Mια πρωτόγνωρη συναυλία στο ενεργειακό στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ έρχεται το Σάββατο [εικόνες] - iefimerida.gr

Mια πρωτόγνωρη συναυλία στο ενεργειακό στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ έρχεται το Σάββατο [εικόνες]

Δημήτρης Καμαρώτος
Σε αυτή τη συγκλονιστική φωτογραφία του ο Γιώργης Γερόλυμπος εγκλωβίζει όλη την ποιητική εικόνα που βλέπει κανείς από το στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ. Εκεί ο Δημήτρης Καμαρώτος θα δώσει μια σπάνια συναυλία

Πολλά είναι τα «πρώτη φορά» που συναντιούνται στη συναυλία που θα δώσει ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός το Σάββατο πάνω στο Ενεργειακό Στέγαστρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο υψηλότερο σημείο του νέου τοπόσημου της Αθήνας. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά.

Ενα πραγματικά νέο εύρημα, μια κυριολεκτικά νέα χρήση του χώρου, ένας ουσιαστικά καινούριος τρόπος να μιλήσεις με την πόλη ανθεί στο υψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ. Και ανθεί την εποχή της σχεδόν ματαιωμένης άνοιξης, τη στιγμή του απόλυτου εγκλεισμού και της αλλαγής της σχέσης μας, σωματικά και πνευματικά, με τον δημόσιο χώρο.. Ο λόγος για τη «Μετέωρη» τη διαδικτυακή συναυλία που θα δώσει το Σάββατο 16 Μαΐου στις 20.00 ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός με τη μεσόφωνο Αννα Παγκάλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το σημείο αυτό, η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό είναι πανοραμική. Θα σταθεί ο Καμαρωτός και η Παγκάλου στο υψηλότερο σημείο του έργου του Ρέντσο Πιάνο, αντικρίζοντας κατάματα τον Παρθενώνα και από την άλλη πλευρά τον Σαρωνικό με τα χρώματα του σούρουπου. Η ιδαίτερη αυτή συναυλία ανήκει στη διαδικτυακή σειρά συναυλιών #snfccAtHome: music που εν μέσω πανδημίας άρχισε να προσφέρει το ΚΠΙΣΝ.

Ο Δημήτρης Καμαρώτος πάνω στο ενεργειακό στέγαστρο / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος
Ο Δημήτρης Καμαρώτος πάνω στο ενεργειακό στέγαστρο / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος

Ο Δημήτρης Καμαρωτός είναι μια ιδιαίτερη, ιδιοσυγκρασιακή, σπάνια περίπτωση μουσικού. Είναι συνδιαμορφωτής μέσω της μουσικής του αλλά και του ηχητικού σύμπαντος που δημιουργεί κορυφαίων θεατρικών παραστάσεων στην χώρα, από αυτές του Μιχαήλ Μαρμαρινού ως και του Δημήτρη Καραντζά. Τώρα απλώνει το χέρι του στο παγκόσμιο κοινό, με χαιρετισμό μια λέξη αρπαγμένη από τους στίχους της Κικής Δημουλάς και συγκεκριμένα το ποίημα «Μια μετέωρη κυρία».

Η έννοια του μετέωρου είναι άλλωστε κυρίαρχη αυτή την εποχή της πανδημίας σε όλους μας καθώς οι βεβαιότητες καταρρέουν, η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε υποχωρεί ραγδαία. Αλλά και η συναυλία αυτή θα μοιάζει να αιωρείται πάνω από το στέγαστρο, που όπως λέει ο Πιάνο το σχεδίασε σαν ένα ιπτάμενο χαλί. Είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσο Πιάνο: «Η αρχιτεκτονική χρειάζεται μια νέα γλώσσα, που θα εκφράζει την ευθραυστότητα και την ευαισθησία της Γης και του περιβάλλοντος. Ο κάθε αιώνας πρέπει να εκφράζει κάτι και να εφεύρει κάτι σύμφωνα με τις ανάγκες. Σήμερα, το περιβάλλον και η Γη είναι ευαίσθητα και εύθραυστα και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και σε πρακτικό επίπεδο με πραγματισμό και σε τεχνολογικό επίπεδο και κυρίως ως πολιτισμό, ως έκφραση. Αυτό το στέγαστρο που στην ουσία είναι σαν ένα ιπτάμενο χαλί, θα συλλέγει τις ακτίνες του ήλιου και θα αιωρείται με έναν τέτοιο τρόπο που θα εκφράζει αυτή τη γλώσσα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο βάθος ο Πειραιάς / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος
Στο βάθος ο Πειραιάς / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος

Ο ίδιος ο Καμαρωτός λέει: «Ήχοι, μνήμες από άλλες στιγμές, έρχονται σαν θόρυβοι και αρμονίες, συνδέονται και γίνονται μια νέα μουσική. Μια γυναίκα βρίσκεται εκεί, μετέωρη πάνω από την Αθήνα. Η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου, αφουγκράζεται την πόλη και μετατρέπει τους ήχους από άλλες στιγμές της σε περιπέτειες μιας φωνής. Οι εφήμεροι ήχοι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα τέσσερα τεταρτημόρια της πόλης, σταματούν. Ήχοι συμπλέκονται, επιστρέφουν πίσω. Μια μουσική, εκείνη τη στιγμή, για τους κατοίκους της Αθήνας.»

Ο Δημήτρης Καμαρωτός σε δοκιμή για τη συναυλία / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος
Ο Δημήτρης Καμαρωτός σε δοκιμή για τη συναυλία / Φωτογραφία Γιώργης Γερόλυμπος

Το Ενεργειακό Στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ αιωρείται 17 μέτρα πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Φάρο και 47 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Με διάσταση 100x100 μέτρα, καταλαμβάνει δέκα στρέμματα, δηλαδή ισοδυναμεί με 1,5 γήπεδο ποδοσφαίρου. Το βάρος του φτάνει τους 4.500 τόνους. Η τομή του θυμίζει πτερύγιο αεροπλάνου, γιατί, σε μια περιοχή τόσο ανοικτή και εκτεθειμένη όπως το Δέλτα Φαλήρου, ο άνεμος εύκολα φτάνει σε υψηλές ταχύτητες και το σχήμα του δεν πρέπει να προβάλλει αντίσταση. Για την τελική του μορφή συναρμολογήθηκαν 750 πανέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συναυλία θα μεταδοθεί live στο snfcc.org/kamarotos, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC το Σάββατο 16/05 στις 20.00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