Τον λόγο στους οπαδούς έδωσε χθες η γαλλική Γερουσία για όσα συνέβησαν στον τελικό του Champions League.
Η Γερουσία διερευνά τους λόγους των εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα στις 28 Μαΐου στο Παρίσι, έξω από το Στάδιο και πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ.
Έχοντας ήδη ακροαστεί τις αρμόδιες διοικητικές, αστυνομικές και ποδοσφαιρικές αρχές της Γαλλίας, οι Γερουσιαστές βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με την οργή των οπαδών, κυρίως της Λίβερπουλ, πολλοί εκ των οποίων ανέφεραν, είτε ότι υπέστησαν μεγάλες ταλαιπωρίες, είτε ότι κινδύνεψε η ζωή τους, ρίχνοντας τις ευθύνες στους Γάλλους διοργανωτές.
Οπαδοί Λίβερπουλ: Η αστυνομία μάς αντιμετώπισε σαν χούλιγκαν στον τελικό του Champions League
Οι εκπρόσωποι συνδέσμων οπαδών της Λίβερπουλ, που έλαβαν τον λόγο ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας, ισχυρίστηκαν πως η αστυνομία τους αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή ως «χούλιγκαν», παρά το γεγονός ότι - όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε - οι 'Αγγλοι οπαδοί δεν ενεπλάκησαν στα επεισόδια.
Ισχυρίστηκαν επίσης ότι το φαινόμενο των πλαστών εισιτηρίων δεν ήταν ούτε πρωτόγνωρο, ούτε εκτεταμένο σε αυτόν τον τελικό και ότι αν η ενημέρωση στον εκτός γηπέδου χώρο ήταν επαρκής θα είχαν αποφευχθεί τα φαινόμενα βίας, που στέρησαν σε περίπου 2000 'Αγγλους κατόχους εισιτηρίων το δικαίωμα να μπουν στο γήπεδο και είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης του τελικού.
«Αυτιστικό παιδί δεν έβρισκε πατέρα του και δέχθηκε δακρυγόνα»
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου οπαδών με ειδικές ανάγκες της Λίβερπουλ αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός αυτιστικού παιδιού που μέσα στον συνωστισμό έχασε τον πατέρα του και στη συνέχεια δέχθηκε δακρυγόνα, ενώ ο εκπρόσωπος τους συνδέσμου οπαδών της Λίβερπουλ «Spirit of Shankly» είπε ότι η γαλλική αστυνομία «έχει μείνει στη δεκαετία του 1980» ενδιαφερόμενη «μόνο για την τάξη και όχι για την ασφάλεια».
Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού συνδέσμου οπαδών ποδοσφαίρου δήλωσε επίσης ότι η γαλλική αστυνομία, που σε γενικές γραμμές απαγορεύει τις μετακινήσεις οπαδών στο γαλλικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να διδαχτεί από τις γειτονικές χώρες και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 να εκπαιδευτεί στη διαχείριση του πλήθους. «Όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς 50 ταραξίες, δεν μπορεί να φιλοδοξείς πως θα διαχειριστείς 80.000 κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.