Το θερμόμετρο στα ύψη και όσοι δεν αφήσουν την πρωτεύουσα αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακό έχουν πολλές επιλογές στην Αθήνα με παραστάσεις για όλα τα γούστα.
Παραστάσεις και συναυλίες σε δροσερά θέατρα, κήπους, αλλά και ανέλπιστα σημεία της πόλης.
Οι Μπαμπούλες, Παρασκευή στην Ηλιούπολη
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης («Μήδεια του Μποστ», «Η Γίδα», «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» κ.α.) υπογράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ανατρεπτική κωμωδία «Οι Μπαμπούλες» του σημαντικού Ισπανού συγγραφέα Αλφρέντο Σανθόλ (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου Μαδρίτης). Το έργο, αφού σημείωσε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου, ανεβαίνει για πρώτη στην Ελλάδα.
Οι «Μπαμπούλες» είναι μια κωμωδία που διηγείται τους καβγάδες δύο αδελφών για το πατρικό σπίτι που κληρονόμησαν, έναν χώρο γεμάτο αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, αλλά με ένα μειονέκτημα: από μπροστά του περνά η εθνική οδός
«Οι Μπαμπούλες» Κωμωδία του Αλφρέντο Σανθόλ Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ελένη Βαΐτσου, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Μακαλιάς, Σοφία Μανωλάκου, Γιώργος Χρανιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη
Πώς να σωπάσω, απόψε στο Θέατρο Βραχων
Θέατρο Βράχων Παρασκευή 2 Ιουλίου, "Πως να σωπάσω". Μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση.
Μια παράσταση που μέσα από διαχρονικά τραγούδια παιγμένα από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και τόπους, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.
Τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές, τον Χρήστο Θηβαίο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Αφηγητής στο "Πως να σωπάσω…", αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία, ο Κώστας Καζάκος.
Με τους Χρήστο Θηβαίο, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βιολέτα Ίκαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη. Κείμενα, σκηνοθεσία: Τζένη Κόλλια. Μουσική επιμέλεια, διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Αφηγητής ο Κώστας Καζάκος
Η «Φαίδρα» στο Κηποθέατρο Παπάγου Παρασκευή 2 Ιουλίου
Ο μύθος της φλεγόμενης «Φαίδρας» συνεχίζει αυτή την εβδομάδα, στο κηποθέατρο Παπάγου την Παρασκευή 2/7, ενώ αμέσως μετά σειρά έχουν το Θέατρο Ρεματιάς στις 7/7 και το θέατρο Βράχων στον Βυρώνα στις 28/7.
Τον μύθο της, φλεγόμενης από έρωτα, Φαίδρας αφηγούνται επί σκηνής η αισθαντική ερμηνεύτρια, Σαβίνα Γιαννάτου στον ρόλο της θεάς Αφροδίτης, η πολύπειρη ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Τροφού, καθώς και η Ραφίκα Σαουίς, με διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της στον χώρο της περφόρμανς, στον ρόλο της Φαίδρας.
Μαζί τους ο Σπύρος Περδίου στον ρόλο του Θησέα και τέλος ο ανερχόμενος Δημήτρης Τσίκλης, στον ρόλο του Ιππόλυτου. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ένας από τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς με συνεχόμενη και αξιόλογη παρουσία στη θεατρική σκηνή, ο Μάνος Καρατζογιάννης. Τη μουσική της παράστασης ντύνει ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.
Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης απόψε στον Κήπο του Μεγάρου
Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες ντράμερ και εκφραστής της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα, σημαντικός ενορχηστρωτής αλλά και ανερχόμενος συνθέτης, συστήνει στο κοινό την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κύκλοι» και υπότιτλο «έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά», σε μια ξεχωριστή συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο από την Panik Oxygen και αγαπήθηκε ήδη από την πρώτη ακρόαση. Τα τραγούδια του δίσκου παρουσιάζουν ζωντανά στον Κήπο η νεαρή ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου, αλλά και ο επίσης νεαρός ερμηνευτής, τραγουδοποιός και βιολονίστας Παναγιώτης Λάμπουρας (στο cd, αλλά όχι στην ψηφιακή έκδοση, ένα από τα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρίνα Σάττι). Τους πλασιώνουν ένα κουαρτέτο τζαζ και μια ορχήστρα δωματίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Στάθη Σούλη. Τους στίχους των τραγουδιών, εκτός από τον συνθέτη, υπογράφουν η Ελένη Φωτάκη και η Λήδα Ρουμάνη.
