Νέες θεατρικές πρεμιέρες κάνουν την εμφάνισή τους στις σκηνές της Αθήνας
Μάλιστα εν αναμονή της πρεμιέρας του Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, άλλαξε και η διαρρύθμιση των καθισμάτων, για πρώτη φορά, στο ιστορικό θέατρο. Αυτό ήταν και το τελευταίο όραμά του. Αναμένουμε!
Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Διάχρονο Θέατρο
Το Διάχρονο Θέατρο του Νέου Κόσμου, πιστό στον χαρακτήρα του, ανεβάζει από τις 17 Φεβρουαρίου το κορυφαίο έργο Ο Βυσσινόκηπος.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα ακολουθήσει απολύτως το κείμενο του Άντον Τσέχοφ , με τη μέθοδο διδασκαλίας του Κάρολου Κουν και ο Τσέχοφ δε θα ενταχθεί σε πειραματικές διασκευές.
Μία επιστροφή στο παρελθόν επτά ατόμων στο σπίτι των παιδικών τους χρόνων. Το σπίτι έχει ήδη πουληθεί και τα πρόσωπα του σπιτιού αναπολούν παρελθοντικές καταστάσεις σε ένα σπίτι γκρεμισμένο. Θα καταφέρουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω;
Τρεις καταξιωμένοι πρωταγωνιστές ρεπερτορίου, κρατούν τους βασικούς ρόλους: ΛΙΟΥΜΠΑ η Μαίρη Βιδάλη, ΓΚΑΓΕΦ ο Οδυσσέας Σταμούλης, ΛΟΠΑΧΙΝ ο Μπάμπης Χατζηδάκης.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και φωτισμούς Γιώργου Δανεσή, σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σκηνικά Ιωάννας Κατσιαβού, κοστούμια Γκαλίνας Σουλτανόβιτσι και μουσική σύνθεση ειδικά για την παράσταση από τον Θάνο Γεωργουλά. Βοηθός σκηνοθέτη ο Χρήστος Μαραθιάς. Μαζί τους οι Σωτήρης Αντωνίου, Μαρλέν Κάραλη, Χρήστος Μαραθιάς, Ρόουζ Μουτζούρη, Κατερίνα Σωτηρίου, Βασίλης Τραιφόρος, Περικλής Τσαμαντάνης, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Ροδούλα Χαμηλοθώρη.
Οι Θεατρίνων Θεατές ετοίμασαν και παρουσιάζουν από τις 19 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη τη φετινή κεντρική τους παραγωγή στο Studio Κυψέλης, σε ενιαία παράσταση, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη «ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ΘΡΥΨΑΛΑ» με τα σημαντικότερα μονόπρακτα από την τριλογία σε επιλογή, σύνδεση και επαναπροσδιορισμό τους από το Γιάννη Σολδάτο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.
Έργο που θεωρείται από τα σπουδαιότερα της σύγχρονης ελληνικής πραγματείας! Μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας για τον έρωτα, την αναζήτηση του ιδανικού, την σύγκρουση, την ελπίδα, την φθορά και την πτώση. Μια σάτιρα με χιούμορ, τρυφερότητα, λυρισμό και σκληρότητα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ένα έργο για αυτούς που ονειρεύονται τη νύχτα και δεν τους αρκεί μια φορά για να ζήσουν.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Μάνος Τσιβιλής, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καρατζάς, Γιάννος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο του Άντον Τσέχωφ PLATONOV σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro στην Κεντρική Σκηνή από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτα Βλαντή, Όμηρος Πουλάκης, Έρρικα Μπίγιου, Ειρήνη Καζάκου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιώβη Φραγκάτου, Σπύρος Ιωάννου.
Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχωφ στην ωριμότητά του.
Η άφιξη του Πλατόνοφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα.
Δάσκαλος του θεάτρου με παγκόσμια φήμη, ο Adolf Shapiro ήταν μαθητής και διάδοχος της Maria Knebel, η οποία με τη σειρά της, ήταν μαθήτρια και διάδοχος του Konstantin Stanislavsky. Η παγκόσμια φήμη του Shapiro οφείλεται κυρίως στη μελέτη, την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία του πάνω στα έργα του Άντον Τσέχωφ.
