Ο φυσιοδίφης, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, σκηνοθέτης, βραβευμένος με Emmy Ντέιβιντ Αττένμπορο ("Ο Πλανήτης μας") κοιτάζει το παρελθόν και μιλάει για το μέλλον μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Η ζωή στον πλανήτη μας».
Ακμαίος, στα 94 του χρόνια γυρίζει πίσω στο 1937, όταν ο 11χρονος τότε Αττένμπορο άρχισε να αναπτύσσει ένα έντονο ενδιαφέρον για τον φυσικό κόσμο ενώ έψαχνε για απολιθώματα κοντά στο σπίτι του στο Λέστερ και φτάνει στο 2020, χρονιά έκδοσης του βιβλίου. Στο βιβλίο του που πλέον κυκλοφορεί και στα ελληνικά «Η ζωή στον πλανήτη μας. Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον» (μετάφραση Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδόσεις Πατάκη) ο Ντέιβιντ Αττένμπορο, που γνώρισε διεθνώς επιτυχία µε το οµώνυµο ντοκιµαντέρ, μάς λέει τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, για να µη γίνει ο κόσµος µας ένα τεράστιο Τσέρνοµπιλ.
«Είµαι 94 χρόνων. Έζησα µια πραγµατικά απίστευτη ζωή. Και µόνο τώρα είµαι σε θέση να εκτιµήσω πραγµατικά πόσο συγκλονιστικά ήταν αυτά που έζησα» λέει με αφορμή το βιβλίο του ο Ντέιβιντ Αττένμπορο.
«Όταν ήµουν νέος, πίστευα ότι περιπλανιόµουν σε έναν άγριο, παρθένο φυσικό κόσµο ─ αλλά όλο αυτό δεν ήταν παρά µια ψευδαίσθηση. Η τραγωδία του καιρού µας εκτυλίσσεται ολόγυρά µας και µετά βίας µπορούµε να τη διακρίνουµε. Ο πλανήτης µας στερείται την άγρια φύση του και η βιοποικιλότητά του εκφυλίζεται. Υπήρξα µάρτυρας αυτής της παρακµής. Η ζωή στον πλανήτη µας είναι η µαρτυρία µου, αλλά και ένα όραµα για το µέλλον» τονίζει ο Ντέιβιντ Αττενμπορο
«Μοιραζόµαστε τη Γη µε τον φυσικό κόσµο -το πιο αξιοθαύµαστο σύστηµα διατήρησης της ζωής που θα µπορούσε κανείς να φανταστεί, εξελιγµένο µέσα σε δισεκατοµµύρια χρόνια. Ο πλανήτης άρχισε να κλονίζεται τη στιγµή που υποχώρησε η βιοποικιλότητά του -αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεµένα. Εποµένως, αν θέλουµε να αποκαταστήσουµε τη σταθερότητα στον πλανήτη µας, πρέπει να αποκαταστήσουµε τη βιοποικιλότητά του, το στοιχείο ακριβώς που εµείς οι ίδιοι του στερήσαµε» καταλήγει ο Ντέιβιντ Ατένμπορο.
O σερ Ντειβιντ Αττενμπορο o κορυφαίος παραγωγός ντοκιµαντέρ φυσικής ιστορίας του καιρού μας, ο άνθρωπος που εδώ και επτά δεκαετίες ταξιδεύει σε μακρινά, αχαρτογράφητα μέρη, για να γνωρίσει τον παρθένο φυσικό κόσμο και να μας τον φέρει στα σπίτια μας είναι σήμερα, στα 94 του χρόνια, υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με το IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), για «τις προσπάθειές του να διαδώσει και να προστατεύσει τη φυσική βιοποικιλότητα της Γης, προαπαιτούμενο για βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες» (Une Bastholm, επικεφαλής του νορβηγικού Πράσινου Κόμματος).
Υποψήφιοι για το βραβείο είναι επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο πάπας Φραγκίσκος, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ που σχηματίστηκε από αντιπάλους του περυσινού πραξικοπήματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε.
Ο σερ Ντέιβιντ Αττένμπορο είναι ο πιο γνωστός παραγωγός ντοκιµαντέρ φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Μετά τις σπουδές του στο Κέµπριτζ και δύο χρόνια στο Βασιλικό Ναυτικό, η πρώτη του εργασία ήταν σε έναν λονδρέζικο εκδοτικό οίκο. Το 1952 εντάχθηκε στο BBC ως εκπαιδευόµενος παραγωγός. Ενώ δούλευε για τη σειρά Zoo Quest (1954-1964), είχε την πρώτη του ευκαιρία να αναλάβει αποστολές σε αποµακρυσµένα σηµεία του πλανήτη και να κινηµατογραφήσει µοναδικές στιγµές άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Εργάστηκε ως βασικό στέλεχος του BBC2 (1965-1968) και συντέλεσε στην καθιέρωση της έγχρωµης τηλεόρασης στη Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια υπήρξε Διευθυντής Προγράµµατος στο Τηλεοπτικό Τµήµα του BBC (1969-1972). Το 1973 εγκατέλειψε οριστικά τη διοικητική δουλειά, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή και παραγωγή ντοκιµαντέρ.
Καθιερώθηκε σε παγκόσµιο επίπεδο ως ο κορυφαίος παραγωγός ντοκιµαντέρ φυσικής ιστορίας, µε πολλές εµβληµατικές σειρές στο ενεργητικό του: Life on Earth (1979), The Living Planet (1984), The Trials of Life (1990), The Private Life of Plants (1995), Life of Birds (1998), The Blue Planet (2001), Life of Mammals (2002), Planet Earth (2006), Life in Cold Blood (2008).
Χρίστηκε ιππότης το 1985 και έλαβε την τιµητική διάκριση του Τάγµατος της Αξίας το 2005. Είναι µέλος της Βασιλικής Εταιρείας και βρίσκεται στην πρώτη γραµµή του αγώνα για τη διατήρηση των ειδών του πλανήτη που τελούν υπό εξαφάνιση.
Ντέιβιντ Αττένμπορο, Η ζωή στον πλανήτη μας. Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον. Εκδόσεις Πατάκη