Συμβαίνει τώρα: Ειδήσεις, απορίες και παρασκήνια στον χώρο του Πολιτισμού - iefimerida.gr

Συμβαίνει τώρα: Ειδήσεις, απορίες και παρασκήνια στον χώρο του Πολιτισμού

ΕΜΣΤ
Ιστίας, της Μπίας Ντάβου, στο ΕΜΣΤ

Το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει στην σύγχρονη Τέχνη. Εβληματικά έργα αποκαθηλώνονται από το ΕΜΣΤ. Το θρίλερ της χρηματοδότησης του ΚΠΙΣΝ από το Ιδρυμα Νιάρχος. Νέα, κινήσεις, απορίες και παρασκήνια από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού.

H σύγχρονη Τέχνη θα σκαρφαλώσει στην Ακρόπολη

Το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης
Το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν δεν υπάρχει ανατροπή λόγω των επικείμενων εκλογών και ζητημάτων δημοσιότητας, τότε μέσα στην άνοιξη θα δούμε να επιστρέφει ένα σημείο της πολιτιστικής συναισθηματικής τοπογραφίας μας: το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, πάνω στον ιερό βράχο. Και θα επιστρέψει διαφορετικό όχι μόνο εξαιτίας της λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και της ταυτότητάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, σύντομα αναμένεται να ζητηθεί η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του σχεδίου για τη μετατροπή του μουσείου σε χώρο έκθεσης αρχαιοτήτων που θα σου δίνει την προσωπική αίσθηση επίσκεψης σε αίθουσα φύλαξης αλλά και εργασιών συντήρησης αρχαίων. Ταυτόχρονα όμως θα μπαίνεις σε έναν χώρο παρουσίασης σύγχρονης τέχνης. Κάθε μορφή τέχνης θα έχει το δικό της μέρος του κτηριακού συνόλου, αλλά στόχος είναι να αναπτύσσεται έντονος διάλογος μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης δημιουργίας. Το έργο είναι οπωσδήποτε προκλητικό, ενδιαφέρον, τολμηρό, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις αρχικά, αλλά ταυτόχρονα φέρει τον σπόρο της συσχέτισης με την σύγχρονη εποχή, τη σύγχρονη δημιουργία.

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες αποκατάστασης στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης -είναι περιτριγυρισμένο από περίφραξη σε αυτή τη φάση- έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μετά από 15 χρόνια σιγής του και 13 χρόνια θριάμβου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι εργασίες, κόστους 3.560.079,70 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Θα μπορούσε να είναι αυτή η πολιτιστική είδηση του 2023. Θυμίζουμε ότι το κτίριο δεν έχει κυρηχθεί διατηρητέο διότι θεωρείται ότι ούτως ή άλλως προστατεύεται από το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω στην Ακρόπολη.

Αποκαθήλωση έργων Τέχνης από το ΕΜΣΤ

Το αριστουργηματικό Πλοίο της Ζωής του Καμπακόφ
Το αριστουργηματικό Πλοίο της Ζωής του Καμπακόφ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπεύστε για μια τελευταία επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όσοι επιθυμείτε να δείτε για τελευταία φορά την Συλλογή του Μουσείου όπως την είδαμε στα θυρανοίξια. Ερχονται μεγάλες αλλαγές στην παρουσίαση της μόνιμης συλλογής, όπως είχε προαναγγείλει η Κατερίνα Γρέγου στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου  ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Οι αλλαγές είναι σημαντικές. Έργα εμβληματικά θα κατέβουν άμεσα από τον τέταρτο όροφο και αναμένουμε τι θα εκτεθεί στη θέση τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποχωρήσουν από τη θέση τους και θα αποθηκευτούν περί τα 20 έργα. Αναμεσά τους το πλοίο της ζωής του Ιλια Καμπακόφ που ανεβαίναμε πάνω του και ανακαλύπταμε κομμάτια της ζωής και της Τέχνης του σημαντικού δημιουργού, το Cycladic Book της Χρύσας, τα αγαπημένα Bottari της Κιμσούτζα που είχε δωρίσει η ίδια η δημιουργός στο ΕΜΣΤ το 2017 για το νέο του κτίριο, η γλυπτική τραπεζαρία του πρόωρα χαμένου Νίκου Αλεξίου, η εγκιβωτισμένη καμπάνα του Ζάφου Ξαγοράρη που κοιτάζει προς τον Παρθενώνα στον εξώστη του Μουσείου, τρία έργα της Μπίας Ντάβου, μεταξύ των οποίων τα Ιστία της κλπ..

«Αντικαθίσταται η μόνιμη συλλογή από μια ευέλικτη επιμελητική προσέγγιση με διαρκείς νέες αφηγήσεις και διαλόγους. Η μουσειολογική μελέτη δεν είναι ιερή αγελάδα! Ο όρος δεν χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς, παρά μόνο ως ένα πλάνο για τις εγκαταστάσεις και τον φωτισμό», έλεγε τον Μάιο η Κατερίνα Γρέγου. Οκτώ μήνες μετά μπαίνει σε εφαρμογή η πολιτική της -χωρίς προηγούμενη έγκριση νέας μουσειολογικής μελέτης.

Περιμένοντας το μπάτζετ στην Πινακοθήκη

Συζυγική τρυφερότητα με αφορμή την ανταλλαγή δώρων την 1η Ιανουαρίου. Από το πολύτιμο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης  Από την ενότητα "Les Parisiens en 1852" ("Οι Παριζιάνοι το 1852")
Συζυγική τρυφερότητα με αφορμή την ανταλλαγή δώρων την 1η Ιανουαρίου. Από το πολύτιμο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης Από την ενότητα "Les Parisiens en 1852" ("Οι Παριζιάνοι το 1852")
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντωμεταξύ, ενώ το ΕΜΣΤ όπως είναι γνωστό έχει ανανεωμένο και ενισχυμένο προϋπολογισμό ύψους 9.205.854 ευρώ με τη δέσμευση της πολιτείας να συνεχίσει να το στηρίζει αντίστοιχα για να υλοποιήσει την αποστολή του, 2,6 χιλιόμετρα παρακάτω, η προσφάτως αποκατεστημένη και γιγαντωμένη Εθνική Πινακοθήκη δεν γνωρίζει ακόμα τι ύψους προϋπολογισμό θα έχει. Είναι η κρίσιμη απάντηση που αναμένεται να φτάσει εντός των ημερών στη Βασιλίσσης Σοφίας, αν και έχει γίνει σαφές ότι το διετές πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Συραγώ Τσιάρα θα υποστηριχθεί από την πολιτεία -η δέσμευση έγινε δημόσια από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην πρώτη συνέντευξη τύπου της νέας διευθύντριας.

Όμως αριθμός, παρά τις πιέσεις, δεν έχει βγει ακόμα από το στόμα των αρμοδίων. Ελπίζουμε η έγνοια και οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις να μην ατόνησαν μετά τα θυρανοίξια παρουσία του βασιλιά Καρόλου. Tην ίδια ώρα, η Συραγώ Τσιάρα προχωρεί σε αναβαθμίσεις στελεχών της Πινακοθήκης και στην τοποθέτησή τους σε ανώτερες θέσεις.

Θρίλερ ή ομαλή συνέχεια; Αντίστροφη μέτρηση σε Λυρική και ΚΠΙΣΝ

Aλλαγή χρονιάς στο ΚΠΙΣΝ. Ελπίζουμε το πανηγυρικό κλίμα να συνεχιστεί όλο το 2023
Aλλαγή χρονιάς στο ΚΠΙΣΝ. Ελπίζουμε το πανηγυρικό κλίμα να συνεχιστεί όλο το 2023

Μέσα στον Ιανουάριο, το αργότερο ως τον Φεβρουάριο περιμένουμε σημαντικότατες ανακοινώσεις για το μέλλον του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρώτη αφορά την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Γιώργου Κουμεντάκη. Η δεύτερη θητεία του λήγει στις 2 Φεβρουαρίου του 2023 και είναι δεδομένο ότι η υπουργός Πολιτισμού επιθυμεί να την ανανεώσει, καθώς ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ουσιαστικά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής ουσιαστικά του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται η υπουργός και ζητά συχνά τη συμβουλή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα είναι τι επιθυμεί να κάνει ο ίδιος ο Γιώργος Κουμεντάκης. Ηδη όταν ανακοινώθηκε η πρώτη του θητεία δήλωνε ότι δεν επιθυμεί δεύτερη, διότι θέλει να επιστρέψει στη δημιουργία. Η δεύτερη θητεία ανανεώθηκε και πάλι άνθρωποι κοντά του λένε ότι προβληματίζεται για το αν πρέπει να συνεχίσει. Τα στοιχήματα λένε ότι δεν θα κάνει πίσω σε αυτή την κομβική στιγμή για τη Λυρική και θα δεχθεί να συνεχίσει να στηρίζει το στοίχημα του Φαλήρου.

Το κορυφαίο ερώτημα όμως είναι  τι θα κάνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την χρηματοδότηση του ΚΠΙΣΝ. Πέρυσι, αρχές Φεβρουαρίου είχε ανακοινώσει το Ιδρυμα ότι θα ανανεώσει για το 2022 την χρηματοδότηση του ΚΠΙΣΝ με 5 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα κρίνει στη συνέχεια τι θα πράξει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει το κέντρο να απογαλακτιστεί από το Ιδρυμα. Αν συμβεί αυτό θα είναι μια πραγματική βόμβα για το ΚΠΙΣΝ και θα φέρει ραγδαία αλλαγή δεδομένων.

Το iefimerida επικοινώνησε με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα υπάρξει σύντομα ειδική απάντηση επ’ αυτού. Πάντως το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρει ότι το Ιδρυμα θα στηρίξει εκτενώς τον τομέα της υγείας και κυρίως της ψυχικής υγείας, χωρίς ειδική αναφορά στο ΚΠΙΣΝ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