Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» ήταν μία από τις σπουδαίες παραστάσεις που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία καλοκαίρια. Ενα εμπνευσμένο ανέβασμα με ερμηνείες υψηλού επιπέδου που ρίχνει αυλαία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.
Οταν η ομάδα των συντελεστών ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη ότι βγαίνει περιοδεία το «Περιμένοντας τον Γκοντό» κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια επιτυχία που θα είχαν, σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας.
Ενα έργο που συνήθως βλέπουμε το χειμώνα, μιας και το καλοκαίρι οι επιλογές συχνά οδηγούν σε κάτι πιο «εύκολο» για καλλιτέχνες και κοινό, με ηθοποιούς σπουδαίους, φαινομενικά χωρίς μεταξύ τους συνοχή, από άλλες σχολές και σε άλλες ηλικίες, που «δένουν» αρμονικά, καθηλώνουν και ξεσηκώνουν το κοινό.
Τέσσερις κύριοι επί σκηνής, σε ισάριθμα ρεσιτάλ ερμηνείας, με σπουδαία κίνηση και εκφορά του λόγου, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Κακλέα, μεταφέρουν ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο τις βαθιές οντολογικές ανησυχίες του κειμένου.
Ο Γιάννης Κακλέας μπήκε στα βαθιά και χωρίς μοντερνιές, με σεβασμό στον Μπέκετ, παρουσίασε μία φρέσκια παράσταση που κυλάει «νερό». Η ελπίδα, η ψευδαίσθηση, η ματαιότητα της αναμονής, η έννοια του χρόνου.
Και οι τέσσερις είναι υπέροχοι, Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρης Σερβετάλης, Ορφέας Αυγουστίδης, ένας θίασος συγκροτημένος με σπουδαίες ερμηνείες γεμάτες λυρισμό και εσωτερικότητα.
«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Ηρώδειο
«Η επιθυμία μας να ανεβάσουμε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» γεννήθηκε από μια εσωτερική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της θεατρικής πράξης σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Για πρώτη φορά στους καιρούς που ζούμε κλείσανε τα Θέατρα και σταμάτησε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.
Τώρα όμως που ο κίνδυνος απομακρύνεται, το θέατρο οφείλει να δηλώσει παρόν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, όπως έκανε αιώνες τώρα, με στόχο την ευχαρίστηση, τη διδαχή, την ψυχαγωγία και να προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία στον άνθρωπο που παλεύει να υπάρξει σε ένα κόσμο σκληρό και αβέβαιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα του «Περιμένοντας τον Γκοντό» και καλεί το κοινό στις δυο παραστάσεις που θα ρίξουν αυλαία σε αυτο το διαφορετικό καλοκαίρι στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Το αίνιγμα της ύπαρξής μας στο «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, του σημαντικότερου, ίσως, θεατρικού συγγραφέα του καιρού μας, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης.
Στο έργο ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες, συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ’ρθει. Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεση του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους; Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει; Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν τον χρόνο που τους απομένει ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν.
Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο.
Ο Σάμιουελ Μπέκετ με αυτό το έργο διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση, και χιούμορ γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σ΄αυτό τον κόσμο μέχρι και σήμερα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας / Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης-Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη / Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης: ‘Αρης Σερβετάλης – Αγγελική Τρομπούκη / Βοηθός Σκηνοθέτη: ‘Αρης Κακλέας / Φωτογραφίες: Κωστής Γκιόκας
Η μετάφραση είναι της ομάδας των συντελεστών της παράστασης /Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρης Σερβετάλης, Ορφέας Αυγουστίδης, Αρης Κακλέας, Αγγελική Τρομπούκη
16 & 17/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ώρα Έναρξης: 21:15 / Διάρκεια: 100 λεπτά / Εισιτήρια από 15 ευρώ