Θεσσαλονίκη: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Κολλέγιο Ανατόλια με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Κολλέγιο Ανατόλια με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του

Θεσσαλονίκη: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Κολλέγιο Ανατόλια με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του
Θεσσαλονίκη: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Κολλέγιο Ανατόλια με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην ιστορία των εκατό χρόνων από τότε που το Κολλέγιο Ανατόλια μετεγκαταστάθηκε αναγκαστικά -λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής- στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα σαράντα προηγούμενα που λειτουργούσε στη Μερζιφούντα του Πόντου, θα μπορεί να κάνει για τους επόμενους δύο μήνες ο επισκέπτης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί, πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «FUTURE COMETH - Κολλέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη», που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου.

«Ως ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» χαρακτήρισε την εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου Ανατόλια ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ και «θαύμα» το γεγονός ότι το σχολείο άνθισε τα τελευταία 100 χρόνια, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης από την οποία ξεκίνησε.

Το γεγονός ότι η ιστορία του σχολείου είναι στενά συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πριν από περίπου 100 χρόνια υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Το 1924 μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στη Μικρά Ασία, κάναμε μία νέα αρχή εδώ, σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, στη Χαριλάου, με μόλις 13 μαθητές, κυρίως πρόσφυγες. Από εκείνο τον πυρήνα των 13 παιδιών οικοδομήσαμε μία κοινότητα που σήμερα ξεπερνά τους 4.500 μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες και εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν 33 διαφορετικά κτίρια που εκτείνονται σε 220 στρέμματα», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας -και όχι της πόλης, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Αυτό που το Ανατόλια σ’ αυτήν την δυναμική διαδρομή του αποτύπωσε, δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας η οποία εδράζεται στην ποιότητα της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και της παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί σας πραγματικά μεγαλουργούν διαπρέπουν και αφήνουν τη σφραγίδα τους και αυτό δεν οφείλεται σε τίποτα άλλο παρά στη βάση της εκπαίδευσης και της μόρφωσης την οποία δέχτηκαν», τόνισε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Χαράλαμπος Μπακιρτζής και η γενική του διευθύντρια Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ο πρόεδρος του Σώματος των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια Albert H. “Chip” Elfner και ο επικεφαλής της μουσειολογικής ομάδας και συνιδρυτής του δημιουργικού γραφείου Post- Spectacular Office Στέργιος Γαλίκας.

Την τελετή εγκαινίων παρουσίασε η ηθοποιός και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Έφη Σταμούλη, απόφοιτος του Ανατόλια, η οποία με την ευκαιρία άνοιξε έναν κύκλο αναμνήσεων, αφηγήθηκε περιστατικά και καταστάσεις που έζησε στο σχολείο, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της απέναντι στους εκπαιδευτικούς που τη διαμόρφωσαν.

Οι τρεις ενότητες της έκθεσης

Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ιστορικά ντοκουμέντα, σύγχρονα τεκμήρια, καθώς και ιστορίες άγνωστες για το ευρύ κοινό ξεδιπλώνονται στην έκθεση αποκαλύπτοντας τη συναρπαστική ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια και τεκμηριώνοντας την αδιάρρηκτη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την είσοδό του στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» ο επισκέπτης, βλέπει εκθέματα που «αφηγούνται» τα πρώτα χρόνια του Ανατόλια, από το 1886 έως το 1924, όπου το σχολείο ιδρύεται και λειτουργεί στη Μερζιφούντα του Πόντου ενώ λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής αναγκάζεται να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το κύμα των προσφυγικών πληθυσμών.

Η δεύτερη και βασική ενότητα επικεντρώνεται στα εκατό χρόνια ύπαρξης του σχολείου στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να αναδείξει τις τέσσερις βασικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το σχολείο, που είναι η αριστεία, η καινοτομία, η κοινωνική υπευθυνότητα και η συμπερίληψη, προσπαθώντας να αναδείξει μέσα από τις βαθμίδες εκπαίδευσης του σχολείου όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα που φιλοξενείται στο πατάρι του εκθεσιακού χώρου, ο επισκέπτης μπορεί να «ζήσει» λίγη από τη ζωή των παιδιών του σχολείου, μέσα από τις παράλληλες δράσεις που έχει τη δυνατότηα ο μαθητής να βιώσει στους χώρους του Κολλεγίου.

Η έκθεση «FUTURE COMETH – Κολλέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως την 1η Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