Κατανυκτικές βραδιές του Πάσχα σε ατμοσφαιρικούς ναούς, με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, Adagio, εκδηλώσεις, παραστάσεις εμπνευσμένες από το Θείο Δράμα και την παράδοση των Άγιων Ημερών, μπορούν να απολαύσουν όσοι μείνουν ή έρθουν στην Αθήνα.
Ο λαός λέει «Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό», ωστόσο αν μείνετε ή επισκεφθείτε την Αθήνα τις μέρες αυτές, μπορείτε να ζήσετε τη μαγεία τους σε ιερούς ναούς και αίθουσες τέχνης. Απλώς, ζεις την πόλη σαν επισκέπτης.
Μεγάλη Εβδομάδα σε ναούς της Aθήνας
Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και η περιφορά του επιταφίου είναι από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, και στην Αθήνα υπάρχουν πολλές εκκλησίες στις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ατμοσφαιρική και άκρως θρησκευτική περιφορά.
Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αγία Φωτεινή στην Αρδηττού, καθώς και στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, όπου ψέλνουν γυναίκες με ένα ιδιαίτερο, «χορευτικό», τελετουργικό. Για τις ημέρες αυτές ξεχωρίζει η Μονή Καισαριανής, που μάλιστα κάνει περιφορά επιταφίου στις 2 το μεσημέρι, ενώ στολίζει τον επιτάφιο το ίδιο πρωί με όλο τον κόσμο στην εκκλησία.
Το Μετόχι Παναγίου Τάφου στην Πλάκα είναι, φυσικά, μια ωραία επιλογή για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου πλήθος πιστών συρρέει στην αυλή του, μιας και η χωρητικότητα του ναού είναι μικρή, ενώ αποτελεί επιλογή πολλών για την Ανάσταση, εκεί όπου και φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.
Αν τα βήματά σας σας βγάλουν στην Καπνικαρέα -στο βυζαντινό εκκλησάκι της Ερμού, στα πεζούλια του οποίου ξεκουράζονται όσοι κάνουν βόλτα στο κέντρο-, χαρίστε λίγα λεπτά απόλαυσης παρατηρώντας τις τοιχογραφίες της που αποδίδονται στον Φώτη Κόντογλου.
Οι γνώστες της πόλης επιλέγουν και τον Άγιο Νικόλαο, όπου βρίσκεται η ιστορική καμπάνα, η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό, και φυσικά τη Μητρόπολη, όπου ψάλλει ύμνους η Φιλαρμονική. Στο Κολωνάκι, μοναδική αίσθηση δημιουργεί η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στον Άγιο Διονύσιο, αλλά και στη Μονή Πετράκη, και φυσικά στον Άγιο Γεώργιο στον Λυκαβηττό, με την Αθήνα «πιάτο».
Ψωνίζουμε για το Πάσχα από μουσεία και μπαζάρ
Το M Shop του Μεγάρου Μουσικής υποδέχεται το Πάσχα με νέες συλλογές από πρωτότυπες λαμπάδες σε χαρούμενα χρώματα με μοτίβα εμπνευσμένα από μουσικά και χορευτικά θέματα, κεραμικά ζωγραφισμένα στο χέρι και δημιουργίες αποκλειστικά σχεδιασμένες για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η πλούσια ανοιξιάτικη συλλογή του Καταστήματος του Μεγάρου Μουσικής μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε στις προθήκες του ξεχωριστά δώρα για τους φίλους και τους αγαπημένους μας: υφαντά τσαντάκια σε αργαλειό, τρισδιάστατα γλυπτά σε κουτί plexiglass με πασχαλινά και ανοιξιάτικα θέματα, διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι, κοσμήματα, χειροποίητες κούκλες-μπαλαρίνες, παιχνίδια, πιάτα, κούπες, φλιτζάνια, αλλά και διακοσμητικά και χρηστικά είδη για το σπίτι και το γραφείο.
