Μικρά κομμάτια μάρμαρο, σαν χαρτοπόλεμος, συνθέτουν ψηφιδωτά απρόβλεπτες εικόνες. Οι εικαστικές εκθέσεις της εβδομάδας έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Χαμηλή μουσική, ποτήρια κρασί, μικρά πηγαδάκια και πολλές ερμηνείες. Γκαλερί και αίθουσες τέχνης υποδέχονται αυτή την Πέμπτη τους φιλότεχνους σε πέντε διαφορετικά εγκαίνια εκθέσεων.
Εγκαίνια εκθέσεων στην Αθήνα
Εκατοντάδες θραύσματα μαρμάρου τοποθετούνται κάθετα στην επιφάνεια του κάδρου, δημιουργώντας ένα έντονο ανάγλυφο αποτέλεσμα που ισορροπεί μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής. Ραντεβού στην Sianti Gallery!

«Η Διαδρομή» Sianti Gallery
Η Sianti Gallery την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 19:00 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής της Εύας Παπαδοπούλου με τίτλο «Η Διαδρομή».
Η φύση και η παράδοση αποτελούν ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για την γλύπτρια, ενώ η διαχρονική διάσταση της εμπειρίας αντικατοπτρίζεται σε όλο το φάσμα του έργου της, από τις πρώτες της δημιουργίες μέχρι τις πιο πρόσφατες. Αυτή η σειρά έργων της αποτυπώνει την καλλιτεχνική της αναζήτηση μέσα από δύο θεματικές ενότητες, την «Φύση» και τον «Νόστο».
Στην πρώτη ενότητα, «Φύση», η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για την δημιουργό.Η δομή και η ροή του φωτός, οι αποχρώσεις της αυγής και του δειλινού, καθώς και οι αρχαίοι μύθοι, μεταπλάθονται σε γλυπτικές φόρμες γεμάτες κίνηση και αρμονία. Ιδιαίτερα τα έργα που διερευνούν συμβολισμούς των μύθων, όπως η επιλογή του Ηρακλή ή η χρυσή βροχή, προσδίδουν μια αφηγηματική διάσταση στη γλυπτική τέχνη.
Η δεύτερη ενότητα, «Νόστος», αποτελεί μια γλυπτική αναδρομή στη μνήμη, μέσα από προσωπικά βιώματα και αναφορές στην παιδική ηλικία. Αντικείμενα της καθημερινότητας – όπως το καλοκαιρινό παγωτό γρανίτα, το σοκολατένιο κέρασμα της γιαγιάς, η ιεροτελεστία μιας συνάντησης και ο ελληνικός καφές ή οι εικόνες από τα Σκυριανά κεντήματα της μητέρας της και οι κλωστές πεταλούδα – μεταμορφώνονται σε σύμβολα της νοσταλγίας και του ανήκειν.

«Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος…και βλέποντας απέναντι»
Η Ακαδημία Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιονική Ακαδημία 1808, διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στον εθνικό μουσουργό και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (“Παλαιά”, ιδρ. 1840) Νικόλαο Μάντζαρο με τίτλο: «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος…και βλέποντας απέναντι».
Η έκθεση αποτελείται από τις επτά ακόλουθες ενότητες που αποτυπώνουν ενδεικτικά τη ζωή και το έργο του Μάντζαρου: 1) Ο Μάντζαρος και το περιβάλλον του, 2) Τα πρώτα έργα, 3) Μάντζαρος και Ιταλία, 4) Μάντζαρος και Σολωμός [Ύμνος] 5) Ο Μάντζαρος παιδαγωγός [διδασκαλία σύνθεσης και διδασκαλία στη Φιλαρμονική] 6) Το ώριμο έργο, 7) Μεταθανάτια πρόσληψη
Το εκθεσιακό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (“Παλαιά”, ιδρ. 1840), τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο του Αναστασίου-Ιωάννου Μεταξά – Μαριάτου, τη Συλλογή Σπύρου Γαούτση.

