Θεατρικές πρεμιέρες για όλα τα γούστα με έργα δοκιμασμένα και θιάσους από το εξωτερικό στις θεατρικές πρεμιέρες του Απριλίου.
Το πολυαναμενόμενο «Οσα παίρνει ο άνεμος», οι «Άγριοι» του Γιώργου Παλούμπη και «Ο αιών μου» με σπουδαίους θιάσους, ο μονόλογος του Νικόλα Ανδρουλάκη και το νέο έργο της Ηρούς Μπέζου έρχονται μέσα στο μήνα.
Στις πρεμιέρες του Απριλίου και η μαγεία του ανεξάρτητου νεοϋρκέζικου θεάτρου, στην Αθήνα, μόνο για δύο παραστάσεις. NOTED από την περίφημη non-spoken ομάδα της Νέας Υόρκης «The Back Pack».
Οι θεατρικές πρεμιέρες του Απριλίου

«NOTED»
Ταξιδεύουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και καταφθάνουν στην Αθήνα στις 5 και 6 Απριλίου οι περίφημοι και πολυβραβευμένοι «The Back Pack». Η φημισμένη non-spoken ομάδα της Νέας Υόρκης έρχεται στη χώρα μας για πρώτη φορά και παρουσιάζει στο Θέατρο Ροές, μόνο για δύο παραστάσεις, την τελευταία της δημιουργία «NOTED», που έχει αποθεωθεί από τον νεοϋρκέζικο Τύπο.
Μια κωμική πανδαισία τεσσάρων περφόρμερ πάνω στις τεχνικές κλόουν, κουκλοθέατρου, κινούμενων σχεδίων, θέατρου σκιών, stop motion και δημιουργίας ζωντανών ήχων με φυσικά υλικά (foley techniques) και με ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους! Κίνηση, μουσική, χορός και multimedia σε μια αξέχαστη εμπειρία που έρχεται κατευθείαν από την καρδιά του Μανχάταν.
Οι «The Back Pack» είναι μια από τις σημαντικότερες ομάδες κωμωδίας και χορού των ΗΠΑ, της οποίας τα σόου χαρακτηρίζονται ως «ζωντανά κινούμενα σχέδια». Ξεκίνησαν από τα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάζονται πλέον με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Τα ιδρυτικά της μέλη (Katie Kohler, Pete Betcher, Jeremiah Rosenberger και Justin Morley) άρχισαν να δημιουργούν και να παρουσιάζουν αυτές τις «λοξές», σιωπηρές, κωμικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, το 2008.
Όλες οι δουλειές τους αποτελούν πρωτότυπη σύλληψη, δημιουργία και εκτέλεση εξ ολοκλήρου των τεσσάρων αυτών εξαιρετικών περφόρμερ. Έχουν βραβευθεί για τις δουλειές τους, μεταξύ άλλων, με δύο βραβεία B. Iden Payne, ένα βραβείο Austin Critics Table Award, τέσσερα βραβεία Best of Fest από το Frontera Fest και έχουν διακριθεί μεταξύ των 4 κορυφαίων ομάδων στο τελευταίο Philadelphia Fringe Festival.

