Σημαντικά ευρήματα συνδέουν τη Λέσβο και γενικά τον ελλαδικό χώρο με την παγκόσμια αρχαιολογική κληρονομιά - iefimerida.gr

Σημαντικά ευρήματα συνδέουν τη Λέσβο και γενικά τον ελλαδικό χώρο με την παγκόσμια αρχαιολογική κληρονομιά

Σημαντικά ευρήματα συνδέουν τη Λέσβο και γενικά τον ελλαδικό χώρο με την παγκόσμια αρχαιολογική κληρονομιά
Σημαντικά ευρήματα συνδέουν τη Λέσβο και γενικά τον ελλαδικό χώρο με την παγκόσμια αρχαιολογική κληρονομιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες, από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος Παλαιολιθική Λέσβος του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επιστημονική διεύθυνση της καθηγήτριας Νένας Γαλανίδου, η εντατική μελέτη του αρχαιολογικού υλικού από τα Ροδαφνίδια στη Λέσβο, στο εργαστήριο του προγράμματος στο κλειστό δημοτικό σχολείο του Λισβορίου.

Η ομάδα αποτελείται από μεταδιδακτορικούς, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και εκπαιδευόμενους προπτυχιακούς φοιτητές αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά ώστε να προετοιμαστεί η δημοσίευση του πλούσιου αρχαιολογικού υλικού που έχει ανευρεθεί κατά τις ανασκαφικές εργασίες που έχουν προηγηθεί. Οι ανασκαφικές αυτές εργασίες, φέρνουν στο φως λίθινα εργαλεία που λάξευαν, χρησιμοποιούσαν και απέρριπταν δίπλα σε μικρούς ποταμούς και χείμαρρους της περιοχής.

Η έρευνα από το 2012 που ξεκίνησε, έως σήμερα έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συλλογή εργαλείων που ανήκουν στον πανάρχαιο Αχελαίο πολιτισμό (1.700.000 - 200.000 χρόνια πριν) σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η παλαιολιθική Λέσβος μέσα από τη σημαντική αυτή ανασκαφική δουλειά συμπληρώνει μια ψηφίδα στο ατελώς γνωστό ψηφιδωτό του πρώιμου προϊστορικού κόσμου, εκεί ακριβώς όπου η Ασία συναντά την Ευρώπη, το βορειοανατολικό Αιγαίο.

«Η ερευνητική ομάδα, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, εργάζεται με γνώμονα τη διάχυση στο ευρύ κοινό της σημασίας των ευρημάτων που φέρνει στο φως η διεπιστημονική έρευνα στα Ροδαφνίδια, μέσω των οποίων το Λισβόρι, η Λέσβος και γενικά ο ελλαδικός χώρος συνδέονται με την παγκόσμια αρχαιολογική κληρονομιά».

Με ανακοίνωση της η ερευνητική ομάδα «ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λισβορίου Θοδωρή Χατζηπαναγιώτη, για την παραχώρηση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου για τις ανάγκες της ομάδας, αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λέσβος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