κύργιο, μιλά για ένα εξαιρετικό ταλέντο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατέληξε... αγρίμι στα κορτ.
Γράφει o Hardman στην «Daily Mail»:
Ο Νικ Κύργιος, ο άνθρωπος που κάνει τον John McEnroe να μοιάζει... γατάκι: Ο Νικ Κύργιος είναι ένα θαυμαστό ταλέντο, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Wimbledon.
Μπορεί να είναι φρικτός όταν χάνει. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έδειξε πόσο φρικτός μπορεί να είναι, επίσης, και ως νικητής.
Ωστόσο, είτε τον αγαπάτε είτε τον απεχθάνεστε (λίγων τα συναισθήματα είναι κάπου ανάμεσα), ο Νικ Κύργιος είναι ένα θαυμαστό ταλέντο, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον τελικό της Κυριακής.
Σήμερα αντιμετωπίζει τον Αμερικανό Brandon Nakashima στον τέταρτο γύρο, μετά τη γεμάτη εκρήξεις αναμέτρηση του Σαββάτου στο Wimbledon με τον Έλληνα Στέφανο Τσιτσιπά.
Παρά τους τσαμπουκάδες στα κορτ από διάσημους τενίστες όλα αυτά τα χρόνια -με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον John McEnroe το 1981-, στον αγώνα του Σαββάτου μεταξύ Κύργιου και Τσιτσιπά υπήρξαν επανειλημμένα ξεσπάσματα και από τους δύο, εντός και εκτός γηπέδου.
Ο Τσιτσιπάς εκνευρίστηκε τόσο πολύ από τη συμπεριφορά του Κύργιου (και όχι μόνο από ένα κοροϊδευτικό σερβίς κάτω από τη μασχάλη), που, κάποια στιγμή, χτύπησε την μπάλα προς το πλήθος. Η μπάλα πέρασε δίπλα από δύο θεατές. Ο εξαγριωμένος Τσιτσιπάς σημάδεψε επίσης με μερικές βολές τον Κύργιο. Και οι δύο παίκτες φώναζαν στον Γάλλο διαιτητή, Damien Dumusois.
Ο Κύργιος ήταν αποφασισμένος να βάλει τον αντίπαλό του σε όσο το δυνατόν περισσότερους μπελάδες. «Είσαι χαζός;» φώναξε. «Είσαι μια ντροπή». Όλα αυτά από έναν παίκτη που, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, είχε εξευτελίσει δημοσίως μια γυναίκα παράγοντα του τένις, αποκαλώντας την «καρφί», επειδή τον κατήγγειλε στον διαιτητή σε έναν άλλον αγώνα.
Κατά τη διάρκεια του καβγά του Σαββάτου, ο Κύργιος είπε επίσης στον διαιτητή ότι θα εξαπέλυε περαιτέρω προσβολές στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, μια δειλή μορφή εκφοβισμού, δεδομένου ότι οι διαιτητές δεν έχουν την πολυτέλεια συνεντεύξεων για να απαντήσουν και να περιγράψουν τι συνέβη από τη δική τους σκοπιά, μετά το τέλος του παιχνιδιού.
Ο πρώην νούμερο ένα Βρετανός John Lloyd έγραψε στη χθεσινή «Mail on Sunday» ότι ο Κύργιος θα έπρεπε να είχε αποβληθεί, επειδή ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί το παιχνίδι υπό αυτές τις συνθήκες που είχε δημιουργήσει.
Ο Dumusois είχε σίγουρα μια κακή βραδιά. Ωστόσο, η γκρίνια και οι φωνές του Κύργιου ήταν αδιάκοπες, μέχρι το τέλος του αγώνα των τεσσάρων σετ.
Στη συνέχεια, ο Τσιτσιπάς κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι έχει «μια πολύ κακή πλευρά», προσθέτοντας: «Πιθανότατα ήταν νταής στο σχολείο». Ωστόσο, ζήτησε συγγνώμη για τη δική του κακή συμπεριφορά στο γήπεδο.
Όχι όμως και ο Κύργιος. Την επόμενη φορά που θα δείτε άλλη μια παιδαριώδη έκρηξη, πάντως, προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι 27 ετών και είναι επαγγελματίας τενίστας εδώ και εννέα χρόνια.
Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα για τις επανειλημμένες προσβολές του προς τους αξιωματούχους του αγώνα, προσπάθησε να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι δέχεται περισσότερες προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι εκείνοι.
«Η φίλη μου δέχεται μηνύματα μίσους. Η οικογένειά μου δέχεται επίσης μηνύματα μίσους. Εγώ δέχομαι μηνύματα μίσους», κατήγγειλε.