«Όσα παίρνει ο άνεμος»
Με τις πρώτες εβδομάδες να είναι ήδη sold out, αναμένεται η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Όσα παίρνει ο άνεμος».
Το κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας παρουσιάζεται από τις 25 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών.
Στον ρόλο της Σκάρλετ Ο’ Χάρα η Λένα Παπαληγούρα. Ρετ Μπάτλερ ο Ορέστης Τζιόβας. Άσλεϋ ο Όμηρος Πουλάκης. Τζέραλντ ο Γεράσιμος Γεννατάς. Μέλανι η Ιφιγένεια Καραμήτρου. Μάμμυ η Idra Kayne. Τσαρλς & Φρανκ ο Θάνος Κόνιαρης. Έλλεν η Δάφνη Καμμένου. Σουέλλεν η Ελευθερία Πάλλα. Στον ρόλο της μικρής Μπόνι Μπλου η Νάρια Αθανασοπούλου και η Άννα Χριστοδούλου. Ερμηνεύει ζωντανά ο κορυφαίος Έλληνας μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης.
Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο. Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών, που χάρισε μια από τις πιο μνημειώδεις ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένα έργο για τον έρωτα, τον πόλεμο και τον σκληρό αγώνα μιας κοινωνίας να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και στην επιβίωση. Μια παράσταση που φέρνει το άρωμα και τις μουσικές του αμερικανικού Νότου στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Άγριοι»
Οι «Άγριοι» του Γιώργου Παλούμπη από 28 Απριλίου, για λίγες παραστάσεις, Δευτέρα έως Πέμπτη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Παίζουν: Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Έκτορας Λιάτσος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Χριστίνα Μαριάνου.
Ένα απόγευμα, κάπου στην Κυψέλη το 2025, στο διαμέρισμα του διακεκριμένου καθηγητή Νίκου Λεοντή.
Αυτός και οι καλεσμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του, Μαρία και Δημήτρης, γοητευμένοι από την ανάγνωση της νέας του μελέτης, πίνουν, ονειρεύονται και αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Εκστασιασμένοι ότι είναι μάρτυρες ενός νέου μανιφέστου, ή ακόμα και ενός καινούργιου ριζοσπαστικού κινήματος, πιστεύουν ότι η εργασία του καθηγητή τους μπορεί να προκαλέσει κοινωνική και οικονομική ανατροπή.
Στο φαινομενικά ήρεμο απόγευμα, όμως, η ανατροπή θα έρθει από τους ίδιους. Το παιχνίδι αρχίζει, φήμες και διαδόσεις ανασύρονται και τα ταπεινά ένστικτα αρχίζουν να κατευθύνουν τα πρόσωπα σε πράξεις και αποφάσεις χωρίς επιστροφή. Τα όρια που χωρίζουν το καλό απ’ το κακό θολώνουν. Ο λόγος καταργείται. Τα προσχήματα καταρρέουν. Ο κανιβαλισμός και η βία αποκτούν πρόσωπο.
Έφτασε η ώρα της αλήθειας; Πώς και από ποιον θα αποδοθεί η δικαιοσύνη τώρα; Η Μαρία, ο Δημήτρης και ο Νίκος Λεοντής, η γειτόνισσα Ελένη και οι δύο επισκέπτες. Ποιοι είναι οι άγριοι; Ποιοι τα θύματα και ποιοι οι θύτες; Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. «Άγριοι», μια σκληρή αθηναϊκή ιστορία που διαδραματίζεται σε μια πολυκατοικία, κάπου στην Κυψέλη, το 2025. Οποιαδήποτε ομοιότητα με παρόμοιες καταστάσεις είναι σχεδόν σύμπτωση.

«Ο ΑΙΩΝ ΜΟΥ»
Οι C For Circus και Happy Productions παρουσιάζουν στο θέατρο Άνεσις, από τις 23 Απριλίου και για μόνο έναν μήνα, την παράσταση «Ο ΑΙΩΝ ΜΟΥ», σε πρωτότυπο κείμενο / σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη και μουσική επιμέλεια Βαλέριας Δημητριάδου.
Ένα φαινομενικά απλό οικογενειακό δείπνο, στη μνήμη του Πατέρα, μετατρέπεται σ' ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στους συνειδητούς και ασυνείδητους φόβους του αιώνα μας. Η μητέρα (Γιώτα Φέστα), ο εραστής της (Κώστας Φιλίππογλου), η κόρη (Βίκυ Παπαδοπούλου), ο μεγάλος γιος (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), η γυναίκα του (Ειρήνη Μακρή) και ο μικρός γιος (Μιχάλης Πανάδης) βυθίζονται σε ένα δραματικό αντίλογο, με αφορμή θέματα της εποχής μας - υπερπληροφόρηση, εξέλιξη της τεχνολογίας, φτωχοποίηση, κλιματική αλλαγή. Ο έβδομος και αόρατος χαρακτήρας του έργου, ο αιώνας μας, μεταλλάσσει τους χαρακτήρες σιγά-σιγά, και ερήμην τους, στα ψηφιακά ανδρείκελά τους.
Κανείς δεν τρώει, κανείς δεν υποχωρεί, μέχρι που η «συζήτηση» καταλήγει σ' ένα εμμονικό αδιέξοδο! Ο μικρός γιος, βουβός μέχρι τότε, κάνει κάτι αναπάντεχο, ζητώντας το πιο απλό: «Λίγη ησυχία! Θέλω λίγη ησυχία για να φάω!».
Πρόκειται για οικογενειακό δείπνο ή για ένα ψηφιακό debate; Οι χαρακτήρες είναι αληθινοί άνθρωποι ή οι διαδικτυακές τους περσόνες; …Ή μήπως είναι ηθοποιοί; Γιατί υπάρχει ένα λεωφορείο στο σαλόνι; Πού πηγαίνει; Γιατί χιονίζει καλοκαιριάτικα;
«Ο ΑΙΩΝ ΜΟΥ» είναι μια παράσταση που αναιρεί συνεχώς την ταυτότητά της προς αναζήτηση μιας καινούργιας. Ο καταιγιστικός ρυθμός, οι συνεχείς αλλαγές θέματος και τα σουρεαλιστικά στοιχεία μεταφέρουν στη σκηνή την ταχύτητα και τον θόρυβο της πληροφορίας και καθιστούν τους χαρακτήρες έρμαιά της. «Ο ΑΙΩΝ ΜΟΥ» μεταπηδά απ' το ρεαλιστικό στο μεταδραματικό, απ' το χιούμορ στη βία, απ’ τη συγκίνηση στην απόλυτη συντριβή της, αναζητώντας έναν τρόπο να «μιλήσει» στους θεατές για τη συλλογική αγωνία για το μέλλον, για τον φόβο που μας κυριεύει για το Άγνωστο! Για την έλλειψη πίστης και νοήματος!

«Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι»
Σε σκηνοθεσία-δραματουργία του Νικόλα Ανδρουλάκη. Ένας Ηλίθιος σημερινός, αληθινός, που ζει ανάμεσά μας κι ασκείται καθημερινά να εκφράζεται με ορθό λόγο και να αγαπάει άνευ όρων, παρουσιάζεται στις 7, 8, 14 και 15 Απριλίου στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».
Ο Νικόλας Ανδρουλάκης μάς προσκαλεί για πρώτη φορά στην πόλη του, την Αθήνα, σε ένα έργο που έχει παρουσιαστεί με συγκινητική ανταπόκριση στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και έχει βρει έμπνευση σε γωνιές της Ελλάδας, σε μιαν αέναη παράσταση πραγματικότητας που ξεκινάει ως διάλεξη, σαν ένα παράξενο «χωριάτικο» TEDx των αρχών της δεκαετίας του ’90 και εξελίσσεται κάθε βραδιά σε μια προσωπική κατάθεση ψυχής, σε ένα εξομολογητικό σάλτο μορτάλε, μέχρι να λιώσει σαν κερί και να αναστηθεί, έτσι που βαθαίνει κι ανοίγει η ψυχή. «Μες απ’ τα σκοτάδια, προς το φως κάθε μας ρόλου, κάθε χαρακτήρα. Έτσι που γράφουμε εαυτό. Κάθε μέρα, λίγο λίγο, απ’ την αρχή», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Στην πρώτη καθ’ ολοκληρίαν εφαρμογή της μεθόδου της καλλιτεχνικής ομάδας Ντουέντε, όπως εξελίσσεται τα τελευταία έξι χρόνια, φιλοσοφικά, δραματουργικά, ερμηνευτικά. Ενώνοντας το ψυχόδραμα, το θέατρο ντοκουμέντο, την επινόηση, τον αυτοσχεδιασμό, σε μιαν αέναη θεατρική πραγματικότητα. Μετουσιώνοντας έτσι τον ήρωα, από σκηνικό χαρακτήρα, σε ρόλο ζωής.

«Το τέρας»
Μετά τους επιτυχημένους «Ναυαγούς», η Ηρώ Μπέζου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με το νέο της έργο «Το τέρας», που ανεβαίνει σε δική της σκηνοθεσία, στη σκηνή της Φρυνίχου. Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.
Τέσσερις εξαιρετικοί ηθοποιοί -η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η Στέλλα Βογιατζάκη, η Κατερίνα Νταλιάνη και ο Γιάννης Παπαδόπουλος- ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου. Μαζί τους, επί σκηνής, ο μουσικός Γιώργος Σταυρίδης.
Μια νέα γυναίκα προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή. Κυριευμένη από μια ανεξέλεγκτη δύναμη που την αλλοιώνει, εσωτερικά και εξωτερικά, μια καλόκαρδη κοπέλα εξοντώνει σταδιακά την πόλη όπου μεγάλωσε και τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η παράσταση αφηγείται μια ονειρική «τρομακτική» ιστορία για τη μεταμόρφωση και την ελευθερία.

