Σουβλάκι: Το γαστρονομικό του ταξίδι από τα Ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food, σε ένα βιβλίο - iefimerida.gr

Σουβλάκι: Το γαστρονομικό του ταξίδι από τα Ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food, σε ένα βιβλίο

τρια σουβλακια καλαμακι
Το σουβλάκι και η ιστορία του σε ένα βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη

Πώς πρέπει να είναι ψημένο ένα σουβλάκι και τελικά παίζει ρόλο το τύλιγμα στη γεύση του;

Το ταπεινό σουβλάκι, αγαπημένο φαγητό Ελλήνων και ξένων, με την υψηλή πρωτεϊνική αξία έγινε αντικείμενο έρευνας χρόνων από δύο ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με την διατροφή και τη γαστρονομία.

Ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου αναζήτησαν πληροφορίες για το σουβλάκι που μάς πάνε 3.500 χρόνια πίσω. Το σουβλάκι στα Ομηρικά έπη, οι πρώτοι σουβλατζίδες στην Αθήνα του 50, όταν το τυλιχτό έδεσμα κόστιζε μιάμιση δραχμή, η τέχνη για να μπει το κρέας σε καλαμάκι, οι καντίνες έξω από σινεμά, το greek souvlaki, το street food, το μοριακό. Τις απίθανες αυτές ιστορίες απολαμβάνουμε ξεφυλλίζοντας το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη με τίτλο «Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το βιβλίο, όπως αναφέρουν και συγγραφείς του, ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία που ήταν απελπιστικά λίγα. Μετά εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του (που ΔΕΝ είναι σουβλάκια) όπως τονίζουν οι συγγραφείς.

«Ερευνήσαμε εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας και κάναμε άπειρες συνεντεύξεις, μαζέψαμε μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και αρχίσαμε να συνθέτουμε ένα στόρι απίστευτο που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε.

Δοκιμάσαμε αμέτρητα σουβλάκια, σχεδόν από κάθε σουβλατζίδικο της Αττικής, καθημερινά, για χρόνια, μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το ελληνικό φαγητό (όλοι ξένοι), αρχαίο και σύγχρονο, αναζητήσαμε ένα σωρό εξαντλημένα και σπάνια βιβλία –βρήκαμε μέχρι και χρονικά από εκστρατείες Βυζαντινών στρατιωτών που αναφέρουν αναλυτικά τι έτρωγαν–, αφηγήσεις περιηγητών, λαογράφων, ψάξαμε τραγούδια (όλα σχεδόν σατιρικά, γιατί το σουβλάκι είναι ταπεινό και καταφρονημένο και κανείς δεν το πήρε ποτέ στα σοβαρά)».

«Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και που αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου» αναφέρουν ο Τάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food. Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Συγγραφέας: Τάσος Μπρεκουλάκης – Μαρίνα Πετρίδου

ΒΙΒΛΙΟ
«Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food» των Τάσου Μπρεκουλάκη και Μαρίνας Πετρίδου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Ο Τάσος Μπρεκουλάκης είναι διευθυντής σύνταξης της έντυπης Lifo, σουβλακοφάγος από κούνια. Η Μαρίνα Πετρίδου είναι food editor και εργάζεται στον Γαστρονόμο της Καθημερινής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