Αλαφούζος: Στην Ελλάδα υπάρχει μια κουλτούρα βίας -Έτσι ξαναφτιάξαμε με τον Γιοβάνοβιτς την ομάδα - iefimerida.gr

Αλαφούζος: Στην Ελλάδα υπάρχει μια κουλτούρα βίας -Έτσι ξαναφτιάξαμε με τον Γιοβάνοβιτς την ομάδα

Ο Γιάννης Αλαφούζος βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη για την οπαδική βία
Ο Γιάννης Αλαφούζος / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη συνέντευξη στο βρετανικό Sky Sports και στον δημοσιογράφο Άνταμ Μπέιτ παραχώρησε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη διαφθορά και την οπαδική βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την επιστροφή των «πράσινων» σε πρωταγωνιστικό επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη έχοντας ξεπληρώσει πλέον τα χρέη του παρελθόντος, αλλά και για το νέο γηπεδικό πρότζεκτ συν τις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κορωπί, που θα κάνουν στο άμεσο μέλλον τον Παναθηναϊκό αυτάρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά, ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού μίλησε στο Sky Sports:
-Για τα παιδικά του χρόνια και τις τιμωρίες που έτρωγε μικρός ώστε να δει τα ματς του Παναθηναϊκού στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ:
«Έτρεχα να φύγω από το σχολείο για να παρακολουθήσω το ματς του Παναθηναϊκού με την Έβερτον στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών».

-Για το αν απολαμβάνει τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό:
«Όχι, και ο λόγος έχει να κάνει με το ότι έχω υποφέρει αρκετά και σε τόσο πολλούς τομείς. Νομίζω πως θα χρειαζόταν μια μεγάλη επιτυχία για να το απολαύσω. Αυτή τη στιγμή έχω το καθήκον να κάνω αυτό που πρέπει σωστά. Κάνω κάτι που είναι απίστευτα επίπονο και σκληρό».

-Για τη βία στα γήπεδα:
«Όταν οι οπαδοί είναι απελπισμένοι και αισθάνονται ότι τα παιχνίδια κλέβονται, γίνονται βίαιοι. Στην Ελλάδα έχουμε μια κουλτούρα βίας. Το κράτος δικαίου δεν λειτουργεί, δυστυχώς. Είχαμε μια κατάσταση όπου υπήρχε διαφθορά, μια οικονομία που αγωνιζόταν, μια ομάδα που κυριαρχούσε και μια βίαιη κουλτούρα μεταξύ των φιλάθλων. Ο κόσμος δεν πήγαινε στο γήπεδο. Οι χορηγοί έφυγαν».

-Για το ότι ο Ολυμπιακός πηγαίνει τόσα χρόνια στο Champions League και είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει έσοδα από εκεί:
«Αρχικά ήθελα να πω ότι οι μεγάλες ομάδες από τις μεγάλες χώρες, βλέπουν τα έσοδά τους να πολλαπλασιάζονται. Στην Ελλάδα, από την άλλη, η ίδια ομάδα πηγαίνει σχεδόν κάθε χρόνο στο Champions League και παίρνει εκατομμύρια, με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες να έχουν πολύ χαμηλότερα έσοδα. Ο Ολυμπιακός παίρνει 30 εκατ. ευρώ από την παρουσία του στην Ευρώπη. Σκεφτείτε ο Παναθηναϊκός πέρυσι είχε λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Για τις επιλογές που γίνονται στους διεθνείς ποδοσφαιριστές:
«Η Ομοσπονδία, από την άλλη, διαλέγει παίκτες του Ολυμπιακού και μπορεί να πουλήσει αυτούς τους παίκτες πιο εύκολα και με περισσότερα χρήματα, καθώς είναι πιο γνωστοί από τους υπόλοιπους παίζοντας κιόλας στην Ευρώπη. Όλο αυτό δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε κάθε ομάδα, εκτός από τον Ολυμπιακό. Το θέμα αυτό επιδείνωσε την κατάσταση».

-Για το αν ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό (την περίοδο πριν από τον ίδιο):
«Ναι, αλλά κάναμε λάθη. Αντί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σαν σύλλογος πριν χρόνια, προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε τον Ολυμπιακό. Ξοδέψαμε ένα τεράστιο ποσό. Όταν οι ιδιοκτήτες δεν είχαν άλλα χρήματα, έφυγαν από την ομάδα και άφησαν ένα ακριβό ρόστερ με πάρα πολλά χρέη».

-Για το όραμα που είχε όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό:
«Συνεχίζουμε να είμαστε μια μεγάλη ομάδα, η μεγαλύτερη στην Αθήνα. Από τότε που ήμουν παιδί είχα αυτή την ιδέα ότι η ομάδα δεν πρέπει να ανήκει σε ένα άτομο. Ήμουν λίγο ρομαντικός. Ένιωθα ότι η ομάδα πρέπει να ανήκει στους οπαδούς της, οπότε ξεκίνησα την Παναθηναϊκή Συμμαχία, νομίζοντας ότι είχαμε 100.000 οπαδούς που θα πλήρωναν 500 ευρώ τον χρόνο. Αν ήταν έτσι, θα είχαμε έσοδα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κι αυτό θα άλλαζε κατά πολύ τα δεδομένα. Δυστυχώς, δεν ήταν έτσι. Είχαμε μόνο 6.000 με 7.000 πρόθυμα μέλη και πλήρωναν πολύ μικρότερα ποσό από αυτό που περιμέναμε. Η χώρα ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη. Οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα να δώσουν. Αλλά ήταν επίσης επειδή οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο σύλλογος μπορούσε να πληρώσει  τα πάντα. Η μετάβαση από ένα μοντέλο υπερβολής σε ένα μοντέλο όπου όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν δεν λειτούργησε».

-Για το πώς άλλαξαν τα πράγματα πλέον:
«Σιγά-σιγά ξεπληρώσαμε το χρέος και έκτοτε ξαναφτιάξαμε την ομάδα. Στο ποδόσφαιρο, πρέπει να ξοδέψεις χρήματα για να πάνε καλά τα πράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η επιχείρησή μου πήγε καλύτερα, οπότε μπόρεσα να βάλω περισσότερα χρήματα. Αρχικά, για να ξεπληρώσω το χρέος και μετά για να επενδύσω στο ρόστερ. Μπόρεσα να φέρω τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έναν πολύ καλό προπονητή. Τα έσοδά μας έχουν αυξηθεί και φέτος θα αυξηθούν περισσότερο λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρώπη. Με πολλή, σκληρή δουλειά, προσπαθούμε να χτίσουμε την ακαδημία μας, προσθέτοντας νέα γήπεδα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτίσουμε την ομάδα από την αρχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Για το VAR, την παρέμβαση της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους ξένους διαιτητές:
«Το να ρίξουμε φως σε αυτό είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διαφθορά. Εάν γίνει κάτι κάτω από το τραπέζι, οι καταστάσεις μπορούν να συνεχιστούν. Η διαιτησία είναι καλύτερη σήμερα. Γι' αυτό βλέπετε μια αναγέννηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τέσσερις ομάδες να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο  και ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γιατί πριν από αυτό υπήρχαν άνθρωποι που ήλεγχαν την Ομοσπονδία και τους διαιτητές».

-Για τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο:
«Ήταν τρομερό αυτό που συνέβη. Η αστυνομία μπορούσε πολύ εύκολα να το σταματήσει. Έχει τεράστια ευθύνη και ήταν αναποτελεσματική. Αυτό εννοώ με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πολλές φορές, αν παραβιάσεις τον νόμο και είσαι βίαιος, δεν τιμωρείσαι. Γενικότερα ήταν μια φρικτή πράξη. Δεν πρέπει να σκοτώνονται άνθρωποι στον δρόμο. Όλο αυτό είναι κακό για τους συλλόγους. Τιμωρούνται ουσιαστικά οι σύλλογοι από τέτοια σκηνικά. Δημιουργούν κακή φήμη και καμία ομάδα δεν επωφελείται από όλο αυτό».

-Για το πανό που ανέβηκε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου που βρισκόταν στο γήπεδο:
«Πιέσαμε όσο μπορούσαμε και το πανό κατέβηκε μετά από ένα λεπτό. Όλο το γήπεδο αποδοκίμασε για το πανό. Αυτό δεν έπρεπε ποτέ να είχε ανέβει. Ήταν ένα πανό 40 μέτρων. Γιατί πέρασε από τους ελέγχους της αστυνομίας; Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία θα μπορούσε να το είχε κατασχέσει; Ίσως ένας δικαστής θα μπορούσε να πει ότι θα υποκινούσε τη βία. Αλλά δεν είναι εύκολο να σταματήσει όλο αυτό. Όχι με τα δεδομένα που υπάρχουν. Δεν μπορεί να παρέμβει κανείς στους οργανωμένους οπαδούς».

-Για τους οργανωμένους οπαδούς στην Ελλάδα:
«Είναι μια μικρή μειονότητα. Είναι παιδιά χωρίς ελπίδα. Η κατάσταση στην κοινωνία είναι τραγική σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό το 20% όσο περνάνε τα χρόνια ζει όλο και πιο φτωχά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι με τις συνθήκες ζωής που υπάρχουν. Γενικότερα, τα κράτη δεν έχουν βρει τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ζωή αυτού του κομματιού της κοινωνίας. Αυτό είναι η βασική αιτία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό:
«Φτιάχνουμε ένα νέο γήπεδο. Η δημοτική αρχή αποφάσισε ότι θέλει η γη όπου είναι το σημερινό μας γήπεδο για να το μετατρέψει σε ένα μεγάλο πάρκο, έναν ανοιχτό χώρο. Σε αντάλλαγμα, χτίζουν ένα γήπεδο αλλού στην πόλη που θα το έχουμε για 99 χρόνια. Η δημιουργία του νέου γηπέδου θα μας δώσει μεγάλη ώθηση. Θα είναι έτοιμο. Γενικότερα προοδεύουμε ως σύλλογος και προσπαθούμε για να γίνουμε αυτάρκεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