Τον περασμένο μήνα, η UEFA επιβεβαίωσε ότι θα εισαγάγει την ολοκαίνουργια τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ στη φάση των ομίλων του φετινού Champions League.
Αυτό σε μια προσπάθεια να «βελτιώσει τη ροή του παιχνιδιού και τη συνέπεια των αποφάσεων».
Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ επιτρέπει στους Video Assistant Referees (VAR) να αποφασίζουν πιο γρήγορα για περιπτώσεις οφσάιντ και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Πώς λειτουργεί λοιπόν το ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ;
Συνολικά 10 ειδικές κάμερες που είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή κάθε σταδίου θα παρακολουθούν την μπάλα και 29 σημεία στο σώμα κάθε παίκτη 50 φορές ανά δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας την ακριβή θέση του στον αγωνιστικό χώρο.
Τα 29 σημεία περιλαμβάνουν όλα τα άκρα που έχουν σημασία για το οφσάιντ, επιτρέποντας στους VAR να γνωρίζουν την ακριβή θέση ενός παίκτη ανά πάσα στιγμή.
Όλα αυτά τα δεδομένα τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ενεργοποιεί μια ειδοποίηση στο VAR όταν έχει εντοπιστεί οφσάιντ.
Η ιδέα είναι αυτή η τεχνολογία να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να είναι σωστές οι αποφάσεις οφσάιντ.
Στο Μουντιάλ θα χρησιμοποιηθεί ένα ελαφρώς διαφοροποημένο σύστημα από αυτό του Champions League
Η FIFA, εν τω μεταξύ, θα χρησιμοποιήσει ένα ελαφρώς διαφορετικό σύστημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του φετινού χειμώνα στο Κατάρ.
Ένας αισθητήρας στο κέντρο της μπάλας «Al Rihla» της Adidas στέλνει δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας ακριβέστερη ανίχνευση του σημείου του λακτίσματος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεταδόσεις και την οπτική παρακολούθηση. Αυτά περιορίζονται σε 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
Η UEFA δεν θα έχει κανέναν αισθητήρα μέσα στην μπάλα του Champions League ή πάνω στους παίκτες, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αναπληρώσει αυτό το «κενό».
Επιπλέον, για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τους φιλάθλους μετά την επιβεβαίωση της απόφασης οφσάιντ από τον διαιτητή, δημιουργείται ένα animation επανάληψης, το οποίο προβάλλεται στο γήπεδο και στην τηλεόραση.
Αυτό το animation επανάληψης δημιουργείται χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια δεδομένα εντοπισμού άκρων και πληροφορίες για το σημείο του λακτίσματος.