To iefimerida ξεχωρίζει τις πιο δυνατές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν τη νέα σεζόν. Αφίξεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, δυνατές αστυνομικές ιστορίες, non fiction τίτλοι, ιστορικά βιβλία και βιογραφίες.
Από την άνοιξη του 2020 με την έλευση της πανδημίας η εκδοτική αγορά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια -κλειστά βιβλιοπωλεία, αργοπορίες στις ηλεκτρονικές παραγγελίες λόγω μεγάλου φόρτου στις εταιρείες ταχυμεταφορών, απαγόρευση φυσικών βιβλιοπαρουσιάσεων και εκθέσεων-, κατάφερε να παραμείνει ζωηρή και δημιουργική.
Οι περισσότεροι εκδότες υπήρξαν ευέλικτοι, αν και αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν έξυπνα πολλές φορές τους προγραμματισμούς τους και να μεταφέρουν νέες κυκλοφορίες για αργότερα.
Ευτυχώς, όταν άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία μετά την πρώτη καραντίνα, οι μεγάλες ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία έδειξαν ότι ο κόσμος στην πανδημία είχε ανάγκη το διάβασμα όσο ποτέ! Έτσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η αγορά του βιβλίου βρήκε τους ρυθμούς της και κυκλοφόρησε πολλά βιβλία για όλα τα γούστα: σπουδαία έργα αλλά και απολαυστικά best sellers.
Φέτος τον χειμώνα, όπως αποδεικνύουν και οι προγραμματισμοί των εκδοτικών οίκων, πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας και οι τίτλοι που περιμένουμε είναι εντυπωσιακοί.
Από μια πλούσια λίστα επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα που έρχεται.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το πιο σημαντικό γεγονός στην ελληνική εκδοτική αγορά αυτή τη σεζόν είναι η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ζυράννας Ζατέλη, με το μυθιστόρημα «Ορατή σαν αόρατη» (εκδ. Καστανιώτη), που αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Στοιχειωμένα σπίτια, κουκουβάγιες φύλακες, λυτρωτικές καταιγίδες και λόγια που δεν γράφονται αλλά γιατρεύουν. Με δυο λόγια: ένα ακόμα βιβλίο της σπουδαίας Ελληνίδας πεζογράφου που θα μας ταξιδέψει στο γνωστό μαγικό σύμπαν της Ζατέλη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Μήτσορα «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος (εκδ. Πατάκη) για τη συνάντηση μιας γυναίκας που μετακομίζει σε νέο σπίτι με την παλιά της μοδίστρα και τον αγαπημένο της Γάτο Γιουλιέλμο Καταβάθος. Δεν θα ήταν άξιο αφήγησης ίσως το γεγονός, αν η μοδίστρα δεν είχε πεθάνει εδώ και χρόνια.
Ο Χρήστος Χωμενίδης θα κυκλοφορήσει το νέο -πολύ ενδιαφέρον- μυθιστόρημά του με τίτλο «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» (εκδ. Πατάκη), μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021, με ήρωα τον 60χρονο Τζίμη Παπιδάκη, που τον είχε υιοθετήσει ένας παλιός πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και τώρα διαχειρίζεται ένα θέατρο που κληρονόμησε στη Φωκίωνος Νέγρη. Ο Παπιδάκης απολάμβανε τη ζωή και τη φήμη του ως μπον βιβέρ, μέχρι που μπήκε στο μάτι του κυκλώνα των social media, των fake news και της δολοφονίας χαρακτήρα που επικρατεί στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
Ο εξαιρετικός αφηγητής Ισίδωρος Ζουργός με το ιστορικό μυθιστόρημα «Περί της εαυτού ψυχής» (εκδ. Πατάκη) θα μας ταξιδέψει στο Μεσαίωνα, στα χρόνια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνού.
Ένα ταξίδι στην Τροία θα κάνουμε και με το νέο μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα «Δέκατος χρόνος» (εκδ. Αλεξάνδρεια), στην ερημωμένη γη όπου μόνη η Βρισηίδα δέχεται την επίσκεψη της Μούσας.
Ο Γιώργος Λαμπράκος με το μυθιστόρημα «Αίμα μηχανή» (εκδ. Μελάνι) αφηγείται την ιστορία μιας αρχετυπικής οικογενειακής τραγωδίας έρωτα και εκδίκησης.
