Κάθε χρόνο η UNESCO συνεδριάζει για να συζητήσει και να συμφωνήσει τα νέα στοιχεία που θα προσθέσουν στον κατάλογο με την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» του πλανήτη.
Η περίφημη λίστα μπορεί να περιλαμβάνει τραγούδια, χορούς, τελετουργίες, ντύσιμο, φεστιβάλ, γιορτές, τελετές, φαγητά, χειροτεχνίες, έργα τέχνης και πολλά άλλα από όλο τον κόσμο.
66 πολιτιστικές συνήθειες και προϊόντα από όλο τον κόσμο προστέθηκαν στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO για το 2024, μετά από ψηφοφορία των μελών της, στην Παραγουάη.
Φέτος, τα αντικείμενα που κρίθηκαν άξια προστασίας περιλαμβάνουν «τις παραδοσιακές γνώσεις και δεξιότητες» της παρασκευής του ποτού σάκε που είναι «βαθιά ριζωμένη στην ιαπωνική κουλτούρα», τη γαλλική και βελγική κουλτούρα διασκέδασης «που χρονολογείται από τα μεσαιωνικά πανηγύρια» και τις «τελετουργίες, τις αισθητικές και τις κοινωνικές πρακτικές» που σχετίζονται με τη χένα, «που συνδέονται με κοινωνικούς κανόνες και παραδόσεις αιώνων».
Πολύχρωμα, ζωγραφισμένα στο χέρι ουκρανικά πασχαλινά αυγά, γνωστά ως pysanky, τα οποία είναι «βαθιά ριζωμένα στην ουκρανική ταυτότητα», μπήκαν επίσης στη λίστα, μαζί με τις «δεξιότητες των Παρισινών τεχνιτών με ψευδάργυρο» και την παράδοση κατασκευής σαπουνιού Nabulsi, ενός χειροποίητου σαπουνιού από ελαιόλαδο, νερό και αλισίβα, στην Παλαιστίνη.
Η UNESCO τοποθέτησε επίσης το Reog Ponorogo Performing Art, έναν ινδονησιακό, αιωνόβιο θεατρικό χορό, και το τελετουργικό βροχής Wosana της Μποτσουάνα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που χρειάζεται επείγουσα διασφάλιση, πράγμα που σημαίνει ότι η πρακτική φθίνει ή κινδυνεύει να παραμεληθεί.
Τι ελληνικό μπήκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας η Γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στην Ελευσίνα, ένα θρησκευτικό έθιμο με αναφορές στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, για το οποίο ο φάκελος για την αναγνώρισή του κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2023.
Η γιορτή τελείται κάθε χρόνο, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη ευκαρπία της γης, κυρίως των δημητριακών, και την εξασφάλιση της επάρκειας των διατροφικών πόρων, στις 20 Νοεμβρίου, την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Ελευσίνα, στο ναΐδριο του 17ου αι., που στην τοπική κοινωνία είναι γνωστή ως η «Παναγίτσα στ' Αρχαία», καθώς βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, στον τόπο όπου στην αρχαιότητα τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια.
«Η εγγραφή της Γιορτής της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO, αποτελεί το δέκατο στοιχείο που εντάσσει η Ελλάδα.
«Το έθιμο αποτελεί πεδίο κοινής έκφρασης όλων των εθνοπολιτισμικών ομάδων που συνοίκισαν την Ελευσίνα στα νεότερα χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης της πόλης και στην κοινωνική συνοχή της. Οι πιστοί μετέχουν σε μια εμπειρία του ιερού με βαθιές ρίζες στο χρόνο και στο τοπίο της Ελευσίνας, εμφανή στην ευλάβεια με την οποία προσεγγίζουν την εορτή και τις ετοιμασίες που οι ίδιοι κάνουν γι’ αυτήν» αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη λίστα ακόμη συμπεριλαμβάνεται η τέχνη, οι γνώσεις και οι τεχνικές της ξερολιθιάς από χώρες όπως οι Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.
Φωτογραφίες: INTIME, ΑΠΕ-ΜΠΕ