To συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι της ανασκαφής των ευρημάτων στις Αιγές, με τελευταίο σταθμό την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’, το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, παρουσίασε σε ένα πολυπληθές κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Αγγελική Κοτταρίδη.
Η αρχαιολόγος (πρόσφατα αφυπηρέτησε), η οποία συμπλήρωσε το 2023 46 χρόνια εργασίας στις Αιγές, αρχικά στο πλευρό του Μανώλη Ανδρόνικου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα λειτουργούν και είναι επισκέψιμοι πέντε χώροι του Πολυκεντρικού Μουσείου, το νέο μουσείο, οι βασιλικοί τάφοι, η νεκρόπολη, το ανάκτορο και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
«Το πρώτο στοιχείο της ιδιαιτερότητας των Αιγών είναι η άμεση επαφή με πολύ σπουδαίους ανθρώπους, που όταν είσαι κοντά τους δεν αισθάνεσαι την απόσταση του χρόνου», τόνισε η Αγγελική Κοτταρίδη.
Επισήμανε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στις Αιγές, ωστόσο «κάτι πιο ζωντανό από τον Αλέξανδρο από όσο είναι η κρύπτη των Βασιλικών Τάφων δεν θα βρούμε πουθενά».
«Αν υπάρχει ένα αντικείμενο σε αυτό τον κόσμο για το οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ''αυτό το έπιασε ο Αλέξανδρος'', αυτό είναι η λάρνακα του πατέρα, γιατί το καθήκον του γιου είναι να θάψει τον πατέρα. Δηλαδή, αυτός με τα χέρια του πήρε το χρυσό κιβώτιο με τα οστά του Φιλίππου και το έβαλε εκεί»», εξήγησε η κυρία Κοτταρίδη.
Η αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι ακόμα και αν βρισκόταν ο τάφος του, στην Αλεξάνδρεια, θα ήταν λεηλατημένος, ενώ δήλωσε βαθιά συγκινημένη από την απήχηση που είχαν οι Αιγές στα πέρατα του κόσμου, καθώς δημοσιογραφική κάλυψη υπήρξε ακόμη και στην Ινδία και το Βόρνεο.
Παρουσίασε φωτογραφίες από τις ανασκαφές του Μανώλη Ανδρόνικου, τις δικές της, τη δημιουργία του μουσείου των Βασιλικών Τάφων, του νέου μουσείου και ολοκλήρωσε την αφήγησή της με το «έργο-τέρας», όπως το χαρακτήρισε, της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου, το οποίο ξεκίνησε το 2007.
Η Αγγελική Κοτταρίδη χαρακτήρισε το ανάκτορο «μάνα των κτιρίων του δημόσιου χώρου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αλλάξει την ιστορία της αρχιτεκτονικής.