Σε μια απόφαση- ορόσημο, έστω και οριακά, κατέληξε το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο (CAS), με την οποία οι γυναίκες αθλήτριες του στίβου που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα πρέπει να πάρουν κατασταλτικά προκειμένου να μετάσχουν σε συγκεκριμένα αγωνίσματα.
Η απόφαση αυτή αποτέλεσε ήττα για την Κάστερ Σεμένια, τη Νοτιοαφρικανή που έχει αναδειχθεί δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα. Η Σεμένια είχε καταφύγει στο CAS εναντίον της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και τα όρια που θέτει σε αθλήτριες που έχουν ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Σε αυτή την υπόθεση, το CAS κλήθηκε να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που αφορά το ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα: ποιος είναι ο πιο δίκαιος τρόπος να αποφασιστεί ποιοι έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στα αγωνίσματα γυναικών; Το CAS, με ψήφους 2-1, κατέληξε ότι οι περιορισμοί για τα επιτρεπτά επίπεδα της τεστοστερόνης κάνουν διακρίσεις. Ομως, το δικαστήριο συμπλήρωσε ότι αυτή η διάκριση είναι ένα «απαραίτητο και λογικό μέσο» προκειμένου να διατηρείται η «εντιμότητα» στους αγώνες γυναικών.
Με αυτό τον τρόπο, η IAAF αναδείχθηκε νικήτρια από αυτή τη διαμάχη, έστω και όχι απόλυτα. Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου επέμενε ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν από τη φύση αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν πλεονέκτημα στους αγώνες δρόμου από 400 μ. έως ένα μίλι, εξαιτίας μεγαλύτερης μυικής μάζας και δύναμης μεταξύ άλλων.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το CAS εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη νομιμότητα και την πρακτική εφαρμογή των ορίων τεστοστερόνης στο μέλλον. Αυτές οι ανησυχίες αφορούν την πιθανότητα αθλήτριες να μην μπορούν να είναι εντός των επιτρεπτών ορίων ακόμη και μετά από ορμονοθεραπεία, αλλά και το γεγονός ότι πρακτικά κάποιες ενδεχομένως να μην μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες, εξαιτίας των παρενεργειών που έχει μία τέτοια θεραπεία.
Επιπλέον, το δικαστήριο εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι αυτές οι αθλήτριες έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στα 1.500 μ. και το μίλι. Για αυτό, κάλεσε την IAAF να εξετάσει την εφαρμογή του κανονισμού για την τεστοστερόνη έως τα 800 μ., μέχρι να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Σεμένια θα μπορούσε να τρέξει 1.500 μ. σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το επικείμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στην Ντόχα τον Σεπτέμβριο αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο το 2020, χωρίς να πάρει κατασταλτικά. Πάντως, οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι μπορεί να κάνουν έφεση.
Οταν η Σεμένια έγινε γνωστή, κυριαρχώντας στον τελικό των 800 μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 ενώ ήταν μόλις 18 ετών, άρχισαν να ακούγονται πολλά σχόλια. Αντίπαλές της την αποκαλούσαν άνδρα. Σύντομα, η IAAF ανέλαβε δράση. Η Σεμένια αποκλείστηκε από τους αγώνες για μήνες και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εξευτελιστικά τεστ φύλου, προτού της επιτρέψουν να αγωνιστεί ξανά. Από τότε, κατέκτησε άλλους δύο παγκόσμιους τίτλους, αλλά και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 800 μέτρα. Πλέον, αν θέλει να συνεχίσει να τρέχει σε αυτό το αγώνισμα, θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία. Σύμφωνα με μέλος της επιστημονικής ομάδας της, αυτό θα την κάνει περίπου 7 δευτερόλεπτα πιο αργή. Δηλαδή, από πρωταγωνίστρια των 800 μ., θα γίνει απλά άλλη μία δρομέας.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της ΙAAF- που μετά την απόφαση του CAS θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Μαΐου- οι αθλήτριες που έχουν τεστοστερόνη πάνω από τα όρια θα πρέπει να τη μειώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες αν θέλουν να μετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις σε αγωνίσματα από τα 400 μ. έως το ένα μίλι.