Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν σταματά να εκπλήσσει το κοινό με τις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Κινηματογραφόφιλο κοινό συρρέει για την ετήσια διοργάνωση, ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης κινείται στους ρυθμούς του Φεστιβάλ.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πλούσιο, ενώ οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγιναν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης.
Η εκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει τίτλο «Overview Effect - Encountering the Cosmos» και έχει στηθεί στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κατά την τελετή των εγκαινίων η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης κυρία Συραγώ Τσιάρα, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό λέγοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί ακόμη ένα προϊόν συνεργασίας αλλά και επιμέλειας του Ορέστη Ανδρεαδάκη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
«Φέτος είναι τα εξήντα χρόνια του Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ αποφάσισε να πάρει μια “απόσταση”, για την οποία θα μας μιλήσει ο Ορέστης. Εγώ έχω να σας πω ότι είμαι συγκλονισμένη από τα έργα της έκθεσης, μόλις γεύτηκα ένα από αυτά και σας καλώ να το γευτείτε κι εσείς. Είναι μία από τις πολύ γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και τους κινηματογραφιστές», δήλωσε, δίνοντας τον λόγο στον Ορέστη Ανδρεαδάκη.
14 καλλιτέχνες σχολιάζουν μία ταινία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Αρχίζοντας αυτήν την περιπέτεια της συνομιλίας των ακίνητων και κινούμενων εικόνων, επιλέγουμε κάθε χρόνο 14 καλλιτέχνες στους οποίους αναθέτουμε μια ταινία για να την σχολιάσουν, με την προτροπή να την σχολιάσουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, να βρουν πράγματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, να αναδείξουν κρυμμένα μυστικά και να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τη θεματική που έχουμε κάθε χρόνο», επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στην κεντρική ιδέα της έκθεσης, το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης (Overview Effect)», μέσω του οποίου οι αστροναύτες βλέπουν τη Γη ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές, χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις και αδικίες. «Όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν στην Γη, έχουν μια ανάγκη να τα διορθώσουν όλα, το οποίο φυσικά δεν γίνεται. Τότε βιώνουν μια δεύτερη απογοήτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενα εργο τέχνης για τις ταινίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ανατέθηκαν σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους ανέλαβε να σχολιάσει από μία και να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο με απόλυτη ελευθερία και χωρίς κανένα περιορισμό στα υλικά, το ύφος και την τεχνοτροπία.
Η μοναδική οδηγία που τους δόθηκε από το Φεστιβάλ ήταν να μελετήσουν το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης» και να δουν τις ταινίες μέσα από το πρίσμα του, ενεργοποιώντας την διαδικασία ανάδειξης του μη ορατού.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όλους όσοι βοήθησαν σε αυτήν την εικαστική περιπέτεια. Τους ανθρώπους του Μουσείου, τη Συραγώ Τσιάρα και τη Μαρία Τσατσάνογλου, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ανδρέα Τάκη, τον Περικλή Γαλανό, τον Κώστα Κοσμίδη και όλους τους εργαζόμενους που φρόντισαν και τοποθέτησαν τα έργα, αλλά και τον Θάνο Σταυρόπουλο, ο οποίος είχε τον συντονισμό και την παραγωγή της έκθεσης.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη & Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δέσποινα Φλέσσα, Ζωή Χατζηγιαννάκη.
Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης / Παραγωγή & Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος.
«Overview Effect - Encountering the Cosmos» / 60ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 31/10-10/11/2019