Η Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλο τον Φεβρουάριο, με παράταση, έως τις 12 Μαΐου, της ομαδικής θεματικής έκθεσης «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY: Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970».
Μια έκθεση στην Πινακοθήκη για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτίριο) και γνωρίζει από την πρώτη στιγμή μεγάλη επισκεψιμότητα.
Στην έκθεση έχουν περιηγηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο που εγκαινιάστηκε περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες. Στο πωλητήριο της ΕΠΜΑΣ είναι διαθέσιμος και ο κατάλογος της έκθεσης. Μέσα στον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από τη διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, τις Κυριακές 11 και 18 Φεβρουαρίου στις 13.00.
ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ «ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ - Οδηγίες χρήσης»
Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη», ενώ ξεκινούν από αυτόν τον μήνα ξεναγήσεις για το κοινό. Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος».
Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Οι ξεναγήσεις στην έκθεση της Ρένας Παπασπύρου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 14.00, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 18.00 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 14.00 από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης.
Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr
Σημείο συνάντησης: Είσοδος του μουσείου, μπροστά στο έργο «Baalbeks» της Ρένας Παπασπύρου
Θεματικές ξεναγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη
«Το πορτρέτο - Η αποτύπωση του προσώπου - Η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν».
Εδώ θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ως τα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21 και τις μορφές καθημερινών ανθρώπων, βαδίζοντας χρονολογικά μέχρι το 2020. Η επόμενη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου από την επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ, υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων, Μαρίνα Τομαζάνη.
«Πώς ερωτεύονται οι Αθηναίοι;»
Πώς ερωτεύονται οι Αθηναίοι; Μια ξεχωριστή ξενάγηση στην έκθεση της Αστυγραφίας μάς μεταφέρει στην εποχή που οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες συναντιούνται σε drive-in και καφενεία, κάνουν καντάδες και βόλτες στη νυχτερινή Αθήνα, παντρεύονται από έρωτα, αλλά και από προξενιό.
Από τα ραντεβού έξω απ' το «Νέον» του Γιάννη Τσαρούχη, στο αποδομημένο happy-end της Κλεοπάτρας Δίγκα, εξερευνούμε εικαστικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ερωτικής ζωής της πόλης κατά τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, οι οποίες μεταφέρουν το αστικό βίωμα στη συλλογική οπτική μας μνήμη.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τη μουσειοπαιδαγωγό ΕΠΜΑΣ Χριστίνα Μπότσου στις 14 Φεβρουαρίου (δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις) και θα επαναληφθεί στις 28 Φεβρουαρίου.
Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής, Τώνια Γιαννουδάκη, θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.
Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται, επίσης, μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου
«ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΑΥΤΙΑ… Συνάντηση Τέχνης και Ύλης», με αφορμή την περιοδική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών
Χώρος: Κεντρικό κτίριο ΕΠΜΑΣ, ώρα: 14:00, ημερομηνίες: Σάββατο 10, 17 Φεβρουαρίου.
MΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ, Συμφωνία χρωμάτων. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών όπου τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις σχέσεις των χρωμάτων παρατηρώντας τα έργα τέχνης του μουσείου, αλλά και τα υλικά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.
Χώρος: Κεντρικό κτίριο ΕΠΜΑΣ, ώρα: 11:00, ημερομηνίες: Σάββατο, 10, 17 Φεβρουαρίου.
ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ για oικογένειες με παιδιά 6 - 12 ετών, «Έρως και Ψυχή του Λούκιου Απουλήιου, Μια μυθολογική ιστορία».
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.
Ώρα 12:30 μ.μ., Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
Ιδέα - παρουσίαση: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός
Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο e-mail edu.episkepseis@nationalgallery.gr (Δευτέρα - Παρασκευή) και ώρες 9:00-16:00.
Απαραίτητη προϋπόθεση στα εκπαιδευτικά προγράμματα η συνοδεία παιδιών.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στο παράρτημα της ΕΠΜΑΣ στην Κέρκυρα λειτουργεί μόνιμη έκθεση που παρακολουθεί την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής από τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται από την επιμελήτρια του παραρτήματος, Μαρίνα Παπασωτηρίου, η οποία είναι εξειδικευμένη μουσειοπαιδαγωγός, και απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης
Καθημερινά, εκτός Τρίτης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26610-93333
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου με το Φουγάρο
Τα εργαστήρια του Φουγάρου επισκέπτονται το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και αντλούν έμπνευση από τα έργα του. Στις 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι χαρακτικής για παιδιά 7+ ετών από τον Γιάννη Χαρικλέους, με αφορμή το γλυπτό του Γεώργιου Βρούτου, με τίτλο «Έρωτας που σπάζει το τόξο του». Και τον επόμενο μήνα, στις 7 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι μουσικής για παιδιά, από τη Μάγια Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα δύο έργα της Εθνικής Πινακοθήκης: την «Ηχώ» του Γεώργιου Βρούτου και τη «Μουσική» του Κωνσταντίνου Παρθένη.
Απαραίτητη η κράτηση της συμμετοχής στο τηλ. 6941601388.