Ο μετρ της μετάφρασης και εξαιρετικός συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης με το «Έλγκαρ» (εκδ. Πατάκη) δίνει τη δική του εκδοχή στις θρυλικές Παραλλαγές του σπουδαίου συνθέτη σερ Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934). Είκοσι τέσσερις σύντομες ιστορίες, που έχουν έναν κοινό άξονα: το πιο διάσημο συμφωνικό έργο του Άγγλου μουσικού.
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Από τη σπουδαία σειρά Orbis Literæ των εκδόσεων Gutenberg θα κυκλοφορήσει το πιο αυτοβιογραφικό από όλα τα μυθιστόρημα του Hans Fallada, «Ο Εφιάλτης», η ιστορία ενός συγγραφέα και της γυναίκας του που προσπαθούν να επιβιώσουν στο κατεστραμμένο Βερολίνο του 1945 μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.
Το επίσης αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Jean Genet «Το ημερολόγιο ενός κλέφτη» (εκδ. Μεταίχμιο) έρχεται τον Οκτώβριο και θα αφηγείται τα νεανικά χρόνια του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, όπου ζούσε στο περιθώριο ως λωποδύτης, κατάδικος και εκδιδόμενος.
Το διήγημα «Κόκκινα φύλλα», μια ιστορία καταδίωξης στον Αμερικανικό Νότο, του Ουίλλιαμ Φώκνερ, θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού και θα συνοδεύεται από επίμετρο του ίδιου (εκδ. Κίχλη).
Το σπουδαίο μυθιστόρημα «Απόψεις ενός κλόουν» του Heinrich Böll εκδίδεται ξανά στη χώρα μας με νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Πόλις. Πρόκειται για την ιστορία ενός μελαγχολικού κλόουν αστικής καταγωγής που περιπλανιέται σαν ζητιάνος, αναπολώντας μια χαμένη αγάπη, σε μια κοινωνία αφθονίας, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του πολέμου και του ένοχου ναζιστικού παρελθόντος της.
Μια συλλογή εννέα διηγημάτων του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ θα κυκλοφορήσουν σε μία έκδοση με τίτλο «Γκίμπελ ο σαλός και άλλες ιστορίες» (εκδ. Κίχλη), όπου ζωντανεύει ο κόσμος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης.
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Τασμανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Φλάναγκαν «Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια» (εκδ. Ψυχογιός) πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθώντας να κρατήσει την άρρωστη μητέρα της στη ζωή, αναζητά διέξοδο στη φαντασία.
Το αριστούργημα του σπουδαίου Γ. Σόμερσετ Μομ «Ανθρώπινη δουλεία» έρχεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι η ιστορία του μαζοχιστικού, καταστροφικού έρωτα του ορφανού Φίλιπ Κάρεϊ και της απελευθερωμένης Μίλντρεντ που τον ταπεινώνει, οδηγώντας τον στο χείλος της καταστροφής.
Δύο νουβέλες της σπουδαίας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Αλέξης και Xαριστική βολή» θα κυκλοφορήσουν σε έναν κοινό τόμο από τις εκδόσεις Πατάκη.
Η συλλογή διηγημάτων του Αντόν Τσέχοφ «Περί έρωτος» (εκδ. Ροές) θα περιλαμβάνει εννέα ιστορίες που συνδέονται με το λεπτό νήμα του έρωτα.
Το τελευταίο -ημιτελές- μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα William Golding «Διπλή γλώσσα» (εκδ. Διόπτρα) περιγράφει πώς είναι να ζεις σ’ έναν κόσμο που πεθαίνει.
Η νουβέλα «Βαδίζοντας» του Thomas Bernhard (εκδ. Κριτική) είναι ένα εξαιρετικό κείμενο για να μυηθεί κανείς στο ιδιαίτερο και σπουδαίο έργο του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα.
Τα «Μαθήματα Λογοτεχνίας» του Χούλιο Κορτάσαρ (εκδ. Opera) δεν είναι λογοτεχνικό έργο, αλλά ένα βιβλίο που θα διαβαστεί σαν λογοτεχνία, αφού πρόκειται για τις συζητήσεις περί λογοτεχνίας του σημαντικού Αργεντίνου συγγραφέα στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1980.