Στη μνήμη του συνθέτη, 230 χρόνια μετά τη γέννησή του και 153 χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζεται υλικό στην ενότητα του 20ού αιώνα από τη Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” (ιδρ. 1890), το Φωτογραφικό Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, εικονογραφημένα βιβλία από τη Συλλογή Χρήστου Μοσχανδρέου, το πορτρέτο του Μάντζαρου φιλοτεχνημένο από τον εικαστικό Ανδρέα Κοντέλλη και το συμβολικό έργο του Ηλία Παπαηλιάκη, «Οι παλμοί της καρδίας μου στην απέναντι όχθη», που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 10 Απριλίου και ώρα 19.00, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο αρχιμουσικός και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς θα μιλήσει για την ενορχήστρωσή του στο εμβληματικό έργο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" που συνέθεσε ο Νικόλαος Μάντζαρος σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Η ομιλία θα συνοδεύεται με βίντεο - προβολές αποσπασμάτων από συναυλιακές παρουσιάσεις του έργου.

«Ραντεβού στην Αθήνα» γκαλερί ALMA
Η γκαλερί ALMA στην Σκουφά 24Α παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου, «Ραντεβού στην Αθήνα» από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου.
Την έκθεση επιμελούνται οι Μανώλης Χάρος και Μαρία Αλμπάνη.
«Θέλησα να δώσουμε αυτό το Ραντεβού στην Αθήνα, με την Γιάννα και τον Ιάσονα, όταν είμαστε στο Παρίσι, και μιλούσαμε για ένα σωρό πράγματα που τα αφήναμε στη μέση, καθώς κάτι άλλο ερχόταν πάντα στην κουβέντα και τελικά όλα είχαν μιαν αναγωγή εκεί, στο σημείο αναφοράς μας πίσω- εκεί- στον τόπο, στην Αθήνα» αναφέρει ο Μανώλης Χάρος.
«Και οι δυό τους χρόνια πολλά κάτοικοι στο Παρίσι. Με επιτυχημένες σπουδές εκεί, και μετά πορείες στο χώρο των εικαστικών, με δουλειές ώριμες και πλήρεις. Δουλειές με έντονη την διεθνή ταυτότητα των δημιουργών τους.
Προτείνοντας λοιπόν αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, σκόπευα να δω (και να δείξω σαν επιμελητής της έκθεσης) αυτά τα έργα που γεννήθηκαν, όχι περιστασιακά σε μια τυχαία παραμονή, αλλά προήλθαν από το εκεί που έχει μέσα του το εδώ. Και των δύο τα έργα αναφέρονται στο φως. Ή πάντως παρακολουθούν το φως. Οι σκιές των πουλιών στην πόλη, οι σκιές των αγαλμάτων στην μνήμη. Πόσο φιλοσοφικό μοιάζει το βλέμμα και των δύο, με αυτόν τον τρόπο που οι Γάλλοι συνηθίζουν να μας αποδίδουν, πως τάχα όλη μας η σκέψη πηγάζει από την σκέψη της λαμπρής αρχαιότητας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μανώλης Χάρος.

«Ξέφωτο» Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Την Πέμπτη 10 Απριλίου, από τις 18:00 έως τις 21:00, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Χειμωνάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαῒου.
Στην ατομική του έκθεση, "Ξέφωτο", ο Γιάννης Χειμωνάκης παρουσιάζει μια συλλογή από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα. Πρόκειται για μια εγκατάσταση από προσεκτικές χειρονομίες και μινιμαλιστικές, γραμμικές δομές από ξύλο, μελάνι και ακουαρέλα.
Ο Χειμωνάκης χειρίζεται το ξύλο ως ευρεθέν υλικό, βιομηχανικά επεξεργασμένο και σημαδεμένο από μακροχρόνια χρήση.
Δουλεύει με σκοπό να το αποχαρακτηρίσει και να το επανασυναρμολογήσει, αποκαθιστώντας κάτι από τη φυσική του όρθια θέση, τις περιελίξεις και τις ατέλειές του. Μέσα από χρονοβόρα και λεπτομερή εργασία και με διάθεση «αντιστροφής» του χρόνου του υλικού, ο Χειμωνάκης δουλεύει αφαιρώντας τα στρώματα των ανθρώπινων ενεργειών και της συσσώρευσης των συνθηκών που έχουν αλλοιώσει το ξύλο, προσεγγίζοντας ιδεατά τον πυρήνα της υπόστασης και της δομής του. Τα κομμάτια ενός δρύινου πατώματος τρίβονται μέχρι να αφαιρεθούν πλήρως από επάνω τους τα ίχνη από ένα πολυκαιρισμένο βερνίκι, από τα ατελείωτα βήματα δεκαετιών, από μία σωλήνα νερού που έσπασε. Στη συνέχεια θα συναρμολογηθούν ξανά. Μέσα από μια διαφορετική εκδοχή συναρμογής, το άλλοτε «αόρατο» απορριφθέν υλικό θα ξαναποκτήσει κάποια από τα καίρια ταυτοτικά χαρακτηριστικά του: ένα κάθετο, κυλινδρικό στοιχείο, όπως το δέντρο από το οποίο προήλθε (Single-line Sculptures, 2020-2025).
Τα γλυπτά του Χειμωνάκη είναι προορισμένα να στέκονται στο χώρο σαν χειρονομίες σχεδίασης. Οι μικρές, όμοιες μονάδες του υλικού ενώνονται με παραδοσιακού τύπου συνδεσμολογίες και το έργο σχηματοποιείται μέσα από την ελάχιστη απαραίτητη δομή.
Στα ζωγραφικά του έργα διατηρείται κάτι από τη φύση των τεχνικών σημειώσεων και των προσχεδίων για πραγματικές ή φανταστικές γλυπτικές κατασκευές. Χρόνια σχεδίων για την επίτευξη της ιδανικής συναρμογής, στήριξης, δομής μπορούν να διακριθούν στους αφαιρετικούς σχηματισμούς από διαδοχικές, ακριβείς πινελιές.

«Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» Gallery Art Project Space
H Gallery Art Project Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίρις Κρητικού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 17:30-22:30, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 5 Μαΐου 2025.
Στην έκθεση συμμετέχουν 13 διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας ο καθένας με μοναδικό τρόπο μέσα από τα γλυπτά του τη δική του «Άνοιξη». Στην έκθεση συμμετέχουν με γλυπτά έργα τους οι: Μάρκος Γεωργιλάκης, Χριστίνα Δουζένη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Μαριγώ Κάσση, David Kennedy, Νίκος Μικρούλης, Βασίλης Νικολάου, Γιάννης Παυλίδης, Βαγγέλης Πολύζος, Κυριάκος Ρόκος, Χριστίνα Σαραντοπούλου και Γιώργος Χουλιαράς, ενώ επίσης παρουσιάζεται ένα video του Μάνου Μπατζόλη.
Η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση: «Σπαράγματα σκότους και φωτός, σχισμές κενού και αστραφτερές επιφάνειες ή λεπίδες ύλης, ανθεκτικά κι εφήμερα υλικά σε οργανικό διάλογο, κοπάδια και μελίσσια, βομβίσματα, φτερουγίσματα και θροΐσματα, λουλούδια, κατσίκια, χορευτές, μουσικοί, μελλέφηβοι και νεαρές κόρες, σμήνη από βραχύβιες θριαμβικές πεταλούδες, δέντρα από σίδερο και καταρράκτες λευκών ανθών από χαρτί, συναντιούνται στην αθηναϊκή κοίτη τους και ανασταίνουν την άνοιξη. Η Περσεφόνη και ο Μέγας Παν, κατοικούν ακόμη εδώ.»