Πώς έγινε ζάπλουτος ο Αμπράμοβιτς -Ντοκουμέντα του BBC για τις παράνομες «κομπίνες» του Ρώσου ολιγάρχη - iefimerida.gr

Πώς έγινε ζάπλουτος ο Αμπράμοβιτς -Ντοκουμέντα του BBC για τις παράνομες «κομπίνες» του Ρώσου ολιγάρχη

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έρευνα του BBC αποκάλυψε νέα στοιχεία σχετικά με τις διεφθαρμένες συμφωνίες που έκαναν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς πλούσιο.

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι κέρδισε δισεκατομμύρια αφού αγόρασε μια πετρελαϊκή εταιρεία από τη ρωσική κυβέρνηση σε μια στημένη δημοπρασία, το 1995.

Ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε περίπου 250 εκατ. δολάρια (190 εκατ. λίρες) για τη Sibneft, προτού την πουλήσει πίσω στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισ. δολάρια, το 2005.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικηγόροι του λένε ότι δεν υπάρχει βάση για τον ισχυρισμό ότι έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικό πλούτο μέσω εγκληματικότητας.

Στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα λόγω των δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του έχουν «παγώσει» και του έχει αφαιρεθεί η προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει ήδη παραδεχτεί σε βρετανικό δικαστήριο ότι πραγματοποίησε δωροδοκίες για να βοηθήσει να προχωρήσει η συμφωνία με τη Sibneft, ενώ είχε μηνυθεί στο Λονδίνο από τον πρώην συνεργάτη του, Μπόρις Μπερεζόφσκι, το 2012.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπόρις Μπερεζόφσκι και Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία αρχείου: AP
Μπόρις Μπερεζόφσκι και Ρομάν Αμπράμοβιτς / Φωτογραφία αρχείου: AP

Ο Αμπράμοβιτς κέρδισε την υπόθεση, αλλά περιέγραψε στο δικαστήριο πως η αρχική δημοπρασία της Sibneft ήταν στημένη υπέρ του και πώς έδωσε στον Μπερεζόφσκι 10.000.000 δολάρια για να πληρώσει έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

Το BBC εξασφάλισε μυστικό έγγραφο για τον Αμπράμοβιτς

Οι πληροφορίες δόθηκαν στο BBC από εμπιστευτική πηγή, η οποία λέει ότι αντιγράφηκαν κρυφά από αρχεία που διατηρούν για τον Αμπράμοβιτς οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Το BBC δεν μπορεί να το επαληθεύσει αυτό, αλλά οι έλεγχοι με άλλες πηγές στη Ρωσία επιβεβαίωσαν πολλές από τις λεπτομέρειες του πεντασέλιδου εγγράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ρωσική κυβέρνηση εξαπατήθηκε για 2,7 δισ. δολάρια στη συμφωνία Sibneft -ισχυρισμός που υποστηρίζεται από ρωσική κοινοβουλευτική έρευνα του 1997. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να κατηγορήσουν τον Ρ. Αμπράμοβιτς για απάτη.

Λέει: «Οι ερευνητές του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν ο Αμπράμοβιτς μπορούσε να παραπεμφθεί σε δίκη θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για απάτη… από μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα».

Η εκπομπή ΒΒC Panorama εντόπισε τον πρώην επικεφαλής εισαγγελέα της Ρωσίας, ο οποίος ερεύνησε τη συμφωνία τη δεκαετία του 1990.

Ο Γιούρι Σκουράτοφ δεν γνώριζε για το μυστικό έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε ανεξάρτητα πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση της Sibneft.

Ο Skuratov δήλωσε στην εκπομπή: «Βασικά, επρόκειτο για ένα δόλιο σχέδιο, όπου όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση σχημάτισαν μια εγκληματική ομάδα που επέτρεψε στον Αμπράμοβιτς και τον Μπερεζόφσκι να ξεγελάσουν την κυβέρνηση και να μην πληρώσουν τα χρήματα που πραγματικά άξιζε αυτή η εταιρεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Αμπράμοβιτς προστατευόταν από τον Μπόρις Γέλτσιν»

Λέει ότι οι φάκελοι των διωκτικών αρχών για τον Ρ. Αμπράμοβιτς μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο και ότι μια έρευνα του κ. Skuratov σταμάτησε από τον πρόεδρο.

