Τρεις αγαπημένες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου προβάλλονται στην Ταινιοθήκη, δωρεάν - iefimerida.gr

Τρεις αγαπημένες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου προβάλλονται στην Ταινιοθήκη, δωρεάν

βλαχοπουλου τραγουδαει
Ελληνικός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσες φορές και να τις δούμε τις απολαμβάνουμε! Είναι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα της ταινιοθήκης.

Πώς θα ήταν αλήθεια το αγαπημένο «Κορίτσια για φίλημα» στη μεγάλη οθόνη με δυνατό ήχο, όπως το είδαν όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Το «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ», η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβολές αγαπημένων ταινιων του Ελληνικού κινηματογράφου

Οι προβολές πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Κύριος χορηγός της δράσης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ, ενώ χορηγοί δράσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

Με την υποστήριξη της Finos Film θα προβληθούν τρεις διαφορετικές αλλά εξίσου εμβληματικές ταινίες του ελληνικού σινεμά, που αξίζει έστω μια φορά να δείτε στη μεγάλη οθόνη!

μανταλενα
Στη Μανταλένα ολες οι σκηνές της ταινίας είναι γυρισμένες στο νησί της Αντίπαρου

«ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ», 1960 Σάββατο 2 Απριλίου, 18.00
Παραγωγή: Finos Film
Είδος: Δραματική, Αισθηματική
Α’ Προβολή: 24 Οκτωβρίου 1960
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Διάρκεια: 89΄
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Θανάσης Βέγγος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Δαμασιώτης, Δέσπω Διαμαντίδου, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Λαυρέντης Διανέλλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Σπύρος Καλογήρου, Μαρία Γιαννακοπούλου, Θανάσης Τζενεράλης, Μαίρη Μεταξά, Παναγιώτης Καραβουσιάνος, Νίκος Φλόκας, Ελεάνα Απέργη, Βασίλης Καΐλας

Φωτογραφία: Walter Lassally
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Τραγούδι: Αλίκη Βουγιουκλάκη
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης
Μοντάζ: Γιώργος Τσαούλης

Βραβεία / Διακρίσεις / Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Βραβείο Σεναρίου, Α´ Γυναικείου Ρόλου (Αλίκη Βουγιουκλάκη), Β´ Ανδρικού Ρόλου (Παντελής Ζερβός), 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960. Επίσημη Συμμετοχή, Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών 1961.

Περίληψη: Η μικρή κοινωνία ενός κυκλαδίτικου νησιού είναι χωρισμένη στα δύο, εξαιτίας της έχθρας δύο καπετάνιων. Όταν ο καπετάν-Κοσμάς πεθαίνει, η κόρη του Μανταλένα δυσκολεύεται, γιατί έχει να θρέψει τα έξι αδέλφια της. Αποφασίζει να δουλέψει μόνη της το καΐκι, αλλά κανένας δεν εμπιστεύεται μια καπετάνισσα. Τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο… μέχρι να αναλάβει δράση ο παπάς του νησιού και ο έρωτας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η ταινία θριάμβευσε στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βραβείο σεναρίου για τον Γιώργο Ρούσσο, βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και βραβείο Β' ανδρικού ρόλου για τον Παντελή Ζερβό, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Καννών του 1961.
• Όλες οι σκηνές της ταινίας είναι γυρισμένες στο νησί της Αντίπαρου - τόπο καταγωγής του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου - όπου το τοπικό κοινό αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό της παραγωγής. Ο Γιώργος Ρούσσος εμπνεύστηκε το θέμα από ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβη στην Αντίπαρο, όταν ήταν νέος.
• Ο Μάνος Χατζιδάκις έστειλε στην Αλίκη τα τραγούδια "Θάλασσα Πλατιά" και "Μεσα σ'αυτή τη Βάρκα", γραμμένα σε μαγνητοταινία με τη φωνή της Νανάς Μούσχουρη. Το αρχικό γύρισμα έγινε με τα πρωτότυπα τραγούδια και όταν επέστρεψαν στην Αθήνα αντικαταστάθηκε η φωνή της Νανάς Μούσχουρη με της Αλίκης.
• Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με τον σύγχρονο ήχο των μηχανημάτων Nagra και η πρώτη φορά που ολόκληρο το συνεργείο της Φίνος Φιλμ αναγκάστηκε να μεταφερθεί εκτός στούντιο για τα γυρίσματα μιας ταινίας.
• Ο Βασίλης Καΐλας θυμάται οτι η Αντίπαρος, εκείνη την εποχή, δεν στηριζόταν καν από ηλεκτρικό ρεύμα. «Δουλεύαμε με γεννήτριες τις οποίες είχε στείλει ο ίδιος ο Φίνος». Ο Καΐλας ήταν ο περίφημος Παντελάρας, ο ατίθασος, τσαμπουκάς και υπερήφανος μικρός αδελφός της Μανταλένας. «Ημουν το μοναδικό από τα αδέλφια της Μανταλένας που είχε έρθει από την Αθήνα. Ολα τα υπόλοιπα ήταν παιδιά από την Αντίπαρο». Οπως ήταν φυσικό, το γύρισμα της «Μανταλένας» στην Αντίπαρο σήμανε πολλά για τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ούτε αυτοκίνητο είχαν ξαναδεί να κυκλοφορεί στους δρόμους του νησιού. Ο ανηψιός του σεναριογράφου, Παναγιώτης Ρούσσος, είχε πει πως «ένα τζίπ του Φίνου ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε ποτέ στην Αντίπαρο, για τις ανάγκες της ταινίας».

Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακή κόπια (DCP) με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

Κορίτσια για φιλημα
Κορίτσια για φιλημα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ», 1965, Σάββατο 2 Απριλίου, 21.30
Παραγωγή: Finos Film
Είδος: Κωμωδία, Μιούζικαλ
Α’ Προβολή: 25 Ιανουαρίου 1965
Χρώμα: Έγχρωμο
Διάρκεια: 105΄

Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης

Ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Ανδρέας Ντούζος, Γιάννης Βογιατζής, Αλέκος Τζανετάκος, Γιώργος Γαβριηλίδης, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Άγγελος Μαυρόπουλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Ειρήνη Κουμαριανού, Μπετίνα Τσοπέη, Μαρία Γκέκα, Κίτυ Ναυπλιώτου, Έλεν Ρωμανού, Μαρία Μαυριδόγλου, Αλ. Χρηστίδη, Μάγδα Κιούρκου, Μ. Αθηναίου

Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Τραγούδι: Τζένη Βάνου
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μακιγιάζ: Νίκος Ξεπαπαδάκος
Χορογραφία: Μανώλης Καστρινός
Μοντάζ: Πέτρος Λύκας

Περίληψη: Η Ρένα, διευθύντρια ελληνικού τουριστικού γραφείου στη Νέα Υόρκη, έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα, μαζί με την όμορφη ανηψιά της. Φτάνουν στην Ρόδο, με σκοπό να συναντήσουν τον επιχειρηματία Πέτρο Ράμογλου. Εκεί, μπλέκουν σε σπαρταριστές καταστάσεις, όταν ο γιός του επιχειρηματία αλλάζει ρόλους με έναν φτωχό φίλο του, που έχει βάλει στόχο να κατακτήσει την ανηψιά της Ρένας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 93 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς.
• Για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο, γυρίζεται ταινία με στερεοφωνικό ήχο, και προβάλλεται στον κινηματογράφο Αττικόν, του οποίου τα μηχανήματα προβολής διαμόρφωσε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος για να έχει σωστό ηχητικό αποτέλεσμα.
• Το κοστούμι οριεντάλ της Μάρθας Καραγιάννη το παραχώρησε η χορεύτρια ανατολίτικων χορών Ρέα Μανέλη, ενώ το κοστούμι της αποθέωσης της Ζωής Λάσκαρη ήταν δανεικό από την Χρυσούλα Ζώκα, η οποία το φορούσε και στην ταινία "Η Κυρία του Κυρίου".
• Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Ρόδο, την Ύδρα, ενώ ένα πλάνο γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη.

Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακή κόπια (DCP) με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

χερι χερι
O μικρός δραπέτης

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ», 1969, Παρασκευή 1η Απριλίου, 20.00
Παραγωγή: Finos Film
Είδος: Δραματική, Κοινωνική
Α’ Προβολή: 13 Ιανουαρίου 1969
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Διάρκεια: 89΄
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
Σενάριο: Σταύρος Τσιώλης
Ηθοποιοί: Μαρία Παπαϊωάννου, Νίκος Οικονομίδης, Γιώργος Ζωγράφος, Νάνσυ Μάνδρου, Τασούλης Δαρδαμάνης, Δαμιανός Ζέης, Μαριβάνα Μπλάνου, Πέτρος Μπερέτας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άινα Μάουερ, Μαρία Φωκά, Θεανώ Ιωαννίδου, Βασίλης Ανδρονίδης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Λίζα Κουντούρη, Νάσος Κεδράκας, Χρήστος Στύπας, Νίκος Πασχαλίδης, Γιάννης Κοντούλης, Τάκης Αλαβάνος, Έφη Αρβανίτη, Ντούο Μπάλλας, Απόλλων
Φωτογραφία: Μάρκος Δεφιλίππου
Μουσική: Κώστας Καπνίσης
Τραγούδι: Γιάννης Πουλόπουλος, Πόπη Αστεριάδη
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μακιγιάζ: Νίκος Ξεπαπαδάκος
Μοντάζ: Βασίλης Συρόπουλος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίληψη: Ένα μικρό αγόρι το σκάει από το αναμορφωτήριο, στο οποίο βρισκόταν τα τελευταία χρόνια και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι μιας κοπέλας. Μεταξύ των παιδιών αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία. Όταν, όμως, κατά τύχη θα περάσει από την περιοχή ο περιοδεύων θίασος των γονιών του μικρού, εκείνοι θα τον ανακαλύψουν και θα τον πάρουν μαζί τους.

• Πρόκειται για μία ευαίσθητη ταινία, η οποία πραγματεύεται το ζήτημα των αναμορφωτηρίων και των παραμελημένων παιδιών.
• Την παράσταση κλέβουν τα δύο μικρά παιδιά που πρωταγωνιστούν, ο Νίκος Οικονομίδης και η Μαρία Παπαϊωάννου.
Ο Σταύρος Τσιώλης σκηνοθετεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ύστερα από δεκάδες ταινίες ως βοηθός στον Φίνο. Στην τρυφερή σχέση δύο παιδιών ο Τσιώλης εντοπίζει κάτι το σχεδόν πρωτογενές, μια ματιά αγνή, που με παιδική αφέλεια και ανοιχτή καρδιά αφουγκράζεται έναν κόσμο που ίσως δεν βγάζει νόημα. Ο ίδιος ο Τσιώλης έλεγε πως για να του δώσει ο Φίνος την ταινία, του ζήτησε ένα δοκιμαστικό, κι εκείνος γύρισε τη σκηνή που τα παιδιά παντρεύουν τις κούκλες, μια συναισθηματική μικρογραφία όλης της κοσμοθεωρίας του φιλμ. Ο Φίνος γοητεύτηκε από την παιδικότητα και την αγνότητα και πείστηκε να δώσει στον Τσιώλη το πράσινο φως. Έτσι ξεκίνησε μια από τις καθοριστικές σκηνοθετικές καριέρες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, με μια ιδιομορφία στην εξέλιξή της: Ύστερα από μόλις δύο χρόνια, κι αφού πειραματίστηκε με είδη και επιρροές, ο Τσιώλης εγκατέλειψε το σινεμά, ταξίδεψε στην Ελλάδα, και επέστρεψε το 1985 με το «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» εκκινώντας μια περίοδο κλασικών λαϊκών κωμωδιών.

Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακή κόπια (DCP) με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH). Η προβολή της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη της Finos Film.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