«Απόπειρες για τη ζωή της»
Η θεατρική ομάδα «À Vendre», μετά από έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Κύπρο, ταξιδεύει στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο Θέατρο Θησείον και μόνο για 4 παραστάσεις, το σπουδαίο έργο «Απόπειρες για τη ζωή της» του Μάρτιν Κριμπ. Κορυφαίο δείγμα του «in-yer-face theatre» ρεύματος, το έργο που καθιέρωσε στο διεθνές στερέωμα τον Βρετανό συγγραφέα ανεβαίνει 28 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος;
17 σκηνές, 17 απόπειρες να περιγράψουμε, 17 προσπάθειες να καταλάβουμε, 17 ιστορίες που μας παρουσιάζουν τη διαδικασία κατασκευής μιας ταυτότητας για δημόσια κατανάλωση. Μια γυναίκα με διαφορετικές ταυτότητες είναι o μόνος συνδετικός κρίκος. Η Άννα είναι θύμα εμφυλίου πολέμου, είναι σούπερ σταρ, είναι τουριστική ξεναγός, είναι εικαστική καλλιτέχνιδα, είναι διεθνής τρομοκράτης. Είναι θραύσματα μιας γυναίκας που μπορεί να είναι όλα - ή και τίποτα. Η κάθε ιστορία απεικονίζει τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που απουσιάζει και που ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ένα όχημα που σε μεταφέρει σε έναν κόσμο κατασκευασμένων αφηγήσεων.

«Μη σκαλίζεις την άμμο»
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζει το βραβευμένο έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Μη σκαλίζεις την άμμο» σε σκηνοθεσία του νέου και πολλά υποσχόμενου Θεοδόση Σκαρβέλη, με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών (με αλφαβητική σειρά): Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Δημήτρης Μανδρινός, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Κορίννα Ντουλλάαρτ.
Το έργο «Μη σκαλίζεις την άμμο» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 24 Απριλίου στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τέσσερις ήρωες (όχι και τόσο μικροί, αλλά ούτε και τόσο μεγάλοι) συναντιούνται στο σπίτι του ενός από αυτούς. Εκεί θα εκτυλιχθεί ένα παιχνίδι εξαπάτησης και εκδίκησης το οποίο θα φέρει τον καθέναν αντιμέτωπο με τον ηθικό του κώδικα, με όσα ήθελε να κάνει και δεν έκανε και με τα λόγια που είπε ενώ δεν τα πίστευε.
Ένας γάτος και ένα καναρίνι που δεν υπάρχουν (πια), σα να είναι επίσης στο σπίτι. Ο Σώζος, η Θάλεια, ο Φάνης και η Άντα. Τέσσερις νέοι «ασήμαντοι» ουσιαστικά άνθρωποι, με χλωμή και ξέθωρη μοίρα αναζητούν την ταυτότητά τους χωρίς να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο. Τι τους έφερε μέσα σ’ αυτό το σπίτι; Τι τους συνδέει και τι τους καθιστά αντιμέτωπους; Ένας άνθρωπος, ένα έγκλημα, η απελπισία ίσως ή μήπως κάποιο τραύμα που δεν λέει να κλείσει;
Ταλκ, άμυλο, σόδα για γαργάρες. Υπνοστεντόν, ντεπόν, αμφεταμίνες. Πονστάν και παρακεταμόλες. Πολύχρωμα χαπάκια, κάψουλες και δραμαμίνες. Νεκροκεφαλές και ημισέλινοι, αντίο κόσμε ή γεια χαρά; Όλα παίζουν σ’ αυτό το νυχτερινό παιχνίδι της αλήθειας και των ψευδαισθήσεων. Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης και μίσους σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, με ηρωικά φαντάσματα ανθρώπων που ψάχνουν την αλήθεια για να ξεφύγουν από το σκοτάδι τους.

