Ξαφνικά, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα φιγούραρε στα ευπώλητα ένα βιβλίο που μιλούσε για αρχαιολογία.
«Το βιβλίο μου 'Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;' ήταν μια εκδοτική κίνηση που ήθελε να αγγίξει το μεγάλο ευρύ κοινό ώστε να φέρει την αρχαιότητα πιο κοντά σε πάρα πολλούς ανθρώπους» λέει ο Θεόδωρος Παπακώστας και το πέτυχε με το παραπάνω. Σήμερα ξαναπιάνει την αρχαιότητα από την αρχή και παρουσιάζει το ίδιο βιβλίο, διαμορφωμένο κατάλληλα για να το διαβάσει όλη η οικογένεια με τίτλο «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;»
Το μπεστ σέλερ του Θεόδωρου Παπακώστα «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» των Key Books κυκλοφορεί αυτό το καλοκαίρι σε ειδική έκδοση για παιδιά, και όχι μόνο, με μοναδική εικονογράφηση. Αλλωστε όπως αναφέρει και ίδιος, «το παρελθόν είναι κομμάτι μας και όταν το γνωρίζουμε κάτι ξυπνάει μέσα μας».
Aκόμα ένα βιβλίο από τον Archaeostoryteller
Ο Θεόδωρος Παπακώστας συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης, είναι δημιουργός του Archaeostoryteller ενός project επικοινωνίας της επιστήμης που φέρνει την αρχαιογνωσία στο ευρύ κοινό μέσω, κοινωνικών δικτύων, μιας από τις 10 πιο δημοφιλείς σειρές podcast στην Ελλάδα και ντοκιμαντέρ.
Μέσα από το διαδίκτυο και τα βιβλία του δίνει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων όπως. Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερήρωας του αρχαίου κόσμου; Ποια τεράστια παλάτια χάθηκαν για αιώνες και ξαναβγήκαν στο φως; Γιατί μας πηγαίνουν εκδρομή στον Παρθενώνα; Πώς ένα γαϊδουράκι έγινε ήρωας και το δόξασε όλη η αρχαία Αθήνα; Ποιο ήταν το πιο διάσημο αίνιγμα της αρχαιότητας; Εσύ μπορείς να το λύσεις; «Αυτό το βιβλίο θα σε ταξιδέψει εύκολα, γρήγορα και απλά σε κόσμους αρχαίους και θα καταλάβεις γιατί η αρχαιολογία είναι τόσο συναρπαστική».
«'Το βιβλίο μου Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;' ήταν μια εκδοτική κίνηση που ήθελε να αγγίξει το μεγάλο ευρύ κοινό ώστε να φέρει την αρχαιότητα πιο κοντά σε πάρα πολλούς ανθρώπους» λέει ο Θεόδωρος Παπακώστας μιλώντας στο iefimerida.gr.
«To βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε. Εκτός από τους μικρούς μας φίλους, γιατί κάποια πράγματα ήταν λίγο περίπλοκα για τα φρέσκα νέα μυαλουδάκια των παιδιών. Έτσι νομίζω πως ήταν αναγκαίο να βγει και σε παιδική εκδοχή για να μπορούν και όλα τα παιδιά να ανακαλύψουν εύκολα και γρήγορα τον αρχαίο κόσμο. Απλουστευμένο εκεί που χρειάζεται και εμπλουτισμένο εκεί που αξίζει, θεώρησα ότι άξιζε να πλησιάσω και το κοινό του μέλλοντος».
Τελικά τι ενδιαφέρον έχει σήμερα η αρχαιολογία για τη ζωή μας;
«Η αρχαιολογία είναι η μελέτη του ανθρώπου, του εαυτού μας, των κοινωνιών μας και της ιστορίας και κληρονομιάς μας. Η γνώση της μας βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Αλλά και μας διασκεδάζει. Τι πιο ωραίο από το να γίνεσαι και καλύτερος άνθρωπος, και να γνωρίζεις τι θα πει ανθρωπότητα καλύτερα, και να διασκεδάζεις παράλληλα;»
Μέσω της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο βλέπουμε και τη θετική πλευρά του μέσου, που στην προκειμένη περίπτωση έφερε την αρχαιολογία κοντά στους νέους.
«Το διαδίκτυο είναι εργαλείο. Κάποιοι το χρησιμοποιούν για να μαλώσουν, να βριστούν, ή να βγάλουν μίσος για συνανθρώπους μας, ενώ μπορεί επίσης να γίνει φορέας πληροφοριών, απόλαυσης, γνώσης, βελτίωσης. Το διαδίκτυο μου έδωσε εμένα και πολλών άλλων, τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με ένα τεράστιο κοινό, γιατί οι επιστήμες είναι τόσο σημαντικές και απολαυστικές».
Πώς οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους, ο σουπερήρωας Ηρακλής
Ποια είναι η αγαπημένη σας ιστορία μέσα από τη αρχαιότητα;
«Η αγαπημένη μου ιστορία είναι το πώς οι Κυκλάδες ονομάστηκαν Κυκλάδες. Είναι μια ιστορία λουσμένη στο φως και γεμάτη ελπίδα και ομορφιά. Είναι μία ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε και στο ενήλικο βιβλίο μου και φυσικά στο παιδικό».
Ποιοι είναι αγαπημένοι σας ήρωες από την αρχαιότητα;
«Ο αγαπημένος μου μυθικός ήρωας είναι ο Ηρακλής. Ήταν ο απόλυτος σουπερήρωας, για να μιλάμε με μοντέρνους όρους, και παράλληλα σύμβολο αρετής και δύναμης. Από πραγματικές προσωπικότητες, προσωπικά αγαπώ τον φιλόσοφο Ηράκλειτο και τον Μεγαλέξανδρο. Ο πρώτος, ένας σκοτεινός και σχετικά άγνωστος φιλόσοφος, έθεσε θέματα που ακόμη συζητάμε και θα βρούμε από τον Κάφκα μέχρι τον Κοέλιο και ο δεύτερος, ένας νεαρός αρχηγός, βασιλιάς, στρατηγός και ηγέτης, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αλλάξει όλο το ρου της ιστορίας!».
O Θεόδωρος Παπακώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Βρετανίας. Πήρε το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βρετανία και στην Ελλάδα, και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Έχει συγγράψει τα βιβλία Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;, που έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, και Αρχαιολογία, αγάπη μου… έλα πάρε με από δω.