Ο Ρούπερτ Μπρουκ, λάτρης της Ελλάδας και της Σκύρου, ήταν Άγγλος φιλέλληνας ποιητής, γνωστός κυρίως για τα σονέτα που έγραψε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γεννήθηκε στο Ράγκμπι της Κεντρικής Αγγλίας στις 3 Αυγούστου 1887 και δέθηκε άρρηκτα με την Σκύρο. Η ιστορία του φιλλέληνα ποιητή γίνεται αφορμή για την παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» στο θέατρο Olvio.
Ο Ρούπερτ Μπρουκ, γόνος εύπορης οικογένειας, παίχτης ράγκμπι και ποδοσφαίρου, απασχολούσε με το έργο αλλά και την προσωπική του ζωή. Ηταν αναποφάσιστος για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Είχε γράψει ότι από τη φύση του κατά το ένα τέταρτο ήταν ομοφυλόφιλος και κατά το ήμισυ ετερόφυλος, ωστόσο ο μεγάλος του έρωτας ήταν μία συνομίλική του γυναίκα, η Κοξ, με την οποία χώρισε το 1912, γεγονός που του προκάλεσε νευρικό κλονισμό.
Από το 1913 έως το 1914 περιπλανήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Πολυνησία. Αγαπημένη του ενασχόληση ήταν οι περιπλανήσεις του γύρω από το χωριό του Γκράντσεστερ, το οποίο ύμνησε στο ποίημά του «The Old Vicarage, Grantchester» (1912). Με την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επιστρατεύτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου. Συμμετείχε στο αγγλικό εκστρατευτικό σώμα, που θα επιχειρούσε εναντίον των Τούρκων στην Καλλίπολη.
Ο Μπρουκ πέθανε στις 23 Απριλίου 1915, ενώ υπηρετούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πάνω σε γαλλικό πλωτό νοσοκομείο, που είχε αγκυροβολήσει στη Σκύρο και είχε ως τελικό προορισμό τη χερσόνησο της Καλλίπολης, στην Τουρκία. Οι συνάδελφοί του τον έθαψαν σε έναν ελαιώνα, κοντά στον όρμο Τρίστομο (Τρεις Μπούκες) της Σκύρου.
Αργότερα, η μητέρα του φρόντισε να αντικαταστήσει τον απλό τάφο που αποτελούνταν από έναν σωρό από πέτρες, με ένα μνημείο αντάξιο της φήμης του, που φιλοτέχνησε ο Ελληνας γλύπτης Γιώργος Μπονάνος. Σε αυτό το μνημείο, που στήθηκε εκεί λίγο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χαράχτηκαν οι στίχοι του διάσημου πια ποιήματός του, «The Soldier».
Η συναρπαστική ιστορία του ποιητή αποκαλύπτεται αυτη τη σεζόν στο θέατρο olvio με την παράσταση «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα».
Επί σκηνής, ενα ταξίδι από τη Σκύρο στην Αγγλία και από την Αγγλία στην Ικαρία και τον Πειραιά. Ένα ταξίδι από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο σήμερα. Ένα ταξίδι στις αγωνίες και στους φόβους των ανθρώπων. Αλλοτε παράλογοι ή παράλογα λογικοί, άλλοτε εμπαθείς ή συμπαθείς, άλλοτε ειλικρινείς και σπαρακτικοί. Ενα παντρεμένο ζευγάρι, μια νοσοκόμα, τρεις φίλοι, ένας νεκροθάφτης, η Βιρτζίνια Γούλφ και ο κ. Στιντ, ένας άντρας, η μάνα και μια πόρνη, συζητούν ή μονολογούν για τον Άγγλο ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που απεβίωσε στη Σκύρο κατά τη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας του έργου Γιάννης Σκαραγκάς το «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» είναι μια ιστορία για τις αναμνήσεις των ανθρώπων που μας αγάπησαν αφόρητα.
Μνημείο Ρουπερτ Μπρουκ στη Σκύρο
Η μνήμη του Ρουπερτ Μπρουκ διατηρείται ζωντανή ακόμα και σήμερα στο νησί της Σκύρου. Μάλιστα το μνημείο στη Χώρα της Σκύρου φιλοτεχνήθηκε το 1930, από τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο, ο οποίος λέγεται, ότι είχε σαν μοντέλο τον Αλέξανδρο Ιόλα. Μάλιστα στα αποκαλυπτήρια παρέστη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και τον πανηγυρικό εκφώνησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
«Γι αυτούς δεν υπάρχει ούτε χαρά μήτε πόνος Αλλαγή ή τέρμα, νύχτα ή ημέρα. Αλλά στόμα με στόμα, και καρδιά στην καρδιά, Κατά πως λεν οι εραστές» Rupert Brooke (1886-1915) …από το νησί της Σκύρου.
«Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» του Γιάννη Σκαραγκά στο θέατρο OLVIO
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς /Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπαμιχαήλ / Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης / Σκηνικά - Κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης / Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Νίκος Βούλγαρης / Χορογραφίες - Κίνηση: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Νέλλη Σούρλα
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Έλενα Αρβανίτη, Χριστίνα Δενδρινού, Καλλιόπη Καραμάνη, Ηλίας Μπαγεώργος, Γιούλη Μπανούση, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ιωάννα Μαυρέα (φωνή). Τσέλο - αυτοσχεδιασμοί: Αναστάσιος Μισυρλής
Σάββατο ώρα 21:00 / Κυριακή ώρα 20:00
Θέατρο OLVIO/ Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118