Ο διεθνούς φήμης, βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Ο Mario Botta θα ξεναγηθεί στην έκθεση στο ΕΜΣΤ από τις 13:30 έως τις 15.00, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΠΑΔΑ Παναγιώτη Πάγκαλο, επιμελητή της έκθεσης SYMBOLS & Iconic Ruins.
Ο αρχιτέκτονας Mario Botta γεννήθηκε το 1943 στην κοινότητα Mendrisio της Ελβετίας. Τελειώνοντας την μαθητεία του στην πόλη Λουγκάνο, φοίτησε στο καλλιτεχνικό λύκειο του Μιλάνου και στη συνέχεια στην αρχιτεκτονική σχολή Istituto Universitario di Architettura di Venezia (τωρινή ονομασία: Università Iuav di Venezia) στη Βενετία. Η επαγγελματική του πορεία ξεκινά το 1970, οπότε και ανοίγει στο Λουγκάνο το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Τα πρώτα του έργα είναι μονοκατοικίες στο καντόνι του Ticino. Στη συνέχεια της καριέρας του, όμως, θα ασχοληθεί και με πολλούς άλλους διαφορετικούς τύπους κτιρίων: σχολεία, τράπεζες, διοικητικά κτίρια, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκκλησίες και συναγωγές. Το έργο του χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις.
Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Botta
Συνδέεται με αρχιτεκτονικά αριστουργήματα παγκοσμίως όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο(SFMΟMA) το Cathedral of the Resurrection στο Εβρί της Γαλλίας, το Museum Tinguely στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Cymbalista Synagogue και το Jewish Heritage Center στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, η Central Library του Ντόρτμουντ στη Γερμανία, το Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto (MART) στο Ροβερέτο της Ιταλίας.
Ο Kyobo Tower και το Leeum, Samsung Museum of Art στη Σεούλ της Ν. Κορέας, τα γραφεία Tata Consultancy Services στο Νέο Δελχί και το Χιντεραμπάντ της Ινδίας κι η εκκλησία Papa Giovanni XXIII στο Σεριάτε της Ιταλίας, η αποκατάσταση του Teatro alla Scala στο Μιλάνο της Ιταλίας, η εκκλησία Santo Volto στο Τορίνο της Ιταλίας και το Tschuggen Bergoase Wellness Centre στην Αρόζα της Ελβετίας, το Bechtler Museum of Modern Art στη Σαρλότ των ΗΠΑ
Τα γραφεία της Campari κι οι οικίες στο Σέστο Σάντο Τζοβάνι της Ιταλίας, η βιβλιοθήκη του Tsinghua University και το Tsinghua University Art Museum στο Πεκίνο της Κίνας και τα σχέδια της αστικής περιοχής Ex Appiani στο Τρεβίζο της Ιταλίας, το Twelve στο ξενοδοχείο Hengshan στη Σανγκάη της Κίνας και το πρόσφατα εγκαινιασμένο Fiore di Pietra Restaurant στο Μόντε Τζενερόζο της Ελβετίας.
Επίτιμο μέλος πολλών πολιτιστικών ιδρυμάτων, ο Mario Botta έχει τιμηθεί και με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από διαφορετικά πανεπιστήμια στην Αργεντινή, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία και την Ελβετία. Το 1996 ήταν ένας από τους ιδρυτές της Ακαδημίας της Αρχιτεκτονικής της κοινότητας Mendrisio, όπου δίδαξε μέχρι το 2018.
Έχει συνεργαστεί με τον σημαντικότερο των μοντερνιστών Λε Κορμπυζιέ, ενώ στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε επίσης μέσα από το εμβληματικό αρχιτεκτονικό του έργο που δεσπόζει στη γωνία της οδού Αιόλου & Σοφοκλέους, το Κτήριο της Κεντρικής Διοίκησης Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Μάριο Μπότα «η Αρχιτεκτονική είναι η μητέρα όλων των τεχνών».
Η εκθεση στο ΕΜΣΤ
Η έκθεση με τίτλο SYMBOLS & iconic ruins διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε, και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα, συγκεντρώνοντας υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (-1) του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα σύνθεσης διαφορετικών εκδοχών της έννοιας του συμβόλου, μέσα από εκλεκτικές συγγένειες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το εάν οι πηγές και οι διαδικασίες παραγωγής των συμβόλων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους.
Πέρα από τα αυτόνομα έργα, τα οποία σχολιάζουν στοχαστικά τη σχέση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τα σύμβολα, στον κεντρικό κορμό της έκθεσης παρουσιάζονται τρία διακριτά και αλληλένδετα σύνολα: η Ακρόπολη των Αθηνών, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης και αναφορές στο Τείχος του Βερολίνου. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Παναγιώτης Πάγκαλος: "Στόχος είναι να δομηθεί ένας ιδιόμορφος διάλογος μεταξύ διαφορετικών ερειπίων με επίκαιρη συμβολική αξία."
Πολλά έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, ενώ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής και τέχνης καθώς και σπάνιο υλικό αρχείου. Παράλληλα δημιουργήθηκε και η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, σε τρισδιάστατη αλληλεπιδραστική απεικόνιση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, προκειμένου να είναι προσβάσιμη ψηφιακά στο κοινό.