Ο Ken Follett, τον οποίο έχουμε αγαπήσει κυρίως για τα δυνατά ιστορικά του μυθιστορήματα, επιστρέφει αυτή τη φορά όχι με μια απολαυστική ιστορία για τον Μεσαίωνα αλλά με ένα μυθιστόρημα για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρωτότυπο βιβλίο που έχει τίτλο «Ποτέ» (εκδ. Bell) θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο.
O βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας Adam Johnson με το μυθιστόρημα «Ο γιος του αφέντη των ορφανών» (εκδ. Παπαδόπουλος) αφηγείται την ιστορία του Πακ Τζουν Ντο, γιου ενός από τους ισχυρούς άνδρες της Βόρειας Κορέας, του ανθρώπου που διευθύνει ένα στρατόπεδο εργασίας για ορφανά. Μια πολλά υποσχόμενη ματιά στο δυστοπικό κόσμο της Βόρειας Κορέας.
Ο Κολομβιανός συγγραφέας Juan Gabriel Vásquez με το μυθιστόρημα «Γυρίζοντας το βλέμμα πίσω» (εκδ. Ίκαρος) κάνει ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για το πώς μπορεί ο φανατισμός να σημαδέψει τις σχέσεις γονέων και παιδιών, για το πώς η Ιστορία μπορεί να σαρώσει μια οικογένεια.
Το μυθιστόρημα «Apollokalypse» του Γκέρχαρντ Φάλκνερ (εκδ. Loggia) είναι μια τοιχογραφία του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε ένα χαοτικό γαϊτανάκι, στο οποίο εμπλέκονται η μουσική σκηνή, οι μυστικές υπηρεσίες και οι επαναστατικές ομάδες της εποχής.
Στους «Φαροφύλακες» η Εmma Stonex (εκδ. Μεταίχμιο) δημιουργεί μια συναρπαστική ιστορία φαντασμάτων που έγινε εκδοτικό φαινόμενο. Πρόκειται για την απόκοσμη ιστορία εξαφάνισης τριών φαροφυλάκων στην Κορνουάλη του 1972.
Το «Γιόγκα» του Emmanuel Carrère (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) είναι η ιστορία του συγγραφέα που χάνει τον φίλο του Μπερνάρ Μαρίς στην τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Μετά τη νοσηλεία του σε ψυχιατρείο, ο αφηγητής μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας περιγράφει μυθιστορηματικά τη σωτήρια ενασχόλησή του με τη γιόγκα.
Στο βραβευμένο «Χρονοκαταφύγιο» ο Βούλγαρος Georgi Gospodinov (εκδ. Ίκαρος) αναζητεί σαν άλλος Προυστ ένα καταφύγιο στις αναμνήσεις του για να αντιμετωπίσει έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά.
Ο David Mitchell στο μυθιστόρημα «Utopia Avenue» (εκδ. Μεταίχμιο) αφηγείται την ιστορία ενός βρετανικού συγκροτήματος στη λονδρέζικη ψυχεδελική σκηνή του 1967. Στην αφήγηση οι ήρωες της μυθοπλασίας μπερδεύονται με τα ιερά τέρατα της μουσικής, από τον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Λέoναρντ Κόεν μέχρι την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζιν Κλαρκ.
Η σπουδαία Nicole Krauss, που την αποκαλούν «θηλυκό Paul Auster», στη συλλογή διηγημάτων «Τι σημαίνει να είσαι άντρας» (εκδ. Μεταίχμιο) ρίχνει μια οξυδερκή ματιά στο χάος των σχέσεων ανδρών και γυναικών.
Ο Ορχάν Παμούκ στο «Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του» (εκδ. Πατάκη) αφηγείται την ιστορία τριών γενιών μιας οικογένειας, διατρέχοντας την ιστορία της Τουρκίας κατά τον 20ό αιώνα.
Η Βρετανίδα Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ στο μυθιστόρημα «Οι μάγισσες του Βάρντε» (εκδ. Πατάκη) δίνει μια παράξενη ιστορία του 1617, που εμπλέκει τις μάγισσες της εποχής με μια ναυτική τραγωδία που ξεκλήρισε όλους τους άντρες ενός νορβηγικού νησιού.
