Στους Olga Tokarczuk και Peter Handke απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 και το 2019.
Συγκεκριμένα, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 είναι ο Peter Handke και η Olga Tokarczuk απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018.
Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 μαζί με το φετινό βραβείο, μιας και το Ίδρυμα Νόμπελ εμπόδισε πέρυσι τη Σουηδική Ακαδημία να ανακοινώσει και να απονείμει το βραβείο έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε σειρά κατηγοριών εναντίον του συζύγου ενός από τα μέλη του συμβουλίου της για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας
Από το 1901 η απονομή του βραβείου νόμπελ
To νόμπελ λογοτεχνίας απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας.
Ποιος είναι ο αυστριακός Νομπελίστας του 2019
Ο Peter Handke είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας.
Εχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει σε βιβλίο και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.
Εχει προταθεί πολλές φορές για Νόμπελ
Σπούδασε νομικά στο Γκρατς, αλλά διέκοψε τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Σφήκες. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στη Φρανκφούρτη σε σκηνοθεσία Κλάους Πάιμαν το θρυλικό θεατρικό του "Βρίζοντας το κοινό". Χαλκέντερος συγγραφέας, ο Χάντκε δημοσίευσε έκτοτε δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Μετέφρασε επίσης ξένους συγγραφείς στα γερμανικά, μεταξύ άλλων τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Η φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει μια σύγχρονη επική γραφή που θα απελευθερώνει την πραγματικότητα από τα τετριμμένα σχήματα πρόσληψης.
Τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Τάχθηκε κατά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και κυρίως κατά της αποκλειστικής ενοχοποίησης των Σέρβων για τον πόλεμο. Για το έργο του τιμήθηκε με τα βραβεία Μπύχνερ (1973) και Κάφκα (1979). Έχει προταθεί πολλές φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο απέσπασε σήμερα.