«Τα σκυλιά»
Μία ομάδα σκύλων ντετέκτιβ εμφανίζεται στη σκηνή. Αποστολή τους είναι να διαλευκάνουν τα γεγονότα γύρω από την κακοποίηση και το θάνατο του χάσκι από την Αράχωβα, υπόθεση που είχε απασχολήσει πριν λίγο καιρό το Πανελλήνιο. Ποια εκδοχή είναι η αληθινή;
Ήταν άνθρωπος ο δολοφόνος, όπως είχε ακουστεί αρχικά ή μήπως το συμπαθές ζώο έπεσε θύμα αγέλης άγριων σκύλων, όπως λέει το επίσημο πόρισμα των αρχών; Θα καταφέρουν οι σκύλοι ντετέκτιβ που έχουν έρθει στα κρυφά από διάφορες γωνιές της γης να ανακαλύψουν την αλήθεια;
Μετά την τεράστια επιτυχία της απολαυστικά καυστικής "Δημοκρατίας του Μπακλαβά" σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Ανέστης Αζάς και η ταλαντούχα ομάδα του παρουσιάζουν το έργο τους "Τα Σκυλιά" από τις 25 Απριλίου και για 10 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ. Παίζουν: Γιώργος Κατσής, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Πετεβή, Gary Salomon, Cem Yiğit Üzümoğlu.

«Γιαγιάδες»
Μετά τον επιτυχημένο κύκλο sold out παραστάσεων του έργου «ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ» στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Γιώργος Καλογερόπουλος και οι συνεργάτες του επιστρέφουν για τρεις βραδιές, 4, 5, 6 Aπριλίου, με μια παράσταση αφιερωμένη στο πιο αγαπημένο και συχνά ξεχασμένο πρόσωπο μιας οικογένειας, τη γιαγιά.
Μια παράσταση φτιαγμένη από ιστορίες για γιαγιάδες. Ιστορίες ομορφιάς, ανθρώπων, παράξενων πλασμάτων, νοσταλγίας, απόρριψης, μοναδικότητας, αγάπης, απώλειας, αποδοχής, πόνου, χαράς.
Μια γιαγιά στο μέτωπο του πολέμου πασχίζει να προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή στην οικογένειά της. Μια ανήμπορη γιαγιά, ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, παλεύει με τις αναμνήσεις της. Μια σύγχρονη γιαγιά ανακαλύπτει τα οφέλη της τεχνολογίας και τα «μαγικά» φίλτρα του Instagram.
Μια ηλικιωμένη ηθοποιός αναπολεί τους μεγάλους ρόλους που καθόρισαν τη ζωή και την καριέρα της. Μια εγκαταλελειμμένη γιαγιά στο δωμάτιο ενός γηροκομείου ξαναζεί τα τραύματα του παρελθόντος με φόντο μια θάλασσα που δεν έρχεται ποτέ. Η απίστευτη ιστορία μεταμόρφωσης και αποδοχής μιας ιδιαίτερης και πολύχρωμης γιαγιάς. Μια γιαγιά, αντιμέτωπη με το επερχόμενο φινάλε της, ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής της. Ένας εγγονός/σκηνοθέτης με σκηνικές οδηγίες τις αναμνήσεις απ’ τη δική του γιαγιά.
Πρόσωπα και ιστορίες που συνθέτουν έναν ποιητικό φόρο τιμής στις γιαγιάδες του παρελθόντος, του παρόντος μα και του μέλλοντός μας. Σύλληψη/Κείμενο/Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Καλογερόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καλογερόπουλος, Βάσω Μανδύλη, Μαρία Μιχαηλίδου, Αιμιλία Ράπτη, Μαρίνα Σωκράτη, Εύη Τσακλάνου. Φιλική συμμετοχή σε βίντεο Ελένη Γερασιμίδου

