Μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, μια από τις πιο αγαπημένες ξεναγήσεις στην Αττική, αυτή στον ιστορικό Πύργο Βασιλίσσης, ένα πραγματικό διαμάντι, εκκινούν και πάλι. Και περιλαμβάνουν από ιστορικές αναφορές και περίπατο μέχρι δοκιμές κρασιών.
Ηδη αυτή την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει η ξενάγηση από τον Βασίλη Κουτσαβλή, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου.
Η ξενάγηση, που διαρκεί τρεις ώρες, περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή με παρουσίαση ταυτόχρονα φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων, ξενάγηση στους στάβλους με τα άλογα, στο οινοποιείο και εμφιαλωτήριο του κτήματος, φυσικά στον βιολογικό αμπελώνα αλλά και στους κήπους με τα βότανα (αδύνατο να μη σταματήσεις το περπάτημά σου για να μυρίσεις τις λεβάντες).
Η εμπειρία της επίσκεψης και της ξενάγησης είναι πολυεπίπεδη. Ξεκινώντας από τη μικρή εισαγωγική ομιλία του Βασίλη Κουτσαβλή για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά το οποίο ήρθαν ο Οθωνας και η Αμαλία στην Ελλάδα, τον χαρακτήρα της Αμαλίας, τη σχέση της με τον Εθνικό Κήπο, τη δημιουργία του Πύργου, ως την αρχιτεκτονική και εικαστική αξία αλλά και την επαφή με το χώμα, τις πρότυπες καλλιέργειες και τα άλογα που αναπαύονται στους στάβλους.
Φυσικά, ξενάγηση γίνεται μέσα στο κτίριο του Πύργου του βασιλιά Οθωνα και της βασιλίσσης Αμαλίας -εκεί που μέχρι και ο Σλιμ Άαρονς έχει βγάλει μια εμβληματική φωτογραφία της Πηνελόπης Σερπιέρη.
«Θα μπορέσετε να απολαύσετε το εκπληκτικής διακόσμησης εσωτερικό του Πύργου, με πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στον Πύργο υπάρχει το μοναδικό παρκέ-μαρκετερί στην Ελλάδα. Το ισόγειο καταλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής, ενώ στον όροφο υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αίθουσα με τους βασιλικούς θυρεούς της Ελλάδας, της Βαυαρίας και του Όλντενμπουργκ πάνω σε έντονο γαλάζιο φόντο με χρυσές διακοσμήσεις. Θα αναφερθούμε διεξοδικά στα στοιχεία που συνθέτουν τους θυρεούς. Θαυμάσιες και οι οροφογραφίες, επίσης σε μπλε, κόκκινα και χρυσά σχέδια, ενώ η μαρκετερί (από διαφορετικά ξύλα) στο πάτωμα είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και μοναδική στο είδος της στον ελλαδικό χώρο. Στον Πύργο υπάρχουν επίσης σπάνιες λιθογραφίες που απεικονίζουν το βασιλικό ζεύγος Όθωνα και Αμαλίας κατά τα χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα», σημειώνει ο Βασίλης Κουτσαβλής στο κείμενο της ξενάγησης.
Η βόλτα ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των Βιολογικών Κρασιών του κτήματος, με συνοδεία χορτόπιτας, τυριών κ.λπ.
Ο νεογοτθικού ρυθμού Πύργος έχει συνδεθεί με το πάθος της Αμαλίας για την Ελλάδα και δη για τη γη, για τη γεωργία, για οτιδήποτε ξεκινά από το χώμα και φέρνει καρπούς. Της αρκούσε μισή ώρα. Καθισμένη πάντα στο πλάι στο άλογό της, η βασίλισσα Αμαλία ίππευε με ορμή από το Σύνταγμα στο Ιλιον, στον Πύργο Βασιλίσσης και στο αγρόκτημά της, που λειτουργούσε ως σύνδεσή της με τη φύση που λάτρευε, ως ησυχαστήριο, ως πηγή ανανέωσης της ενέργειάς της.
Η βασίλισσα Αμαλία, μια από τις γυναίκες που κυριάρχησαν στην προσωπογραφία και την ιστορική αφήγηση της Ελλάδας μετά το 1821, στο κτήμα στο Ιλιον συνδεόταν ξανά με το κέντρο της.
Αυτό το αριστουργηματικό αγρόκτημα και ο νεογοτθικού ρυθμού πύργος με τα ρομαντικά στοιχεία και τον αγγλικό περίκλειστο κήπο, περιμένει το κοινό να τα γνωρίσει και να μυηθεί στην ιστορία τους.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα, το κόστος και εγγραφές στο email vassilis@pyrgosvasilissis.gr