Μέρα θετικών ανακοινώσεων ήταν η σημερινή στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν σειρά σημαντικών θεμάτων που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το για πολλούς «όραμα» της επέκτασης μέσω υπογειοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της σύνδεσής του με το Ακροπόλ και η ανάπτυξη ισχυρής σχέσης με το Πολυτεχνείο, είναι κοντά στο να πάρει σάρκα και οστά. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήδη ανατέθηκε σε βρετανικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για το πρότζεκτ, χρηματοδοτούμενη από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκπρόσωποι του γραφείου που αναλαμβάνει τη μελέτη βρέθηκαν για τρεις μέρες στην Αθήνα για σειρά συνεντεύξεων με τους εμπλεκόμενους και επί τόπου έρευνα και αναμένεται να παραδώσουν την μελέτη στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.
Ο χρυσός χορηγός στο Τατόι
Εξελίξεις έχουμε όμως και στο Τατόι. Βρέθηκε χορηγός που θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνολικά για το κτήμα Τατοϊου. Η υπουργός δεν αποκάλυψε το όνομα του, καθώς αναμένεται να γίνει ειδική ανακοίνωση στα τέλη Νοεμβρίου. Η μελέτη είναι καθοριστική, αφού θα δείξει πώς θα επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του κτήματος και όλων των χρήσεων του -πολιτιστική, αγροτική, κτηνοτροφική, τουριστική μέσω του ξενοδοχείου- από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα έργα.
Εν τω μεταξύ, στις 9 Σεπτεμβρίου έληξε ο διαγωνισμός για την ανάθεση της οριστικής αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρολογογικής μελέτης για το ανάκτορο στο Τατόι. Προσφορές κατέθεσαν οκτώ ενδιαφερόμενοι και στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για να επιλέξει τον ανάδοχο. Κατόπιν κλήρωσης θα προεδρεύσει εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαδικασία επιλογής.
Ο κρυμμένος θησαυρός της Σαλαμίνας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανέλκυσης των 56 κουφαριών πλοίων που βρίσκονται στον βυθό της Σαλαμίνας. Το καθοριστικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία δρομολογούνται οι ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στον βυθό της Σαλαμίνας, προκειμένου οι αρχαιολόγοι να βρουν κατάλοιπα και ευρήματα που θα καθορίσουν την ιστορία της εποχής. Οπως τόνισε η υπουργός αυτές δρομολογούνται με προσοχή, με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η προχωρημένη ρύπανση του βυθού και η περιορισμένη ορατότητα.
Το περασμένο Σάββατο η υπουργός και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου βρέθηκαν στη Σαλαμίνα και επισκέφθηκαν το παλιό λατομείο στην περιοχή Κυνόσαυρα. Η αυτοψία έγινε με στόχο να αποφασισθεί ανάπλαση του χώρου και δημιουργία ενός υπαίθριου θεάτρου που θα φιλοξενήσει δράσεις για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Σχεδόν τυχαία, η Λίνα Μενδώνη εντόπισε 500 μέτρα πιο μακριά ένα σύμπλεγμα κτιρίων από πέτρα και τσιμέντο, με μοναδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τα ναυτικά οχυρά που δημιουργήθηκαν πριν τον πόλεμο -μάλιστα μια έρευνα για την πιθανή αξιόλογή τους έχει πραγματοποιηθεί από το Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον γνωστό αρχιτέκτονα και καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα. Τα κτίρια αυτά που μοιάζουν με τσιμεντένια κουτιά και έχουν μπροστά προβλήτα, αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν για να φιλοξενήσουν δράσεις του εορτασμού, αλλά και να δημιουργήσουν μια σημαντική πολιτιστική υποδομή στο νησί. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσες, ψηφιακές παραγωγές με την αναπαράσταση της ναυμαχίας, ενώ η υπουργός τόνισε ότι επιβάλλεται ο εορτασμός να συνδεθεί με ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για αυτή την σημαντική εποχή της αρχαιότητας.