Πασχαλινές προτάσεις δώρων θα βρει κανείς και στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πωλητήριο του οποίου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, διακοσμητικά αυγά με σχέδια εμπνευσμένα από τα μοτίβα των πήλινων αγγείων της προθήκης, καθώς και κεραμικά αυγά εμπνευσμένα από τη διακόσμηση πήλινων σφοντυλιών (βαρίδια αδραχτιού), που αφιέρωναν οι μελλόνυμφες στο ιερό της Νύμφης τον 6ο αιώνα π.Χ.
Με έμπνευση από τα νησιά του Αιγαίου, το Cycladic Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προτείνει για το Πάσχα πρωτότυπες ιδέες για δώρα που συνδυάζουν την παράδοση με τον σύγχρονο σχεδιασμό: χειροποίητα αυγά και αντικείμενα, λαμπάδες για μικρούς και μεγάλους, οικολογικά παιχνίδια και μοναδικά κοσμήματα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίζει η ιδιαίτερη συλλογή κεραμικών αντικειμένων. Το Cycladic Shop συνεργάζεται με σύγχρονους αγγειοπλάστες και καλλιτέχνες από τα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, απαράμιλλης τέχνης και ομορφιάς. Σίφνος, Σκύρος, Πάτμος και Κρήτη είναι μερικά από τα νησιά η κεραμική τέχνη των οποίων παρουσιάζεται στο Cycladic Shop, αντικατοπτρίζοντας τον ελληνικό πολιτισμό και τον μοναδικό συνδυασμό των πολύτιμων στοιχείων της Φύσης: γη, νερό και φως.
Παράλληλα, σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιούνται εορταστικά μπαζάρ, όπου μπορείτε να ψωνίσετε δώρα, γλυκίσματα και λαμπάδες και τα χρήματά σας να «πιάσουν» τόπο. Δείτε ΕΔΩ διευθύνσεις για εορταστικά μπαζάρ.
Εκδηλώσεις με ύμνους και πασχαλινές μελωδίες
Μεγάλη Τρίτη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
Μια κατανυκτική βραδιά υπόσχεται η συναυλία «Midnight Bach» στην Αγγλικανική Εκκλησία. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης 11 Απριλίου, η διακεκριμένη βιολονίστρια Ίρις Λουκά θα ερμηνεύσει σόλο έργα για βιολί και βιόλα.
Είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιούνται οι ιδιαίτερες αυτές συναυλίες, πάντα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και κοντά στα μεσάνυχτα. Ο χαρακτήρας τους είναι κατανυκτικός και ήσυχος, ο φωτισμός χαμηλός και τα επιλεγμένα έργα κρύβουν έναν στενό σύνδεσμο με τις φορτισμένες αυτές ημέρες και νύχτες:
Η 2η σουίτα για σόλο τσέλο και η 2η παρτίτα για σόλο βιολί με την εμβληματική Ciaccona και τα κρυμμένα κοράλ της είναι τα έργα του J. S. Bach που ερμηνεύονται στη βιόλα και στο βιολί αντίστοιχα, καθώς και το δημοφιλές για την ηχοχρωματική του ιδιαιτερότητα έργο του J. P. Westhoff «Le Campane», και ένα ακόμη μικρό έργο για σόλο βιολί, με τον τίτλο «Passage», ανώνυμου συνθέτη.
-Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα. Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου. Ώρα έναρξης 23:00
Πασχαλινές εκδηλώσεις για όλους
Μια σειρά από πασχαλινές δράσεις και εκδηλώσεις διοργανώνει για αυτές τις ημέρες ο Δήμος Αθηναίων. Μέσα από εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα για παιδιά και όλη την οικογένεια, τα οποία θα διεξαχθούν στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ψηφιακό Μουσείο, στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και στο Κέντρο Πηλού του Δήμου Αθηναίων, αλλά και μέσα από ψηφιακές δράσεις, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα πασχαλινά ήθη και έθιμα και θα δημιουργήσουν συνδυάζοντας την Τέχνη με την παράδοση των Άγιων Ημερών.
