Κάθε μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η τελική εικόνα που θα έχει ο σταθμός της Αγίας Σοφίας στο μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς οι αρχαιότητες επιστρέφουν και επανατοποθετούνται, συνθέτοντας μια γοητευτική εικόνα. Εκεί θα βρεθεί αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ.
Την απόφαση να επισκεφθεί τον σταθμό Αγία Σοφία έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκοντας να απαντήσει και προς όσους αντιδρούν στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων στον γειτονικό σταθμό Βενιζέλου, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι αυτές θα επιστρέψουν κανονικά στην αρχική θέση τους, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού.
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων στο σταθμό «Αγία Σοφία» ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Αφορά ακέραια τμήματα της πλατείας που είχε εντοπισθεί κατά την εκσκαφή. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονταν σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά τοποθετούνται πλησιέστερα προς το σημείο του δρόμου και θα είναι πλέον ορατά για το κοινό.
Ηταν το 2017, όταν αποκαλύφθηκε στο νότιο τμήμα του σκάμματος για τον υπό κατασκευή σταθμό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη μια μοναδικής ομορφιάς μαρμαρόστρωτη πλατεία, με κίονες και στυλοβάτη. Αποσπάστηκαν από τον χώρο με εντολή του τότε υπουργού Πολιτισμού, επί ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε σφοδρές ανησυχίες για το αν θα πληγούν οι αρχαιότητες και αν θα επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους χώρο.
Τις τελευταίες ημέρες οι Θεσσαλονικείς βλέπουν την εικόνα να σχηματίζεται ξανά με την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Πολλοί «βλέπουν» πίσω από αυτές τις εικόνες και την εντατικοποίηση των εργασιών και μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση στις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.
Τα ακέραια τμήματα της πλατείας, δύο κίονες και ο στυλοβάτης, που είχαν αφαιρεθεί, επανατοποθετήθηκαν και αναστηλώθηκαν. Μάλιστα τοποθετήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού από τους πολίτες, δημιουργώντας έτσι ένα ανοιχτό δημόσιο μουσείο.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα μιας μαρμαρόστρωτης πλατείας, περικλειόμενης από κυκλική σιγμοειδή στοά, που αποκαλύφθηκαν το 2017 -είχε προηγηθεί η βασική σήραγγα του μετρό.
Το μνημειακό σύνολο του 6ου αιώνα μ.Χ. βρίσκεται στη διασταύρωση της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου «Decumanus Maximus», που ταυτίζεται σήμερα με τις οδούς Εγνατία και Αγίας Σοφίας.