Η Ρώμη απέκτησε ένα νέο μουσείο αλλά και ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό πάρκο στη σκιά του Κολοσσαίου, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Καίλιου Λόφου και του νέου Μουσείου «Forma Urbis», σε μια ξεχασμένη γωνιά ενός από τους διάσημους επτά λόφους της Ιταλικής πρωτεύουσας, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου έργου για την ανάπτυξη της λοφώδους περιοχής γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Παλατίνο Λόφο και το Κολοσσαίο που φιλοξενεί ερείπια αρχαίων ναών και γυμνασίων.
Ο μαρμάρινος χάρτης της Αρχαίας Ρώμης
Το νέο αρχαιολογικό μουσείο διαθέτει έναν αυθεντικό μαρμάρινο χάρτη της Αρχαίας Ρώμης που οι επισκέπτες μπορούν κυριολεκτικά να περπατήσουν πάνω του.
Τα εναπομείναντα θραύσματα του χάρτη, του διάσημου Forma Urbis Romae (Μορφή της πόλης της Ρώμης), τώρα σώζονται κάτω από το προστατευτικό γυαλί που κοσμεί το δάπεδο του μουσείου.
Το γιγάντιο μαρμάρινο σχέδιο της Αρχαίας Ρώμης, το οποίο αρχικά είχε διαστάσεις περίπου 18 μέτρα επί 13 μέτρα χαράχτηκε μεταξύ 203 και 211 μ.Χ. υπό τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο και αρχικά εκτέθηκε σε τοίχο της Ρωμαϊκής Αγοράς.
«Αποφασίσαμε να το τοποθετήσουμε οριζόντια για να δώσουμε την ευκαιρία να έχουμε την αίσθηση ότι περπατάμε στην αρχαία πόλη της Ρώμης», δήλωσε ο Claudio Parisi Presicce, επιθεωρητής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρώμης.
Μόνο το 1/10 περίπου του χάρτη έχει απομείνει ενώ τελευταία φορά εμφανίστηκε δημόσια πριν από περίπου έναν αιώνα, όταν εκτίθονταν στον κήπο του Palazzo dei Conservatori στον Καπιτωλίνο λόφο.
Ο χάρτης ήταν τοποθετημένος σε έναν εσωτερικό τοίχο του Ναού της Ειρήνης πριν καταστραφεί κατά τον Μεσαίωνα, όταν το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικά υλικά ή για την κατασκευή ασβέστη.
Το Αρχαιολογικό Πάρκο Celio της Ρώμης
Το Αρχαιολογικό Πάρκο Celio βρίσκεται δίπλα στο υπόγειο συγκρότημα Case Romane, με είσοδο από την Clivo di Scauro, τον μικρό αψιδωτό δρόμο μεταξύ των εκκλησιών S. Gregorio και S. Giovanni e Paolo.
Ανάμεσα στο Κολοσσαίο και το Circus Maximus, το πάρκο που άνοιξε πρόσφατα περιέχει έναν πλούτο επιγραφικού και αρχιτεκτονικού υλικού, που τοποθετήθηκε εδώ αφότου ανακαλύφθηκε ως μέρος των ανασκαφών γύρω από την πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η τοποθεσία είναι πλούσια σε αρχαιολογική ιστορία, καθώς περιέχει τα περιμετρικά θεμέλια του Divo Claudio, του Ναού του Κλαυδίου, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ.
Το πάρκο φιλοξενεί και το Casina del Salvi, το οποίο προορίζεται να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία ως καφενείο για τους επισκέπτες, καθώς και να γίνει μέρος του δικτύου κτιρίων μουσείων της Ρώμης που προσφέρει αίθουσες μελέτης σε φοιτητές.
Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο πάρκο δωρεάν κάθε μέρα, ενώ το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός από τη Δευτέρα με χρέωση 9 ευρώ για τους τουρίστες και 6,5 ευρώ για τους κατοίκους της Ρώμης.