Τελικά τι είναι, αλλά και τι εμείς αντιλαμβανόμαστε ως έργο τέχνης; Το παράδειγμα στην παρακάτω γκαλερί μάς βάζει σε σκέψεις.
Πριν από τέσσερα χρόνια, στο Art Basel Miami Beach 2019, ο Maurizio Cattelan τοποθέτησε με σελοτέιπ σε τοίχο μια μπανάνα και την πούλησε αντί 120.000 δολαρίων (πριν κάποιος τη φάει).
Τώρα, κάτι παρόμοιο συνέβη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας: ο Αυστραλός καλλιτέχνης Matthew Griffin παρήγγειλε ένα Mcdonald χάμπουργκερ, μπήκε στη Michael Lett Gallery, έβγαλε μια πίκλα από το μπέργκερ του και την πέταξε στο ταβάνι ως έκθεμα. Η γκαλερί ενημέρωσε ότι το δημόσιο έργο τέχνης κοστίζει 10.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 6.300 δολάρια ΗΠΑ).
Η γκαλερί που αντιπροσωπεύει τον καλλιτέχνη -η Fine Arts, Sydney- χαρακτηρίζει το τέχνασμα ως «γλυπτό», το οποίο εκτίθετο στη νεοζηλανδική αίθουσα τέχνης έως τις 30 Ιουλίου. Φέρει την επωνυμία «Pickle» και εντάσσεται στο πλαίσιο έκθεσης έργων από καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύει η Fine Arts, Sydney, κατόπιν πρόσκλησης της Michael Lett.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά νέα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών, τα οποία αγγίζουν τα θέματα της παροδικότητας, της απόστασης και του χρόνου· το να πετάξεις μια πίκλα στο ταβάνι είναι παράδειγμα «απόστασης».
Το κείμενο που έγραψαν από τη Fine Arts, Sydney στην ανάρτηση του «Pickle» στο Instagram αποθαρρύνει όσους σκεφθούν ότι πρόκειται απλά και μόνο για μια φάρσα· γνωστοποίησαν επίσης και τα συστατικά του Mcdonald χάμπουργκερ.
Οι αντιδράσεις ήταν μεικτές, αν και κάποιος σχολίασε «μ' έβγαλε έξω από ένα Mcdonald's η αστυνομία επειδή το έκανα αυτό όταν ήμουν έφηβος. Τώρα, είναι τέχνη».
Ωστόσο, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο διευθυντής της Fine Arts, Sydney, ο Ryan Moore, υπογράμμισε ότι δεν πολυσκέφτεται να χαρακτηρίσει τέχνη το έργο του Griffin, δηλώνοντας πως εν γένει ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να φιλοτεχνούν και να κάνουν πράγματα και όχι να αποφασίζουν αν κάτι είναι τέχνη ή όχι.
Φωτογραφίες: https://michaellett.com/