Ο Χολιγουντιανός ηθοποιός Ίθαν Χοκ με το νέο του μυθιστόρημα «Μια σκοτεινή αχτίδα από σκοτάδι» (Ελληνικά Γράμματα) μιλά για τα σκοτάδια της φήμης και την αγριότητα του σεξ, αλλά και τη λύτρωση που προσφέρει η Τέχνη.
Ο σκηνοθέτης Quentin Tarantino γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Πρόκειται για τη μεταφορά της τελευταίας ταινίας του στο χαρτί.
Στην κατηγορία της ξένης λογοτεχνίας θα κυκλοφορήσουν φέτος και τέσσερα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς που αγαπήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αναμένονται, λοιπόν με ανυπομονησία, το μυθιστόρημα «Πνοή ζωής» της Κλαρίσε Λισπέκτορ (εκδ. Αντίποδες) σε μετάφραση Μάριου Χατζηπροκοπίου, το μυθιστόρημα «Όλα γίνονται» της συγγραφέα της συγκλονιστικής «Όλιβ Κίττριτζ» Elizabeth Strout σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου (εκδ. Άγρα), μια συλλογή με 22 ιστορίες της Lucia Berlin με τίτλο «Βράδυ στον παράδεισο. Ακόμη λίγες ιστορίες» (εκδ. Στερέωμα) σε μεταφραση Κατερίνας Σχινά και η αιρετική συγγραφέας-φαινόμενο της Γαλλίας Virginie Despentes με τον δεύτερο τόμο του συγκλονιστικού «Βερνόν Σουμπουτέξ 2» (εκδ. Στερέωμα).
Στην ενδιαφέρουσα σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg προστίθεται το μυθιστόρημα «Πρόσωπα σε απόγνωση» της Paula Fox, μια ματιά στην καθημερινότητα ενός πλούσιου μορφωμένου ζευγαριού Αμερικανών που έχει μόλις μετακομίσει στο ταραγμένο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’60. Στην ίδια σειρά έρχεται και το μυθιστόρημα «Φάκελος απόδρασης» της Julie Orringer (εκδ. Gutenberg) για την αποστολή ενός Αμερικανού δημοσιογράφου να φυγαδεύσει από τη Μασσαλία Eβραίους καλλιτέχνες και συγγραφείς μεταξύ των οποίων οι Αντρέ Μπρετόν, Μαρκ Σαγκάλ, Χάνα Άρεντ, Μαξ Ερνστ και Χάινριχ Μαν, ενώ η ναζιστική επέλαση στην Ευρώπη εξελίσσεται. Στο ίδιο μοτίβο, της «λογοτεχνίας του Ολοκαυτώματος», κινείται και το μυθιστόρημα του Franz Werfel «Μια αχνογάλαζη γυναικεία γραφή» (εκδ. Ροές) που αφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου στα χρόνια του ναζιστικού εφιάλτη. Από τις εκδόσεις Άγρα αναμένονται τα εξής βιβλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Το μυθιστόρημα «Τα μακάρια χρόνια της τιμωρίας» της Ελβετής Fleur Jaeggy, καθώς και του Ισραηλινού Aharon Appelfeld «Ο αθάνατος Μπάρτφους». Από τις εκδόσεις Αντίποδες θα κυκλοφορήσει το «Αυτοπροσωπογραφία με ρώσικο πιάνο» του Βολφ Βόντρατσεκ μια ιστορία για ένα Ρώσο διεθνούς φήμης πιανίστα που εγκατέλειψε την καριέρα του γιατί μισούσε τα χειροκροτήματα. Στη συλλογή διηγημάτων «Χρώματα του αποχαιρετισμού» ο σπουδαίος Bernhard Schlink (εκδ. Κριτική), συγγραφέας του «Διαβάζοντας στη Χάννα» μιλά για την απώλεια και τους επώδυνους αποχαιρετισμούς. Στον τόμο «Τα φαντάσματα [και άλλες νουβέλες]» (εκδ. Καστανιώτη) περιλαμβάνονται τρεις χαρακτηριστικές ιστορίες του Αργεντίνου συγγραφέα Σέσαρ Άιρα: Τα φαντάσματα, Η παραγκούπολη, Το δείπνο. Η Avni Doshi που έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με την «Καμένη Ζάχαρη» (εκδ. Κλειδάριθμος) -ένα μυθιστόρημα που την έφερε στη βραχεία λίστα των βραβείων Man Booker 2020- εστιάζει στις τοξικές σχέσεις μάνας και κόρης. Με το μυθιστόρημα «Το χιόνι» ο βραβευμένος με Booker Ιρλανδός Τζων Μπάνβιλ (εκδ. Καστανιώτη) αφηγείται μια υποβλητική ιστορία μυστηρίου γύρω από τη δολοφονία ενός Καθολικού ιερέα μέσα στην έπαυλη μιας προτεσταντικής οικογένειας. Το μυθιστόρημα «Το τούνελ» του Γουίλιαμ Χάουαρντ Γκας, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Γιώργο Κυριαζή.