Ερμηνεύουν η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παναγιώτης Λάμπουρας. Την ορχήστρα διευθύνει ο Στάθης Σούλης
Σαββατοκύριακο στην πόλη με Φεστιβάλ Αθηνών
Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει,Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα
Η δύναμη της αγάπης μπορεί να κάνει τα πάντα δυνατά! Τη συγκινητική αλληγορία του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα για τον γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. Με την πολυετή εμπειρία στο θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, ο σκηνοθέτης, με μια δυνατή ομάδα συντελεστών, δημιουργεί έναν χαρούμενο κόσμο από ζώα γεμάτα χιούμορ και ευαισθησία, με τη σκέψη ιδιαίτερα στα παιδιά που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Διασκευή Άνδρη Θεοδότου, Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική Φοίβος Δεληβοριάς, Σκηνικά - Κοστούμια Μαγδαληνή Αυγερινού, Επιμέλεια κίνησης Σοφία Πάσχου, Εικαστικό παράστασης Γιάννης Σιδέρης, Βοηθός σκηνοθέτη Μάρω Χαραλαμπίδου
Παίζουν Άνδρη Θεοδότου, Θάνος Λέκκας, Λυδία Τζανουδάκη, Στράτος Χρήστου, Απόστολος Ψυχράμης
Σάββατο, Κυριακή στις 19:00 και στις 20:15
Groove / Γκρουβ στην Πειραιώς
Groove ίσον ρυθμός. Η καινούργια δημιουργία της ανερχόμενης χορογράφου Εύας Γεωργιτσοπούλου είναι αφιερωμένη στα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90. Μια «γιορτινή σύγχυση», όπως την αποκαλεί η δημιουργός, το Groove εστιάζει στη γενιά εκείνων που έκλεισαν τα δεκαοκτώ σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα και τριαντάρισαν την εποχή του κορωνοϊού. Ένα ταξίδι στα ματαιωμένα όνειρα της γενιάς των σέλφις. Ένας ύμνος «στον ρυθμό που δεν βρήκαμε ακόμη».
Χορογραφία - Ερμηνεία Εύα Γεωργιτσοπούλου, Μουσική σύνθεση Νεφέλη Λυσιμάχου, Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, Κοστούμια Νεφέλη Περιφάνου
Πειραιώς 260 (Ε) 03/07 έως 04/07/2021 στις 21:00
Λουκής Λάρας, Σάββατο, Δημοτικό θέατρο Παπάγου
Ο Λουκής Λάρας του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη, για πρώτη φορά στη σκηνή.
Μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λευτέρη Γιοβανίδη.
Μετατρέποντας σε πρωταγωνιστή έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής»,η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινότητας. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας.
Εκδηλώσεις για Κυριακή στην Αθήνα
MUTE Κυριακή στο Κηποθέατρο Παπάγου
Μετά από ένα χρόνο θεατρικού mute, η «προφητική» παράσταση του Γιώργου Χρυσοστόμου πατάει play και επανέρχεται δριμύτερη.
Η χειροποίητη, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία παράσταση – στοίχημα που πέτυχε!- του Γιώργου Χρυσοστόμου, αφού έκανε την προηγούμενη σεζόν πολλά απανωτά sold out στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και στην ακόμα μεγαλύτερη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη, βγαίνει από την παύση κι επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις σε επιλεγμένα ανοιχτά θέατρα της Αττικής.
Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης… Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται· οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό.
Ιδέα: Γιώργος Χρυσοστόμου. Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Οι «Κασιώτες Καπεταναίοι» την Κυριακή στο Θέατρο της Γκράβας
Το θεατρικό έργο του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, με το οποίο ο Δήμος του ηρωικού νησιού της Κάσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, παρουσιάζεται σε λίγες μέρες και στην Αθήνα.
Πρόκειται για ένα κείμενο που αναδεικνύει τη σημαντική προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στον μεγάλο αγώνα. Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής, ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου «ζωντανεύουν» επί σκηνής την Κυριακή στις 9 μ. μ. στο υπαίθριο Θέατρο Γκράβας, με οικοδεσπότη τον Οργανισμό Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων.
Τα πρόσωπα, οι λαμπρές νίκες, το πάθος για την ελευθερία, η καταστροφή, η αδικία, η ανάγκη για δικαίωση σ’ ένα έργο με τίτλο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι Άγνωστοι του ‘21», μια μουσικοθεατρική παράσταση με σκοπούς και χορούς του νησιού.
Όπως δηλώνει ο συγγραφέας του έργου Μηνάς Βιντιάδης «η Κάσος μπήγε στον αγώνα για την ελευθερία ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας».
