Ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο γουέστερν αλλά στην συνέχεια η μοίρα της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Άλεκ Μπάλντγουϊν συνδέθηκε με το θάνατο της Αλίνα Χάτσινς πάνω στα γυρίσματα από σφαίρα.
Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Άλεκ Μπάντγουϊν ως ένας παράνομος στο Κάνσας της δεκαετίας του 1880, ο οποίος βγάζει τον εγγονό του από τη φυλακή αφού εκείνος είχε σκοτώσει καταλάθος έναν χωρικό, καταδικασμένο σε απαγχονισμό.
Στην ταινία συμμετέχουν ακόμα η Φράνσις Φίσερ (Τιτανικός, Reptile κ.α) καθώς και ο Τράβις Φίμελ, γνωστός για τον ρόλο του Ράγκναρ Λόθμπροκ στην σειρά Βίκινγκς. Το Rust (στα ελληνικά σημαίνει «σκουριά») περιγράφεται από τους συντελεστές ως «μια εγκάρδια και συναισθηματική ιστορία που σφυρηλατήθηκε στους αγώνες των νέων συνόρων».

Η ατμόσφαιρα που τρέιλερ είναι επιβλητική, με δυνατά πλάνα και μουσική που παραπέμπει σε μία δυστοπία από το παρελθόν, και συγκεκριμένα από την Άγρια Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών προμηνύονται καθηλωτικές.
Rust: Μία ταινία αφιερωμένη στην άτυχη Χάτσινς
Ήταν Οκτώβριος του 2021 όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Rust, ο Μπάλντγουϊν πάτησε την σκανδάλη του όπλου που κρατούσε και μία σφαίρα χτύπησε θανάσιμα την κινηματογραφίστρια Αλίνα Χάτσινς και τραυμάτισε τον συγγραφέα-σκηνοθέτη της ταινίας Τζόελ Σόουζα.

Ο Μπάλντουιν κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η κατηγορία κατέπεσε τον περασμένο Ιούλιο αλλά η υπεύθυνη όπλων της ταινίας, Χάνα Γκουτιέρεζ-Ριντ εκτίει ποινή 18 μηνών.

Η ταινία ολοκληρώθηκε αργότερα και έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβριο στο φεστιβάλ κινηματογράφου Camerimage στο Τορούν της Πολωνίας. Είναι αφιερωμένο στην Χάτσινς. «Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να την τιμήσουμε», είπε o Σόουζα στην πρεμιέρα. «Θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά της. Δε θέλαμε απλά να εξαφανιστεί».

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για το Hulu με τίτλο «Last Take: Rust and the Story of Halyna», δηλαδή «η τελευταία λήψη: Rust και η ιστορία της Αλίνα». Αφορούσε φυσικά την άτυχη κινηματογραφίστρια και το ατύχημα. «Θα είχε γίνει σίγουρα γνωστό όνομα ως κινηματογραφίστρια», είπε η σκηνοθέτις της ταινίας, Ρέιτσελ Μέισον, στον Guardian. «Όποιος τη γνώριζε δεν είχε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, θα κέρδιζε βραβεία, θα γινόταν γνωστή για αυτό».