Πρόκειται για την ωμή ιστορία του ακαδημαϊκού Γουίλιαμ Φρέντερικ Κόλερ, ενός μελετητή του Ναζισμού. Το μυθιστόρημα «Σκοτώσου, αγάπη» (εκδ. Opera) της Αριάνα Χάρουιτς από την Αργεντινή που πραγματεύεται την ιστορία μιας δυστυχισμένη γυναίκας που διχάζεται ανάμεσα στη λαχτάρα της για οικογένεια και την ανάγκη της να είναι ελεύθερη.
Δύο αγαπημένοι ήρωες επιστρέφουν: Μετά τις απολαυστικές ιστορίες «Δυσπιστία του πατρός Μπράουν» του Γκίλμπερτ Κιθ Τσέστερτον θα κυκλοφορήσει άλλη μία συλλογή από τις εκδόσεις Μάγμα με τίτλο «Το μυστικό του πατρός Μπράουν» με ήρωα φυσικά τον καθολικό κληρικό Μπράουν. Επίσης θα συναντήσουμε ξανά τον ήρωα του Αλεχάντρο Παλόμας από το μυθιστόρημα «Ένας γιος», στη συνέχεια του βραβευμένου βιβλίου με τίτλο «Ένα μυστικό» (εκδ. Opera).
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το μυθιστόρημα «Μητρόπολη» (εκδ. Κέδρος) του πρόωρα χαμένου Philip Kerr, που αγαπήθηκε πολύ με την «Τριλογία του Βερολίνου», αφηγείται μια ακόμα περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ, αυτή τη φορά από τα νεανικά του χρόνια όταν ήταν ακόμα στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και διερευνούσε τη δολοφονία πέντε εκδιδόμενων κοριτσιών στον σιδηροδρομικό Σταθμό της Σιλεσίας. Το βιβλίο γράφτηκε λίγο πριν πεθάνει ο δημοφιλής συγγραφέας το 2018. Το «Εφτά χρόνια σκοτάδι» της Νοτιοκορεάτισσας You-Jeong Jeong (εκδ. Μεταιχμιο) είναι ένα ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που ξεκινά με το θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού σε ένα απόμερο χωριό όπου όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Η Νεγκάρ Τζιαβαντί στο νουάρ μυθιστόρημα «Αρένα»(Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) πραγματεύεται την έξαρση της βίας στις ανατολικές συνοικίες του Παρισιού, όταν ένα video με μια αστυνομικό να κλωτσάει το άψυχο σώμα ενός νεαρού γίνεται viral, ξεσηκώνοντας ένα τεράστιο κύμα οργής. Στο μυθιστόρημα «Τρεις» ο Dror Mishani (εκδ. Κείμενα), ο οποίος αποκαλείται George Simenon του Ισραήλ, αφηγείται την ιστορία τριών άγνωστων μεταξύ τους γυναικών, δύο εκ των οποίων δολοφονούνται άγρια, που τις συνδέει ένα κοινό στοιχείο: η απελπισία που νιώθουν στον αγώνα για επιβίωση και η αγωνία τους να βρουν την αγάπη. Στο «Ταξί» ο Carlos Zanón (εκδ. Μεταίχμιο) δίνει μια μια σύγχρονη Οδύσσεια στη Βαρκελώνη που τη στοιχειώνουν οι Clash και ο Ταξιτζής του Μάρτιν Σκορσέζε. Ο ήρωας, ένας οδηγός που κουβαλάει τις στάχτες της γιαγιάς του στο ταξί του, μπλέκει σε μία επικίνδυνη υπόθεση με εμπόρους ναρκωτικών και βαποράκια, για να σώσει τη φίλη και συνάδελφό του που βρήκε μια τσάντα γεμάτη χάπια στο πίσω κάθισμα του ταξί της.
