Θεατρική παράσταση μέσα στον περίφημο νεογοτθικό Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Παύλου.
Ο Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην Αθήνα στο τέρμα της οδού Φιλελλήνων και στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας.
Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1838 και 1843 ώστε να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της αθηναϊκής παροικίας των Διαμαρτυρομένων και κατά κύριο λόγων, των Αγγλικανών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί ξεχωριστές παραστάσεις, κυρίως μουσικές.
Αυτη τη φορά καινοτομεί και πάλι. Μεσα στον Αγγλικανικό ναό του Αγίου Παύλου ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Η αδερφή μου».
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από τις 19 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό, στον ατμοσφαιρικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο Σύνταγμα. Ερμηνεύουν η Δώρα Στυλιανέση και ο Δημήτρης Σιγανός.
Μία ιστορία επιληψίας στη στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου
Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο τελικά παρηγορητικό.
Ο συγγραφέας, μάς παραδίδει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο μέσα από συνομιλίες με την Βέιλ, τον Λεβινάς και τον Καμύ, φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της αρρώστιας.
Η αφοπλιστική, εξομολογητική απλότητα της αφήγησης του Σταύρου Ζουμπουλάκη, του συγγραφέα που μετέχει στην επιτροπή «Ελλάδα 2021», τρυπάει σαν βέλος το κέντρο της καρδιάς και προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στη λύτρωση.
«Η αδερφή μου, η αρρώστια της και η σχέση μου μαζί της καθόρισαν τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, που κρίνω, ιεραρχώ, αξιολογώ» τονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.
«Ο Καμύ μάς είπε ότι το κυριότερο, το μόνο, φιλοσοφικό ζήτημα είναι το ζήτημα της αυτοκτονίας, γιατί θέτει το ερώτημα της αξίας ή της απαξίας της ζωής. Η ιστορία της αδερφής μου με οδήγησε από τα εφηβικά μου χρόνια να θεωρώ ότι το κύριο φιλοσοφικό ερώτημα είναι η αρρώστια. Η αρρώστια θέτει, με τον οξύτερο τρόπο, το ζήτημα του νοήματος της ζωής, του Θεού, της σχέσης με τους άλλους, της ευδαιμονίας, της χαράς.
Δεν πιστεύω διόλου σε όλη αυτή τη μεταφυσική του πόνου ούτε στην εξαγνιστική λειτουργία του, πιστεύω μόνο ότι όποιος δεν έχει πονέσει θα γίνει μοιραία ένας ρηχός και λίγο ως πολύ ανόητος άνθρωπος. Αλλά πάλι όποιος δεν έχει γευτεί τη χαρά είναι ένας άρρωστος άνθρωπος, που μπορεί εύκολα να γίνει φθονερός, χαιρέκακος και μνησίκακος. Αυτά τα εγκώμια του πόνου τα κάνουν άνθρωποι που μάλλον δεν έχουν πονέσει όσο λένε. Η αρρώστια, η δική σου και των άλλων, σε οδηγεί να εκτιμάς την αξία των πιο κοινών και καθημερινών πραγμάτων της ζωής και ταυτόχρονα να σχετικοποιείς, χωρίς να μηδενίζεις, τη σημασία άλλων, που θεωρούνται σημαντικά» αναφέρει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.
Το βιβλίο «Η αδερφή μου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις
Πρεμιέρα 19 Δεκεμβρίου 2019 / Παραστάσεις 19, 20, 27, 28 Δεκεμβρίου
3, 4, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 Ιανουαρίου, 6, 7 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια 14 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό – ανέργων, 8 ευρώ ΑΜΕΑ
Ώρα Έναρξης: 21.00
Η αδερφή μου, του Σταύρου Ζουμπουλάκη / Σκηνοθεσία Περικλής Μουστάκης
Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα