Ελευσίνα: Οι μελέτες για τη μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου σε Διαχρονικό Μουσείο - iefimerida.gr

Ελευσίνα: Οι μελέτες για τη μετατροπή του Παλαιού Ελαιουργείου σε Διαχρονικό Μουσείο

Το παλιό ελαιουργειο στην Ελευσίνα
Το παλιό ελαιουργειο στην Ελευσίνα / intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμβαση δωρεάς με αντικείμενο την εκπόνηση του συνόλου των Μελετών για τη μετατροπή του κτηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νέλλος Κανελλόπουλος και η Ταμίας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου.

Το συγκρότημα του Παλαιού Ελαιουργείου, είχε περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας και εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 2022, έναντι τιμήματος 5.000.000 ευρώ, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το νέο Διαχρονικό Μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, είναι ένας χώρος που περικλείει την βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία της πόλης. Το 1875 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στην Ελευσίνα, το Σαπωνοποιείο Χαριλάου. Το βιομηχανικό συγκρότημα λειτούργησε έως το 1960. Από το 1995 φιλοξενεί το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, τα Αισχύλεια, ενώ στους χώρους του φιλοξενήθηκαν, το 2023, πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

«Συνεισφορά Ιδρύματος Κανελλοπούλου στην Ελευσίνα»

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η συνεισφορά του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, στην πόλη της Ελευσίνας, είναι διαρκής και διαχρονική. Το Ίδρυμα, πολύτιμος αρωγός και του Υπουργείου Πολιτισμού, συνέβαλλε καθοριστικά, με μια γενναιόδωρη χορηγία προς το ΥΠΠΟ, στο έργο της επανέκθεσης του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2023. Με τη σημερινή δωρεά του θεμελιώνει τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης. Πλέον, η μετατροπή του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου σε Μουσείο -δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- αποκτά σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η πόλη της Ελευσίνας αποκτά ένα Αρχαιολογικό Διαχρονικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του τεράστιου αρχαιολογικού της πλούτου. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο και μείζον τοπόσημο της Αττικής. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί στον αρχαιολογικό έργο της Ελευσίνας μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικά έργα, που ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Η φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 2023, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βασικών υποδομών στην πόλη, αλλά και ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελευσίνα επανασυστήθηκε στον κόσμο. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου προσφέρει στην πόλη έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό πόλο, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου»  Νέλλος Κανελλόπουλος, σημείωσε: «Η εμπεριστατωμένη, αναλυτική μελέτη για τη μετατροπή του κτιρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα μιας πρωτοβουλίας μείζονος πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για την πόλη της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα έργο που  θα συμβάλει στην προώθησή της -στην Ελλάδα και το εξωτερικό- ως κέντρου συνεχούς έμπνευσης και μάθησης. Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τη  χρηματοδότηση της μελέτης. Με την αφορμή αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του για τη συνεργασία και τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου».

Λίνα Μενδώνη, Νέλλος Κανελλόπουλος, Αλεξάνδρα  Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου
Λίνα Μενδώνη, Νέλλος Κανελλόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου, Ταμίας του Ιδρύματος, ανέφερε «Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δίνει ανέκαθεν το «παρών» στην πόλη, μέσα από ποικίλες δράσεις και δωρεές που έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία της Ελευσίνας ως πολιτιστικού προορισμού. Με τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία νέου Διαχρονικού Μουσείου, όπως και πρόσφατα της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας συμμετέχουμε έμπρακτα στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της και τη δημιουργία άυλων και υλικών υποδομών που θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον».

Στο αντικείμενο της Σύμβασης δωρεάς περιλαμβάνονται:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Έλεγχος και επεξεργασία του υφιστάμενου τοπογραφικού διαγράμματος
  • Αποτύπωση αρχιτεκτονική και φέροντος οργανισμού των κτιρίων
  • Διερεύνηση και τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού των υφιστάμενων δομημάτων
  • Αρχιτεκτονική μελέτη
  • Στατική μελέτη
  • Μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων
  • Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
  • Ακουστική μελέτη
  • Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ)
  • Έντυπο για την Πυροπροστασία και έκδοση της σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
  • Μελέτες έργων υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος Χώρου
  • Μελέτη Εφαρμογής
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