Στο «Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά» του Βρετανού Stuart Turton (εκδ. Μεταιχμιο) η ιστορία μυστηρίου τύπου Αγκάθα Κρίστι συναντά το υπερφυσικό στοιχείο του Στίβεν Κινγκ. Ένα page-turner που μας ταξιδεύει στο Άμστερνταμ του 1634. Στο μυθιστόρημα «Θανάσιμο αμάρτημα» ο Ιταλός Κάρλο Λουκαρέλλι (εκδ. Πατάκη) καταπιάνεται ξανά με τα χρόνια του Μουσολίνι, όπου ο επιθεωρητής Ντε Λούκα ερευνά την υπόθεση για ένα ακέφαλο πτώμα, ανακαλύπτοντας ότι οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης μπορεί να τον βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο. Δύο νέες ιστορίες έρχονται για να προσφέρουν στιγμές απόλαυσης στους λάτρεις του Ζορζ Σιμενόν (εκδ. Άγρα): το «Γράμμα στον δικαστή μου», ένα σκληρό μυθιστόρημα του Βέλγου συγγραφέα, και το «Η νύχτα στο σταυροδρόμι», μια ακόμη περιπέτεια του επιθεωρητή Μαιγκρέ. Από τις εκδόσεις Άγρα θα κυκλοφορήσουν επίσης τα μυθιστορήματα του Caryl Férey «Πάγος» και το «Νάδα» του J. P. Manchette. Από τις εκδόσεις Διόπτρα θα κυκλοφορήσει το τρίτο μέρος της τριλογίας του Volker Kutscher όπου βασίστηκε η υπέροχη σειρά «Babylon Berlin», με τίτλο «Ένας γκάνγκστερ στο Βερολίνο». Επίσης αναμένεται και το μυθιστόρημα «Ο δολοφόνος είναι νεκρός» του John Verdon (εκδ. Διόπτρα) που πραγματεύεται μια αποτρόπαια δολοφονία, την οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει διαπράξει ένας άνθρωπος που είχε πεθάνει πολύ πριν γίνει η δολοφονία. Από τις κομψές εκδόσεις Carnivora που ειδικεύονται στο λατινόφωνο νουάρ θα κυκλοφορήσουν τα μυθιστορήματα: Το «Άδεια Σπίτια» της βραβευμένης Μπρέντα Ναβάρο από το Μεξικό που διαρθρώνεται γύρω από την απαγωγή ενός παιδιού από ένα πάρκο. Και το ισπανικό μυθιστόρημα «Τα Πάντα Συγχωρούνται» του Ραφαέλ Ρέιχ με μια σειρά φόνων από δηλητηριασμένες όστιες που γίνονται η αφορμή για ένα πολιτικοκοινωνικό σχόλιο για τη σύγχρονη Ισπανία. Το μυθιστόρημα της Silvia Moreno-Garcia «Mexican Gothic» (εκδ. Κλειδάριθμος) που είναι πολύ δημοφιλές στην πλατφόρμα με κριτικές αναγνωστών Goodreads, είναι μια νεο-γκόθικ ιστορία μυστηρίου με αγγλικό στυλ σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Τέλος, η Ruth Ware με τη «Χιονοστιβάδα» (εκδ. Κλειδάριθμος) δίνει ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές και σασπένς που εκτυλίσσεται σε ένα πολυτελές σαλέ.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η ιστορική μελέτη «Η μοίρα της Ρώμης. Κλίμα, ασθένειες και το τέλος μιας αυτοκρατορίας» του Κάιλ Χάρπερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στην παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συμπεραίνει ότι και άλλοι παράγοντες, πέρα από τους στρατιωτικούς και κοινωνικοπολιτικούς, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, όπως η κλιματική αλλαγή και οι λοιμώδεις νόσοι.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής με το βιβλίο του «Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» (εκδ. Παπαδόπουλος) θα αφηγηθεί την ιστορία του πιο συναρπαστικού κομματιού της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Στο πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός του μεταπολεμικού κόσμου είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Νορβηγού Odd Arne Westad «Ο Ψυχρός Πόλεμος: Μια παγκόσμια ιστορία» (εκδ. Πατάκη). Πρόκειται για μία ιστορική μελέτη που υπογραμμίζει τη σημασία του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Erik Larson επιστρέφει με ένα συναρπαστικό ιστορικό αφήγημα με τίτλο «Οι μέρες που έχτισαν την ιστορία» (εκδ. Διόπτρα), αυτή τη φορά για τον Τσώρτσιλ.
Ο ιστορικός Mark Mazower, που λίγες ημέρες πριν πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας, αφηγείται στο βιβλίο «Η ελληνική επανάσταση» (εκδ. Αλεξάνδρεια) την ιστορία της γέννησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους και των ένδοξων ημερών της Επανάστασης του 1821.
Στο «Βιβλίο της κόλασης» (εκδ. Αλεξάνδρεια) ο Scott G. Bruce επιχειρεί μια κατάβαση στην κόλαση από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Μια ιστορική μελέτη που αφηγείται την πορεία του κακού, αντλώντας στοιχεία από τη θρησκευτική ποίηση και τα έπη μέχρι τις θεολογικές πραγματείες και τους βίους των Αγίων.
ΝΟΝ FICTION
Στη λίστα με τα βιβλία που θα δώσουν τροφή για σκέψη ξεχωρίζει το πολυσυζητημένο δοκίμιο του Thomas Piketty «Κεφάλαιο και ιδεολογία» (εκδ. Πατάκη), σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.
Μετά το εκδοτικό φαινόμενο «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος επιστρέφει για να αφηγηθεί «την ιστορία της ανθρωπότητας από τις αρχαίες κοινωνίες των τριών τάξεων (πολεμιστές, κληρικοί, εργάτες) μέχρι τις σύγχρονες, όπου η ταξική διαστρωμάτωση είναι περισσότερο συγκεχυμένη».
Το βιβλίο «Οι γυναίκες που επιβίωσαν» του Robert Kolker (εκδ. Ίκαρος), που υπήρξε ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Barack Obama για το 2020, αφηγείται την ιστορία της πολύτεκνης οικογένειας Γκάλβιν, έξι από τα παιδιά της οποίας διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια.
Στη μικρή εισαγωγή «Κεντρικές τράπεζες» των Σπύρου Βλιάμου και Κωνσταντίνου Γκράβα (εκδ. Παπαδόπουλος) φωτίζεται η δράση των κεντρικών τραπεζών και η λειτουργία τους.
Το βιβλίο «Η αρχαιότητα επί σκηνής» του Helmut Flashar (εκδ. ΜΙΕΤ) είναι αφιερωμένο στο αρχαίο ελληνικό δράμα του θεάτρου από την πρώιμη νεωτερικότητα έως τις μέρες μας.
Το βιβλίο του Παναγή Παναγιωτόπουλου «Το γεγονός: Γιατί η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο» (εκδ. Οξύ) είναι μια χαρτογράφηση των πρώτων 20 χρόνων του 21ου αιώνα που έχει βιώσει ήδη, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, τρεις μεγάλες τρομακτικές κρίσεις: την οικονομική ύφεση, την κλιματική απειλή και την πανδημία του Covid-19.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η Lyndsy Spence στο βιβλίο της «Casta Diva: Η κρυφή ζωή της Μαρίας Κάλλας» (εκδ. Παπαδόπουλος) φωτίζει άγνωστες πτυχές για τη ζωή και την ψυχοσύνθεση της ντίβας της όπερας, η οποία, σύμφωνα με τη συγγραφέα, μια ζωή ήταν εξαρτημένη παθολογικά από κάποιον: «εκβιαζόταν από τη συναισθηματικά βίαιη μητέρα της, παντρεύτηκε έναν άντρα που την έκλεβε κι ερωτεύτηκε έναν κροίσο που της φερόταν βίαια και απαξιωτικά;».
Μια πολυσυζητημένη βιογραφία με αποκαλύψεις που σοκάρουν. Η Zora Neale Hurston στο βιβλίο «Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου» (εκδ. Παπαδόπουλος) αφηγείται την ιστορία του Κούτζο Λούις, του τελευταίου επιζώντα πρώην σκλάβου που ήρθε στην Αμερική με δουλεμπορικό πλοίο από την Αφρική.