Για τον δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο, «όλοι εμείς εδώ στο νοτιοανατολικότερο σημείο του χάρτη, έχουμε μια υποχρέωση και στους προγόνους μας και στα παιδιά μας: Δικαίωση, αναγνώριση, καλύτερο αύριο».
Το έργο σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη και πρωταγωνιστούν δυο γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο Χρήστος Σαπουντζής και ο Δημήτρης Μαζιώτης και τρεις Κασιώτες που ανέδειξαν το ταλέντο τους μέσα από το Θεατρικό Εργαστήρι Κάσου Γ. Μαρίνος: Η Νικολέτα Σοφίλα -στον ρόλο της Γυναίκας της Κάσου- ο Ηλίας Μαστροπαύλος, ο Γιώργης Ξυδιάρης και οι μουσικοί Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα –τραγούδι) και Φανούρης Καραγκιουλμές (λαούτο).
Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Ασπρά και οι μακέτες της Ποθητής Καμπούρη και της Ευαγγελίας Παραλή. Η είσοδος ελεύθερη για τους θεατρόφιλους της Αττικής.
Σύνθημα όλων στην Κάσο είναι «Δώσαμε τόσα πολλά, για να πάρουμε τόσα λίγα», γιατί έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε περισσότερες σελίδες στην ιστορία και στα σχολικά βιβλία, αλλά και περισσότερη προσοχή της «κεντρικής διοίκησης» στο αύριο του νησιού μας!
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κάσο και την Κάρπαθο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του νησιού και το 2024 θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, μ’ αφορμή τα 200 χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου για το νησί ιστορικού γεγονότος.
Φεστιβάλ για το Σαββατοκύριακο
MIRfestival 2021
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια το MIRfestival ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις με καλλιτεχνικά πρότζεκτ ευρηματικά και συναρπαστικά. Ανακατευθύνει το βλέμμα μας σε απρόσμενους χώρους αποκαλύπτοντας πλευρές της πόλης που δεν είχαμε δει, δημιουργικές δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, μορφές των παραστατικών τεχνών που δεν φανταζόμασταν ότι μπορούν να υπάρξουν.
To MIR σαν ένας μικρός διαστημικός σταθμός σε ένα παράλληλο σύμπαν φέρνει μαζί του μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και γεννά το νέο στις παραστατικές τέχνες.
Τα έργα του προγράμματος που έχει επιμεληθεί η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Χριστιάνα Γαλανοπούλου συνδέονται με υπόγειες θεματικές συγγένειες
Alex(a) –Work in progress, Σάββατο 03.07, Κυριακή 04.07 | 21:30
ΚΗΠΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Η Γιώτα Αργυροπούλου έχει διαγράψει ήδη μια πορεία στον χώρο του θεάτρου. Διερευνώντας νέες καλλιτεχνικές πρακτικές δημιουργεί το ALEX(A), μια περφόρμανς για την ίδια, έναν έφηβο και την Alexa! Η γνωστή περσόνα της Artificial Intelligence παίρνει τη θέση ενός συνομιλητή σε μια συζήτηση γύρω από την εξέγερση, την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση – με απρόβλεπτες εξελίξεις… Σαν ένας σύγχρονος μπεκετικός χαρακτήρας, η δημιουργός συνομιλεί με ένα μηχάνημα, σαν μία θηλυκή Κραπ ακούει μία ψηφιακή συσκευή να δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις της.
TOO MUCH Σάββατο 03.07, Κυριακή 04.07 | 20:30 & 22:00
ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
(ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ)
Αν και με λίγες ακόμα δουλειές στο ενεργητικό της, η Φωτεινή Σταματελοπούλου έχει διαμορφώσει ένα προσωπικό κινητικό λεξιλόγιο που εκφράζει την εποχή της και τους ανθρώπους της – μια χορογραφική γλώσσα που παρακολουθούμε εν τη γενέσει της. Επανέρχεται στο MIR με την περφόρμανς TOO MUCH βασισμένη στην κινητική γλώσσα διάφορων χορών του δρόμου, κυρίως House και Break, και στην ιδέα ότι ο υπερενθουσιασμός της ανθρώπινης επαφής δεν επιτρέπει τις πραγματικές και ουσιαστικές συναντήσεις. Διερευνώντας το ζήτημα του ενδιάμεσου χώρου και της εγγύτητας, ή μάλλον της αδυναμίας διαχείρισης της εγγύτητας από τη γενιά της, η χορογράφος αρθρώνει τον δικό της λόγο πάνω στη διεκδίκηση του χώρου και της ελευθερίας.
Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