Τήνος: Στήθηκε όρθιος ο γενειοφόρος γυμνός αθλητής του 4ου π.Χ. αι. -Μαρμάρινη στήλη ύψους 1,70 μ - iefimerida.gr

Τήνος: Στήθηκε όρθιος ο γενειοφόρος γυμνός αθλητής του 4ου π.Χ. αι. -Μαρμάρινη στήλη ύψους 1,70 μ

τρεις αρχαιες στηλες
Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τήνου επιτύμβια στήλη από την ανασκαφή στο Ξώμπουργκο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην έκθεση του Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου εντάχθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, η οποία βρέθηκε στη συστηματική ανασκαφή στο Ξώμπουργκο Τήνου.

Δείγμα εξαιρετικής γλυπτικής της Τηνου

Η στήλη εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή στο Ξώμπουρκο τον Ιούλιο του 2019. Η στήλη, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της σε βάση, εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γλυπτο
Η στήλη χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. (370-360 π.Χ.) και αποτελεί εξαίρετο έργο γλυπτικής, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη

Η εύρεση της στήλης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής ανασκαφής στο Ξώμπουργο, που διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νότας Κούρου και ειδικότερα στο αρχαίο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων στη θέση Βαρδαλάκος στη ΝΑ πλευρά του λόφου του Ξώμπουργου, βρέθηκε μεγάλη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη. Η στήλη (αρ. κατ. Α 587) χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. (370-360 π.Χ.) και αποτελεί εξαίρετο έργο γλυπτικής, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη, όπως υποδεικνύει το ντόπιο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένη.

γλυπτο
Η στήλη ύψους 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. σώζεται αποσπασματικά. Εικονίζεται γυμνός γενειοφόρος άνδρας με στλεγγίδα στο αριστερό χέρι και μια παιδική μορφη στα δεξια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στήλη ύψους 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. σώζεται αποσπασματικά. Εικονίζεται γυμνός γενειοφόρος άνδρας με στλεγγίδα στο αριστερό χέρι. Πρόκειται για αθλητή (παλαιστρίτης) που συνοδεύεται από μικρή παιδική μορφή με πτηνό. Το θέμα ‘αθλητής με παίδα’ είναι σύνηθες στη γλυπτική των Κλασικών Χρόνων και η παρουσία του παίδα θεωρείται ότι ενέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει δεχθεί πολλές ερμηνείες (υπηρέτης του αθλητή, έφηβος ερωτικός σύντροφος κ.ά.). Το μικρό μέγεθος και η ηλικία του παίδα, φαίνεται να αποκλείουν τον συνήθως ερωτικό χαρακτήρα που αποδίδεται σε παρόμοιες σκηνές, ενώ η παρουσία του πτηνού παραπέμπει στο γνωστό θέμα της ψυχής που απέρχεται.

τρεις στηλες
Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τήνου επιτύμβια στήλη από την ανασκαφή στο Ξώμπουργκο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της στήλης σε βάση, το έργο εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου προσφέροντας στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