Πρόκειται επίσης για τον άνθρωπο που, αφού πιάστηκε να φτύνει φιλάθλους την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησε τη γνωστή υπερασπιστική γραμμή που χρησιμοποιούν οι νταήδες, υποστηρίζοντας ότι αυτός δέχτηκε πρώτος επίθεση. Ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε ρατσιστική συμπεριφορά, απροσδιόριστα, κάπου από το πλήθος.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει αυτόν τον θυμωμένο άνθρωπο τόσο θυμωμένο; Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, είναι γιος του Γιώργου Κύργιου, διακοσμητή, και της Norlaila, αναλύτριας υπολογιστών, που κατάγεται από βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας. Μέσω του παππού της, είναι εξαδέλφη του σουλτάνου του Παχάνγκ, που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και από το 2019 είναι βασιλιάς της Μαλαισίας.
Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος γιος, Χρήστος, και η κόρη Halimah, 32 ετών, η οποία ήταν διαγωνιζόμενη στο «The Voice Australia» πέρυσι.
Ο νεαρός Νικ φοίτησε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο μέχρι την ηλικία των 14 ετών, όταν αποφάσισε να επικεντρωθεί στο τένις, κερδίζοντας υποτροφία στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αθλητισμού.
Αν και έχει δηλώσει ότι το αγαπημένο του άθλημα είναι το μπάσκετ (είναι επίσης οπαδός της αγγλικής Τότεναμ), κόλλησε με το τένις και το 2013 κέρδισε το πρωτάθλημα αγοριών στο Australian Open. Ήταν σαφές ότι μόλις είχε γεννηθεί ένα λαμπρό αστέρι του τένις. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι τα μέσα ενημέρωσης αρχίσουν να του κολλάνε την ταμπέλα του «κακού παιδιού». Και αυτό του έμεινε.
Το 2015 τον αποδοκίμασαν στο Γουίμπλεντον για το «tanking», δηλαδή την εγκατάλειψη. Τσακώθηκε με τον διαιτητή, φωνάζοντάς του ακόμη και για τον χρόνο που του πήρε να αλλάξει τις κάλτσες του. Την ίδια χρονιά, του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή έκανε άσεμνα σχόλια για τη φίλη ενός άλλου παίκτη.
Έναν χρόνο αργότερα, του επιβλήθηκε πρόστιμο για την εγκατάλειψη ενός άλλου αγώνα, στη Σαγκάη.
Μέχρι τώρα, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα μοτίβο. Οι Ολυμπιακοί εκλέκτορες της Αυστραλίας αποφάσισαν να μην τον συμπεριλάβουν στην ομάδα για το Ρίο 2016, εν μέσω ανησυχιών για τη συμπεριφορά του.
Ο Κύργιος απάντησε με μια προβλέψιμη ανταπόδοση λεκτικών πυρών... Οι εκλέκτορες, είπε, ήταν ένοχοι για «άδικη μεταχείριση». Ο ίδιος ανακοίνωσε εκ των προτέρων ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στους Αγώνες του Τόκιο, με το αιτιολογικό ότι δεν ήθελε να παίξει μπροστά σε άδεια στάδια.
Για πολλά χρόνια, το «κακό παιδί» του Wimbledon ήταν ο McEnroe, διάσημος για εκείνο το φραστικό επεισόδιο του 1981, κατά τη διάρκεια του οποίου φώναξε σε έναν διαιτητή: «Δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά!». Αν και εκείνη η στιγμή έμεινε στην αθλητική ιστορία, στις μέρες μας μοιάζει τόσο ανούσια. Πράγματι, μόλις και μετά βίας καταγράφεται στον μετρητή ξεσπάσματος, σε σύγκριση με το ξέσπασμα υστερίας το βράδυ του Σαββάτου στο Court One. Και ο Κύργιος είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι ήταν τότε ο McEnroe.
Ωστόσο, υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εδώ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο McEnroe σταμάτησε την γκρίνια και κέρδισε τον τίτλο το 1981.
Επιπλέον, από τη θέση του ως ένας πολύ σεβαστός ειδικός του τένις σήμερα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγανάκτησή του με τον Κύργιο.
Πίσω στο 2016, αφού ο Κύργιος είχε «ταλαιπωρηθεί» ξανά στο US Open (βρίζοντας μάλιστα τον ίδιο του τον προπονητή), ο McEnroe του έστειλε ένα ωμό μήνυμα: «Νικ Κύργιο, αν δεν θέλεις να γίνεις επαγγελματίας τενίστας, κάνε κάτι άλλο». Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, περιέγραψε τον Κύργιο ως «το πιο ταλαντούχο παιδί που έχω δει ίσως εδώ και δέκα χρόνια».
Πέρυσι, ο McEnroe έφτασε στο σημείο να πει ότι αν έπρεπε να προπονήσει οποιονδήποτε σήμερα, θα διάλεγε τον Κύργιο.
Αυτό θα άξιζε πραγματικά να το ζήσουμε.