Αυτή είναι μια ιστορία ελληνικής επιμονής και δημιουργίας -και όχι τόσο ένα ρεπορτάζ για τον χώρο της μόδας και επιχειρηματικότητας. Βλέπετε, ο σχεδιαστής κοσμημάτων Γιάννης Σεργάκης που μόλις απόκτησε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι, στο Palais Royal, δουλεύει αδιάκοπα, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, με ένα πνεύμα βαθιά πολιτικό και σε απόλυτη εγρήγορση.
Θυμάμαι την έκπληξη, ένα μείγμα χαράς και θαυμασμού όταν ο σχεδιαστής κοσμημάτων Γιάννης Σεργάκης μου είπε ότι απόκτησε τον δικό του χώρο μέσα στο περίφημο Le Bon Marché στο Παρίσι. Ήταν στα χρόνια που είχαμε περάσει την μεγάλη οικονομική κρίση που μας οδήγησε στην ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και μπαίναμε με φόρα στην κατηφόρα που θα οδηγούσε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το σύστημα του ευρώ. Πίναμε καφέ στο υπόγειο του καταστήματός του στην Βαλαωρίτου, όπου είχα φτάσει διασχίζοντας μια διαδήλωση.
Ήταν βαθιά συγκινητικό να τον βλέπω να επιμένει, αυτόν τον παθιασμένο, αποφασισμένο γεμολόγο, σχεδιαστή κοσμημάτων, δημιουργό μίας μπράντας όπου η λιτή γεωμετρία της αρχαίας Γλυπτικής συναντά πολύτιμους λίθους.
Δεν αμφιβάλλω, υπήρχαν τότε κάποιοι που έβλεπαν στο πρόσωπο του Σεργάκη έναν Δον Κιχώτη. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση επέκτασης, ετοιμάζει δυο νέα καταστήματα στην Πανεπιστημίου 16 και στην Λαοδίκης 30 στη Γλυφάδα και μόλις άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα στο Παρίσι.
Δεν μπορώ να σκεφτώ τον Σεργάκη να μην δουλεύει, να μην συνεργάζεται, να μην σχεδιάζει, να μην σκέφτεται την επόμενη μέρα. Να μην ονειρεύεται το καλοκαίρι στην Σίφνο, πλέον και στην Πάρο όπου άνοιξε δικό του κατάστημα. Να μην ονειρεύεται τους φίλους του. Χωρίς να είναι όμως αιθεροβάμων ή προσηλωμένος μόνος στο δικό του σύμπαν.
Ο Γιάννης Σεργάκης είναι ένα ον βαθιά πολιτικό, ανήσυχος για όσα συμβαίνουν, με άποψη, με πρόταση, σε εγρήγορση ως πολίτης. Σχεδόν με το αίτημα -πρώτα προς τον εαυτό του- ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να σταματήσει η πορεία του κόσμου προς το σκοτάδι που ορίζει η επιστροφή σε σκοταδιστικές απόψεις, οι πόλεμοι, η άνοδος αυταρχικών καθεστώτων, η κλιματική αλλαγή.
Να μην ονειρεύεσαι μόνο, αλλά να πράττεις. Ο Σεργάκης στο κατάστημα που άνοιξε στην 126 Galerie de Valois, στο Palais Royal, δεν σε δυσκολεύει να βάλεις λεζάντες και τίτλους στην πορεία του. Κοιτάζοντας τις εικόνες του καταστήματος, νομίζω ότι βλέπω το εσωτερικό ενός αρχοντικού στις Σπέτσες ή στην Σύρο. Το αχνό γαλάζιο χρώμα στους τοίχους με το φως να εισβάλει από μεγάλα παράθυρα.
Τα λιγοστά έπιπλα παραπέμπουν και πάλι στην ελληνική παράδοση και αισθητική, όπως μια καρέκλα του 19ου αιώνα από την Ήπειρο, κεραμικές δημιουργίες της εμβληματικής Ελένης Βερναδάκη, κεραμικά από την Σύρο της δεκαετίας του 70, μια μεταξοτυπία του Γαϊτη. Επιλεγμένα έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών θα παρουσιάζονται κάθε τόσο στον χώρο, σε διάλογο με τη στιγμή, τη συνθήκη, την εποχή, τις διαθέσεις του brand.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio AMV κατόρθωσε να συγκεράσει την ελληνικότητα με την αγάπη του Σεργάκη για το συγκεκριμένο σημείο στο Παρίσι. Στο Palais Royal όπου έκανε τις βόλτες του ήδη από τις πρώτες φορές που βρέθηκε στο Παρίσι πριν από περίπου 25 χρόνια.
«Το Palais Royal ήταν πάντα ένας τόπος έµπνευσης για µένα, σαν µια αυτόνοµη πόλη µέσα στην πόλη», λέει. «Οι κήποι, η αρχιτεκτονική, η ιστορία… εδώ το παρελθόν συναντά το παρόν, όπως ακριβώς και στα κοσµήµατά µου» λέει ο ίδιος. «Στόχος µας µε αυτό το κατάστηµα ήταν να δηµιουργήσουµε έναν χώρο όπου οι επισκέπτες θα νιώθουν οικεία. Θέλουµε όποιος έρχεται εδώ να αισθάνεται άνετα, να παίρνει το χρόνο του, να δοκιµάζει τα κοσµήµατα χωρίς να αισθάνεται ότι υπάρχει βιασύνη ή κάποια αίσθηση υποχρέωσης, χωρίς επισηµότητες. Θέλαµε να δηµιουργήσουµε µια φιλόξενη, ζεστή ατµόσφαιρα, έναν χώρο που προσκαλεί τους επισκέπτες του να αφεθούν και να απολαύσουν την εµπειρία».
Το κατάστηµα που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, φιλοξενεί τις signature συλλογές Immortelle, Charnière και Sigma, καθεµία από τις οποίες αντικατοπτρίζει τη δέσµευση του brand Yannis Sergakis για εξαιρετική δεξιοτεχνία και καινοτόµο σχεδιασµό. Πέρα όµως από αυτές, στο κατάστηµα φιλοξενούνται exclusive σειρές όπως η Stellaris, οι οποίες θα είναι διαθέσιµες αποκλειστικά στα οµώνυµα καταστήµατα του δηµιουργού στην Ελλάδα. Φυσικά διατηρεί τον χώρο του στο Espace Créateur στο Le Bon Marché -άλλωστε όπως συχνά λέει, πρώτα αγάπησαν τα κοσμήματα του οι Παριζιάνοι και μετά οι Αθηναίοι. Τώρα η πελατεία του απλώνεται από την Ασία ως τις ΗΠΑ. Δον Κιχώτης, αλήθεια;