Επίσης, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στις 20:00, να παρακολουθήσουν σε κλίμα κατάνυξης την παράσταση λόγου και μουσικής «ΠΑΘΟΣ» με τον Δημήτρη Βερύκιο (ανάγνωση κειμένων) και τη Θέλμα Καραγιάννη (μουσική ερμηνεία) στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων (Ψυρρή). Πρόκειται για μια καλλιτεχνική σύνθεση με σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο που πάσχοντας, δεμένος στα δεσμά της μοίρας του και στον Θεό, λυτρώνει και σώζει με τη θυσία του και την Ανάστασή του. Με λιτή προσέγγιση, η παράσταση αναδεικνύει την υψηλή ποίηση και την αλήθεια του θρησκευτικού λόγου, την αξία της μουσικής μας δημιουργίας, καθώς και το πνεύμα και το κλίμα συγκίνησης της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μεγάλη Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
Παρότι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί προορισμό 365 μέρες τον χρόνο, για περίπατο, παράσταση στη Λυρική ή καταβύθιση στη βιβλιοθήκη, για αυτές τις ημέρες υπάρχει μια ξεχωριστή πρόταση για τη Μεγάλη Δευτέρα.
Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται για δεύτερη φορά στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» τους Σολίστες της Βενετίας (I Solisti Veneti), την πιο φημισμένη Ορχήστρα Δωματίου της Ιταλίας, μαζί με τη διακεκριμένη Ελληνίδα κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου, που θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο του θείου και του μύθου. Την ορχήστρα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Giuliano Carella. Η συναυλία, που ολοκληρώνει, για φέτος, τη σειρά Cosmos, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Οι μουσικές του Antonio Vivaldi θα συνυπάρξουν με αυτές του George Frideric Handel και του Nicola Porpora, η όπερα με το ορατόριο, τις σερενάτες και τα κονσέρτα, αλλά και η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία με τη θρησκευτική λατρεία. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι Σολίστες της Βενετίας και η ζεστή φωνή της Μαρίτας Παπαρίζου θα προσπαθήσουν να μας αποδώσουν μια ανθολογία της μπαρόκ μουσικής και της θεματικής της, κληρονομιάς της Αναγέννησης και των ιδεωδών της Camerata Fiorentina.
Η ορχήστρα «I Solisti Veneti» ιδρύθηκε στην Πάδοβα το 1959 από τον Claudio Scimone, μαθητή του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο Claudio Scimone παρέμεινε διευθυντής της μέχρι τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2018. Κάτω από την καθοδήγησή του, η ορχήστρα γρήγορα αναγνωρίστηκε διεθνώς από κοινό και κριτικούς και έγινε γνωστή κυρίως ερμηνεύοντας ιταλική μπαρόκ μουσική, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας πολλά έργα των Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Francesco Geminiani, Benedetto Marcello και Giuseppe Tartini.
Adagio στο Μέγαρο Μουσικής
Στις φετινές συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον πρώτο λόγο έχει η ανθρώπινη φωνή, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού, αλλά και μέσα από ανυπέρβλητα αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής με φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς.
Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στη μουσική παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο», Έλληνες δεξιοτέχνες εστιάζουν στον έμμετρο δημοτικό λόγο και στο πένθιμο άσμα. Τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου η Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» πλημμυρίζει από τις υποβλητικές μελωδίες της «Missa solemnis» [«Επίσημης λειτουργίας»] του Ludwig van Beethoven, της μεγαλοπρεπέστερης δημιουργίας του, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία της μουσικής. Ενός έργου-ορόσημου της εκκλησιαστικής εργογραφίας που δοξάζει τον Θεό υμνώντας ταυτόχρονα και τον Άνθρωπο.
Στη μουσική παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο», ένα επίλεκτο σχήμα δεξιοτεχνών θα παρουσιάσει στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» μια βραδιά αφιερωμένη στον έμμετρο δημοτικό λόγο και στο πένθιμο άσμα, σε επιμέλεια του Γιώργου Κωτσίνη (καλλιτεχνική διεύθυνση, έρευνα).
Τραγουδούν: Κώστας Τζίμας, Βασίλης Σερμπέζης, Γιώργος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και το πολυφωνικό συγκρότημα Ηπείρου Ισοκράτισσες. Ειδική συμμετοχή: Παντελής Θαλασσινός, Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Νταραβάνογλου. Ειδικός προσκεκλημένος: Christopher C. King.
«Πάθη και Μνήμες» στο Ωδείο Αθηνών
Συναυλία με τίτλο «Πάθη και Μνήμες» θα δοθεί στο Ωδείο Αθηνών από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών την Εβδομάδα των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου και περιλαμβάνει αγαπημένες δημιουργίες σε αρμονία με το πνεύμα των ημερών. Στο πόντιουμ τη φορά αυτή θα ανέβει ο προσκεκλημένος Ελληνοαμερικανός πολύπειρος μαέστρος Peter Tiboris, παλιός γνώριμος της ορχήστρας και επί σαράντα χρόνια δημιουργός και διευθυντής του καλλιτεχνικού γραφείου και της σειράς συναυλιών Mid-America Productions της Νέας Υόρκης.
Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η περίφημη Πέμπτη Συμφωνία του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ένα έργο γεμάτο δυναμισμό και ένταση, αλλά και πάθος και μελαγχολία, στη στοχαστική τονικότητα της μι ελάσσονος. Είναι ένα έργο που ο Peter Tiboris έχει ερμηνεύσει με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, δύο έργα για ορχήστρα εγχόρδων, σε παθητικό ύφος, από τα πιο αγαπημένα του παγκόσμιου ρεπερτορίου: το υπέροχο Adagio για έγχορδα του Αμερικανού συνθέτη του 20ού αιώνα Samuel Barber και το λυρικότατο Adagietto από την 5η συμφωνία του Gustav Mahler.
Τέλος, τιμώντας τους καταστατικούς της στόχους και φροντίζοντας, όπως πάντα, το έργο των Ελλήνων δημιουργών, η Φιλαρμόνια θα ερμηνεύσει και το έργο In Memoriam, του σύγχρονου σημαντικού Έλληνα συνθέτη, πιανίστα και δημοφιλούς ραδιοφωνικού παραγωγού Χρήστου Παπαγεωργίου. Ειδικά για το έργο αυτό, στο πόντιουμ θα ανέβει ο πρόεδρος της Φιλαρμόνιας, καθηγητής Μουσικολογίας Νίκος Μαλιάρας, ενώ στη θέση των σολίστ θα εμφανιστούν οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες Μίνα Πολυχρόνου και Αγγελική Καθαρίου.
Πάσχα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Τις ημέρες αυτές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τον υπέροχο κήπο για ένα σνακ ή καφέ, παρουσιάζεται περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου.
Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 - Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική. Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στιλ, που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.
Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου. Έως 31 Μαΐου.
...Και τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Παράλληλα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο. Τη Μεγάλη Δευτέρα 12 Απριλίου, το Κουιντέτο Εγχόρδων Quintarco (Νίκος Μάνδυλας – βιολί, Μαρίνα Χαραλαμπίδου – βιολί, Ενκέλα Κοκολάνη – βιόλα, Βάνια Παπαδημητρίου – βιολοντσέλο, Τάκης Καπογιάννης – κοντραμπάσο) συμπράττει με την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου σε ένα πρόγραμμα που εκφράζει μουσικά το πνεύμα περισυλλογής πριν την Ανάσταση. Το πρόγραμμα ανοίγει με το σπαρακτικό Αντάτζιο του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ, ένα έργο που για πολλούς αποτελεί την ιδανική μουσική αποτύπωση του πένθους. Στη συνέχεια θα ακουστεί το κατανυκτικό Stabat Mater του Λουίτζι Μποκερίνι, που αποτυπώνει τον θρήνο της Παναγίας για τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.
Στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα υπάρξει δωρεάν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικό Τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή και τον αρχαιολόγο και προϊστάμενο Εκθέσεων, Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης του μουσείου π. Περιάνδρο Επιτροπάκη.