«Η Σκύλα»
Ακριβώς στην 150ή επέτειο από τη γέννηση του συγγραφέα Georges de la Fouchardiere, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η θεατρική μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματός του «Η Σκύλα» από 27 Απριλίου στο θέατρο Αλκμήνη.
Πρόκειται για μια παράδοξη ιστορία πόθου, διαφθοράς και εγκλήματος, μέσα από ένα παρακμιακό, αστείο βαριετέ, ως θέατρο εν θεάτρω, που σαρκάζει τους ήρωές του, καθώς εκείνοι περνούν ανυποψίαστοι, μέσα από μια ανθοστόλιστη πορτούλα και σιγοκαίγονται στα βάθη της Κόλασης.
Η αιώνια σύγκρουση της καλλιτεχνικής αξίας με τους αδηφάγους εμπόρους Τέχνης και ο φαύλος κύκλος υπερκέρδους γύρω απ' αυτήν, η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος και η εξάρτηση όλων των «ιερών» θεσμών και των κοινωνικών σχέσεων από το Χρήμα, σχολιάζονται με σκληρότητα και χιούμορ από τους δύο αφηγητές, που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης:
ο Μωρίς, ένας φιλήσυχος, έντιμος ιδιωτικός υπάλληλος, δυστυχισμένος σ' έναν συμβατικό γάμο με την Αντέλ και με μόνες διεξόδους τον αγοραίο έρωτα και την παράξενη ζωγραφική του, ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή του, παράφορα, τη Λουλού, μια αφελή πεταλουδίτσα της νύχτας. Εκείνη, όμως, μαζί με τον αδίστακτο προστάτη και εραστή της, Ντεντέ, τον εξαπατούν. Ο Μωρίς, μέσα από μια συνάντηση με τον Αλέξις, έναν αναπάντεχο προσωρινό σωτήρα του, ξεγελιέται ότι θα ευτυχήσει με τη Λουλού, όμως, σιγά σιγά, χάνει τα πάντα, την εντιμότητά του, την αξιοπρέπεια, ακόμη και την πατρότητα των πινάκων του, αφού η Λουλού τούς παρουσιάζει ως δικούς της. Οι Ειδήμονες της Τέχνης παίρνουν το μέρος της. Εκείνος, ανακαλύπτει ότι η Λουλού τον απατά, αλλά την αγαπά τόσο, ώστε τη συγχωρεί. Η Λουλού βρίσκεται βίαια δολοφονημένη. Η Κόλαση ακολουθεί για πάντα τον Μωρίς.
Παίζουν: Μανώλης Ιωνάς, Βασίλης Βλάχος, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Καραβιώτης, Χίλντα Ηλιοπούλου, Μιράντα Ζησιμοπούλου - Αγγελική Ξενία (εναλλάξ), Χρήστος Κασιέρης

«Στην παλιά εθνική»
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει την παράσταση Στην παλιά εθνική, βασισμένη στο μονόπρακτο του Γρηγορίου Ξενόπουλου Ψυχοσσάβατο, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου. Επί σκηνής μια δυναμική ομάδα ηθοποιών, με τους Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Βασίλη Μηλιώνη, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου και Αιλιάνα Μαρκάκη να ερμηνεύουν τους κεντρικούς ρόλους.
Ένα παλιό, ερειπωμένο βενζινάδικο στην παλιά εθνική οδό. Μια οικογένεια που κατοικεί στη σκιά ενός ανείπωτου μυστικού. Ένα Ψυχοσάββατο που ξυπνά ενοχές, πάθη και φαντάσματα του παρελθόντος.
Το νέο θεατρικό έργο Στην παλιά εθνική έρχεται να αφηγηθεί μια ιστορία γεμάτη ένταση, μυστήριο και ανατροπές. Ο Παύλος, αλκοολικός και βυθισμένος στη βία, η γυναίκα του Ελένη, παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο σιωπής και ενοχής, και η Δήμητρα, η διαλυμένη μητέρα του Παύλου που βλέπει παντού φαντάσματα και αναζητά απαντήσεις για τον θάνατο της κόρης της. Όταν ο ανιψιός Άγγελος επιστρέφει μετά από χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με μια οικογένεια διαλυμένη, έναν έρωτα που δεν έσβησε ποτέ και μια αλήθεια που δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί.
Στην καρδιά του έργου, η πάλη μεταξύ ενοχής και λύτρωσης, αλήθειας και ψευδαίσθησης. Μέσα από μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, όπου το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, οι χαρακτήρες οδηγούνται σε μια μοιραία νύχτα που θα τους ενώσει για πάντα.

«Θέλω να σου κρατώ το χέρι»
Ξανά από 25 Απριλίου στο θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου.
Στις 17 Οκτωβρίου 1963 οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινίασε τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας.
Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία και ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.
Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα «θέλω» τους και τα «πρέπει» τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μας «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και στο δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Θα τα καταφέρουν;
Οι περισσότεροι θεατές μάς είπαν ότι είδαν τη δική τους ιστορία επί σκηνής… Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα. Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα