Ένα «ταξίδι» στο παρελθόν ξεκινά από αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ).
Πενήντα πέντε μελετητές και συνεργάτες του θα αναλάβουν τον ρόλο του «ξεναγού» και μέσα από τις εισηγήσεις τους θα σταθούν στα σημαντικότερα κομμάτια των συλλογών του, την πολυσχιδή δράση του Μουσείου, αλλά και τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν τα 60 χρόνια λειτουργίας του.
Πρόκειται για το επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια|60 στιγμές» και έχει σκοπό να τιμήσει τη σημαντική αυτή επέτειο της ιστορίας του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.
Η προαναγγελία του συμποσίου
«Όταν εγκαινιάστηκε η έκθεση στις 27 Οκτωβρίου του 2022, δηλαδή ακριβώς 60 χρόνια μετά από το πρώτο άνοιγμα του νέου μουσείου της Θεσσαλονίκης, στην εναρκτήρια ομιλία είχα πει ότι θα ήθελα να γίνει ένα μεγάλο συνέδριο, γιατί οι 60 ιστορίες που θα πούμε είναι σίγουρο ότι δεν αποτυπώνουν όλο το εύρος και όλη τη σημασία της ιστορίας του μουσείου, αλλά είναι απλώς κάποιες επιλεγμένες στιγμές» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του ΑΜΘ Αγγελική Κουκουβού.
Η επιθυμία αυτή ήταν στην ουσία προαναγγελία του συμποσίου, που ένα χρόνο μετά γίνεται πράξη και δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, μελετητές που έρχονται στη Θεσσαλονίκη να μελετήσουν τα ευρήματα του Μουσείου, αλλά και ανθρώπους που δούλεψαν χρόνια σε αυτό, να μοιραστούν με το κοινό τις απόψεις και τα συμπεράσματα του έργου τους.
Οι επόμενες τρεις μέρες είναι χωρισμένες σε τρεις μεγάλες θεματικές, που θα «χωρέσουν» συνολικά 55 δεκαπεντάλεπτες εισηγήσεις, οι οποίες θα περιγράψουν το πολυσυλλεκτικό προφίλ του Μουσείου. Πρόθεση είναι, μέσω της παρουσίασης μελετών που σχετίζονται με τις συλλογές, τη δραστηριότητα και την ιστορική διαδρομή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, να γίνει μια αποτίμηση του πολύπλευρου έργου του, να φωτιστούν σημαντικές στιγμές της ιστορίας του αλλά και της δράσης των ανθρώπων που το υπηρέτησαν.
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και οι συλλογές του» θα απασχολήσει τους συνέδρους αύριο, «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως φορέας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην υπηρεσία της κοινωνίας» θα αναλυθεί την Παρασκευή και «Η βιωμένη μνήμη: οι ιστορίες και οι άνθρωποι» είναι η θεματική που θα κλείσει το συνέδριο το Σάββατο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ζητούμενο είναι στις προγραμματισμένες συζητήσεις με το κοινό, να εξεταστεί το ζήτημα της εξέλιξης και ανάπτυξης των μουσείων, αλλά και του ρόλου που αυτά διαδραματίζουν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες σύγχρονες κοινωνίες, στην Ελλάδα και διεθνώς.
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και οι συλλογές του»
Η πρώτη μέρα του συμποσίου είναι αφιερωμένη στις παρουσιάσεις μελετητών που αφορούν αντικείμενα των συλλόγων του μουσείου, είτε πρόκειται για δημοσιεύσεις που βγαίνουν πρώτη φορά, είτε για πιο συνθετική έρευνα ή ακόμα και για μία επανεξέταση ενός αντικειμένου, αλλαγή χρονολόγησης ή άλλων δεδομένων, μετά από έρευνα σε ήδη δημοσιευμένο υλικό. Στην ενότητα αυτή, δεν αποκλείεται να υπάρξουν …εκπλήξεις.
«Από τη μία είναι η έρευνα και η μελέτη, το πιο επιστημονικό κομμάτι, που μπορεί να μην φαίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά γίνεται στις δημοσιεύσεις -διεθνείς και ελληνικές, όπως και στις αποθήκες του Μουσείου», εξηγεί η κ. Κουκουβού περιγράφοντας τη θεματική της πρώτης μέρας. «Είναι η αποστολή του Μουσείου που συνδέεται με τη φύλαξη, την προστασία, τη συντήρηση, αλλά και τη διεπιστημονική έρευνα, όπου βλέπουμε φυσικούς, χημικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς να εργάζονται μαζί, να συνδυάζουν τις επιστήμες τους και να βγάζουν συμπεράσματα από όλο αυτό», προσθέτει.
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως φορέας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην υπηρεσία της κοινωνίας»
Η δεύτερη θεματική αφορά στο δημόσιο προφίλ του μουσείου και την εξωστρέφειά του. «Μιλάμε για όλα όσα κάνει για το κοινό, τις επικοινωνιακές και ψηφιακές του δράσεις, τις εκθέσεις, ακόμα κι άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου που φιλοξενεί, όπως μουσική, θέατρο, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης κ.ά., με τις οποίες φέρνει τον κόσμο στο Μουσείο» εξηγεί η Αγγελική Κουκουβού.
«Όλα όσα συμβαίνουν και τα οποία θα αναφερθούν την πρώτη μέρα, όπως προστασία, συντήρηση, έρευνα, εκθέσεις, τα οποία είναι πάντα στην υπηρεσία της κοινωνίας, σε αυτή τη θεματική περιγράφεται πώς έρχονται και πώς ακριβώς προσφέρονται στο κοινό», συμπληρώνει. Εξηγεί ακόμα ότι ο ρόλος του Μουσείου σήμερα σε σχέση με την εξωστρέφειά του και τη σχέση του με τις κοινότητες, που οικοδομείται μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις κτλ είναι σαφώς πολύ διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν.
Την ίδια μέρα, μάλιστα, πριν από το μεσημβρινό διάλειμμα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην έκθεση που ενέπνευσε τη δημιουργία του συνεδρίου.
«Την ημέρα που είναι αφιερωμένη ειδικά στη δραστηριότητα του μουσείου θα υπάρξει μία ξενάγηση στην έκθεση, που είναι στενά δεμένη με το συνέδριο, γιατί θα παρουσιάσει αναλυτικότερα και επιτόπου, πράγματα από όλα αυτά τα 60 χρόνια, κάτι που θα έχει πολύ ενδιαφέρον τόσο για τους επιστήμονες όσο και για το ευρύ κοινό της πόλης, να γνωρίσει καλύτερα το μουσείο» εκτιμά η προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων.
«Η βιωμένη μνήμη: οι ιστορίες και οι άνθρωποι»
Η τρίτη και τελευταία μέρα του συμποσίου, που φτάνει έως το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει να κάνει με τη βιωμένη μνήμη, δηλαδή τις σημαντικές στιγμές του, ενώ ο …φακός πρόκειται να εστιάσει κυρίως σε πρόσωπα. «Κλείνουμε με το πιο συγκινητικό κομμάτι του Μουσείου, τους ανθρώπους του, τους διευθυντές του, τους ανθρώπους που δούλεψαν σε αυτό και προσέφεραν πολλά, τους φίλους του μουσείου.
Παρουσιάζουμε ακόμα κάποιες -πιθανόν άγνωστες- μαρτυρίες του φωτογραφικού αρχείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τον πρώιμο 20ο αιώνα, αλλά και βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων στις αρχές της λειτουργίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της συγκρότησης των συλλογών» καταλήγει η αρχαιολόγος.
Το επιστημονικό συμπόσιο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια» ξεκινά αύριο στις 09:30, θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στην Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος και θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησής του διαδικτυακά, εδώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