Πάσχα στον μαγευτικό κόσμο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, εργαστηρίων και Science Show υποδέχεται και φέτος το Πάσχα το Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου λειτουργεί κανονικά τις ημέρες των γιορτών - εκτός των επίσημων αργιών.
Έξι μοναδικές εκπαιδευτικές παραστάσεις για τους πλανήτες, τους γαλαξίες, το Διάστημα και τους δεινόσαυρους περιμένουν μικρούς και μεγάλους τόσο τη Μεγάλη Εβδομάδα όσο και την Εβδομάδα του Πάσχα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, με τροποποιήσεις στις ώρες έναρξης των παραστάσεων για να διευκολύνεται το γενικό κοινό. Τη στιγμή που η ανθρωπότητα προσεγγίζει και πάλι το φεγγάρι με νέες διαστημικές αποστολές, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πλανητάρια στον κόσμο, μέσα από τις εξαιρετικές προβολές «Ταξίδι στο Γαλαξία», «Το Κέντρο του Κόσμου» και «Η Ιστορία της Γης» και «Ο θάνατος των Δεινοσαύρων» προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα πιο γοητευτικά ερωτήματα που συνεχώς θέτει ο άνθρωπος κοιτώντας τα άστρα. Για τους ανήσυχους μικρούς ταξιδιώτες, ηλικίας άνω των 5 ετών, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα συνεχίσει την προβολή των ταινιών «Μαγικός Πλανήτης» και «Lucia» καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών των γιορτών.
Εκτός από τις παραστάσεις, μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν εντυπωσιακά πειράματα που αναδεικνύουν την επιστήμη πίσω από τη λειτουργία των βεγγαλικών. Το 60’ Science Show «Η Επιστήμη των Βεγγαλικών» για παιδιά άνω των 6 ετών και ενηλίκους, εκτός από πλούσιο θέαμα και εντυπωσιακά πειράματα, χαρίζει και πολύτιμες γνώσεις γύρω από το τι είναι η καύση, πώς συμβαίνει μια έκρηξη και γιατί τα βεγγαλικά κάνουν έντονο κρότο. Στο ίδιο πασχαλινό κλίμα είναι και το εργαστήριο «Operation Rabbit», στο οποίο παιδιά άνω των 10 ετών κατασκευάζουν με led, καλώδια, μπαταρίες και buzzers, τη δική τους πασχαλινή παραλλαγή του πολύ δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού «Οι μικροί γιατροί». Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα πάρουν μαζί τους την κατασκευή τους για ατελείωτο παιχνίδι και στο σπίτι!
Για τα παιδιά από 9 έως 12 ετών, η επιστημονική ομάδα του UTECH LAB έχει δημιουργήσει μια ιστορία πασχαλινής αναζήτησης, ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού με τίτλο «Ψάχνοντας την Ίστερ», όπου λύνοντας γρίφους και κρυπτογραφημένα μηνύματα οδηγούνται στη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης της Ίστερ. Στη συνέχεια δημιουργούν ένα 2D animation video, δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες της ιστορίας.
Προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ένας προορισμός για όλη την οικογένεια στο κτίριο της Εμπεδοκλέους είναι το Μουσείο Γουλανδρή, με τα συγκλονιστικά εκθέματα. Μάλιστα, ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δράσεων περιμένει τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.
Δύο νέα δημιουργικά προγράμματα -η ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με παιδιά «Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!» και το πρωτότυπο «Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!»- εγκαινιάζονται τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Παράλληλα, στο εργαστήριο «Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!» τα παιδιά εξερευνούν το έργο του Max Ernst «Ενώ η Γη κοιμάται», στο πρόγραμμα «Τα μουσικά όργανα αλλιώς!» μαθαίνουν την τεχνική του upcycling, στα «Παιχνίδια στον αέρα!» εμπνέονται από τον Wassily Kandinsky, και στα «Μοτίβα στο Τετράγωνο!» ανακαλύπτουν την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy).