Τα έργα της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου αποκτούν φωνή, αποκτούν νέες διαστάσεις, βαθαίνουν, καθώς μας συστήνονται μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των δημιουργών. Κάθε μήνα ένας διαφορετικός. Τον Αύγουστο συναντάμε το έργο του Κώστα Λαλέ και μια εξιστόρηση με επίκεντρο το βλέμμα, τη ματιά και τον Μπατάιγ.
Ηταν το 1928 όταν ο Ζoρζ Μπατάιγ σε ηλικία 31 ετών έγραψε το περίφημο «Ιστορία του Ματιού». Προκλητικό, αμφιλεγόμενο, μια πυρίτιδα σοκ τότε, ένα κλασικό αριστούργημα σήμερα, που κυκλοφόρησε με το όνομα του αληθινού συγγραφέα του μόνο μετά τον θάνατο του Μπατάιγ.
Το φλεγόμενο ερωτικά κείμενο έγινε η πηγή έμπνευσης για τον εικαστικό Κώστα Λαλέ όταν δημιούργησε το «The Story of the Eye», ένα από τα έργα του που ανήκουν στη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου.
Μέσα στο καλοκαίρι της πανδημίας, της κοινωνικής απόστασης και της ψηφιακής συνάντησης, η Συλλογή, κάθε μήνα μας συστήνει έναν δημιουργό που μιλά για τη ζωή και το έργο του, εστιάζοντας σε ένα απόκτημα της συλλογής.
Μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου γνωρίζουμε αυτό τον Αύγουστο το Κώστα Λαλέ και τη δική του ιστορία του ματιού, την ιστορία ενός γλυπτού με ένα τεράστιο μάτι από πολυεστέρα, που νιώθεις ότι σε κοιτά όπου και αν βρίσκεσαι στον χώρο. Κάπως, όπως η ματιά του Σωτήρη Φέλιου συναντήθηκε με τα έργα του Κώστα Λαλέ, όπως λέει ο εικαστικός στη συνέντευξη που δίνει ειδικά για αυτή την ενότητα «The Sotiris Felios Collection From Home: Artist Spotlight».
«Εισπνέω Τέχνη, δίνοντας ζωή στα έργα μου», λέει ο Κώστας Λαλές. Λέει, γελώντας, ότι τον υιοθέτησε η Τέχνη, καθώς μεγάλωσε σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον και από μικρός είχε κάθε δυνατό μέσο για να δημιουργήσει. Κάθε του έργο ενσωματώνει κρυφές, θαμμένες, εσωτερικές μνήμες, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ματιά, ακόμα και να φέρει μέσα της στοιχεία ψευδαίσθησης.
Στην ενότητα αυτής της Συλλογής, ο διαδικτυακός επισκέπτης θα δει τη συνέντευξη του εικαστικού, συνοδευτικά κείμενα, αλλά και μια διαδικτυακή συζήτηση που προτείνει ο εικαστικός. Πρόκειται για την «Ακτιβισμός και καλλιτεχνική δημιουργία», η οποία παρουσιάστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή ad hoc στο ID Radio. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Κώστας Λαλές μαζί με τρεις νέους εικαστικούς, την Παναγιώτα Κορωνιού, τον Πέτρο Λαλέ και τη Βίβιαν Χαλκίδη.
Σειρά έχει η ίδια η διαδικασία της δημιουργίας, αφού οι διαδικτυακοί επισκέπτες, ενήλικες και παιδιά με βάση το έργο του Κώστα Λαλέ, Χωρίς τίτλο, 2014-2015, ακολουθούν τα βήματα που προτείνονται για να φτιάξουν τον δικό τους πύργο.