Το έγγραφο αναφέρει: «Ο Skuratov προετοίμαζε ποινική υπόθεση για τη δήμευση της Sibneft, βάσει της έρευνας για την ιδιωτικοποίησή της. Η έρευνα σταμάτησε από τον πρόεδρο Γέλτσιν. Ο Skuratov απολύθηκε από το γραφείο του».

Ο κ. Skuratov απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση μιας κασέτας με σεξουαλικό περιεχόμενο το 1999. Λέει ότι ήταν μια σκευωρία για να δυσφημιστεί ο ίδιος και η έρευνά του.

Είπε: «Το όλο θέμα ήταν προφανώς πολιτικό, διότι στις έρευνές μου ήρθα πολύ κοντά στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν, μεταξύ άλλων μέσω αυτής της έρευνας για την ιδιωτικοποίηση της Sibneft».

Ο Αμπράμοβιτς παρέμεινε στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία το 2000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «στημένη» δημοπρασία για τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Slavneft

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες για μια άλλη στημένη δημοπρασία δύο χρόνια αργότερα, που αφορούσε μια ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία με την επωνυμία Slavneft.

Ο Αμπράμοβιτς δημιούργησε μια συνεργασία με μια άλλη εταιρεία, για την αγορά της Slavneft, αλλά μια αντίπαλη κινεζική εταιρεία σχεδίαζε να προσφέρει σχεδόν διπλάσια προσφορά.

Η απαγωγή του Κινέζου στη Μόσχα

Πολλοί ισχυροί άνθρωποι -από το Κρεμλίνο μέχρι το ρωσικό κοινοβούλιο- θα είχαν χάσει αν οι Κινέζοι κέρδιζαν τη δημοπρασία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.

«Η CNPC, κινεζική εταιρεία, ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη δημοπρασία αφού ένας από τους εκπροσώπους της απήχθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μόσχας και απελευθερώθηκε μόνον αφού η εταιρεία δήλωσε την απόσυρσή της».

«Ο Αμπράμοβιτς δεν ήξερε για την απαγωγή», λένε οι δικηγόροι του

Ο Vladimir Milov ήταν αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κατά την προετοιμασία της πώλησης της Slavneft. Δεν σχολίασε την ιστορία με την απαγωγή, αλλά δήλωσε ότι υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αποφασίσει ότι η σύμπραξη του κ. Αμπράμοβιτς θα κέρδιζε τη δημοπρασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είπα, κοιτάξτε, οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν και θέλουν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη τιμή. Λένε ότι δεν έχει σημασία, σκάστε, δεν σας αφορά. Έχει ήδη αποφασιστεί. Η Slavneft πηγαίνει στον Αμπράμοβιτς, το τίμημα έχει συμφωνηθεί. Οι Κινέζοι θα αποσυρθούν με κάποιον τρόπο».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε οτιδήποτε για το σχέδιο απαγωγής ή ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο σε αυτό.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν στο BBC ότι ο ισχυρισμός περί απαγωγής «είναι εντελώς ανυπόστατος» και ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία γνώση τέτοιου περιστατικού».

Διαφορετικές παρατάξεις μάχονταν για τον έλεγχο της Slavneft και υπήρχε ευρεία αντίθεση στην κινεζική προσφορά.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος της κινεζικής απόσυρσης, η σύμπραξη του κ. Αμπράμοβιτς είχε τη μόνη προσφορά που είχε απομείνει στο τραπέζι. Και αγόρασαν τη Slavneft σε χαμηλή τιμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικηγόροι του Ρομάν Αμπράμοβιτς λένε ότι οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς στις συμφωνίες Slavneft και Sibneft είναι ψευδείς και ο ίδιος αρνείται ότι προστατεύθηκε από τον Μπορίς Γέλτσιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