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, μετά τις μεγάλες sold out επιτυχίες «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ (σεζόν 2021-22) και «Berlin Alexanderplatz» του Άλφρεντ Ντέμπλιν (σεζόν 2022-23) που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό της Αθήνας, εξυμνήθηκαν από τους κριτικούς και απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, παρουσιάζει από τις 21 Φεβρουαρίου 2024 τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, σε παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως».
«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί». Η σαρωτική κωμωδία του Τομ Στόπαρντ στην ιστορική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη. Μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα για τους αντι-ήρωες του περιθωρίου της ξακουστής τραγωδίας του Άμλετ, που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν το γνωστό ένδοξο-άδοξο τέλος.
Ρομαντισμός, θλίψη και πικρό χιούμορ σε ένα καταιγιστικό έργο που μιλά για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος για να επιβιώσει, όταν γύρω του συμβαίνουν «σημεία και τέρατα».
Στους ομώνυμους ρόλους δύο σημαντικοί ηθοποιοί, ο Βασίλης Ανδρέου και ο Νίκος Καρδώνης, συμπρωταγωνιστούν σε έναν 10μελή εξαιρετικό θίασο: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Γιώρος Δάμπασης, Στάθης Κόικας, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, με αφορμή την συγκεκριμένη παράσταση, αλλάζει ριζικά η διαρρύθμιση των καθισμάτων και της σκηνής.
Αυτή η μεγάλη ανατροπή στην παράδοση του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης, να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους θέασης ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε σκηνοθεσίας, αποτέλεσε το τελευταίο όραμα του Λευτέρη Βογιατζή, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος και για το οποίο φρόντισε να εξοπλίσει το θέατρο του με τον κατάλληλο μηχανισμό. Έναν μηχανισμό, ωστόσο, που δεν πρόλαβε να θέσει σε λειτουργία και ο οποίος παίρνει σάρκα και οστά τώρα, για πρώτη φορά, 11 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τρίτη στις 21.00 στο bar του Τεχνοχώρου - Φάμπρικα θα παρουσιάζεται η παράσταση "Δε Μιλένιαλς" σε κείμενο και σκηνοθεσία Χρύσας Κολοκούρη. Παίζουν: Λουκία Ανάγνου, Άρης Κασαπίδης, Χρύσα Κολοκούρη. Πρωτότυπη μουσική και μουσικός επί σκηνής Tsolimon (Νίκος Τσώλης)
Τρεις νέοι άνθρωποι, λίγο πριν και λίγο μετά τα 30, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη ζωή, τον έρωτα και τη φιλία. Ένα πάρτι γενεθλίων, ένας χωρισμός, το νοίκι στο τέλος του μήνα, ένας μουσικός παραγωγός που δεν έρχεται ποτέ, αποτυχημένες οντισιόν και συνεντεύξεις για δουλειά, η ενηλικίωση και η ελπίδα ότι, δεν μπορεί, κάτι θα συμβεί… Όλα με φόντο την Αθήνα του σήμερα.
Μία παράσταση με έντονα στοιχεία μιούζικαλ, στην οποία οι τρεις χαρακτήρες ξεδιπλώνουν με χιούμορ και σαρκασμό τις δυσκολίες και τα όνειρα μιας γενιάς, που έχει την προσδοκία να ζήσει όπως η προηγούμενη, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να χαράξει τον δικό της δρόμο και να κρατήσει ζωντανή μέσα της την αίσθηση πως τελικά (μάλλον) όλα θα πάνε καλά.
“ΜΟΜΕΝT” της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου στο θέατρο ΕΛΕΡ. Μια παράσταση εμπνευσμένη από το βιβλίο του Alan Lightman «Τα Όνειρα του Αϊνστάιν» με πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου
Πρόκειται για ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, με την υπογραφή της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου, μια ιστορία για τον άνθρωπο που στέκει απέναντι στον χρόνο γεμάτος ερωτήματα.
Ο Άλμπερτ, ο νεαρός υπάλληλος ενός γραφείου ευρεσιτεχνιών, παλεύει με τον χρόνο. Αν τον κατανοήσει θα γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: ο πιο διάσημος φυσικός στην ιστορία. Εξαντλημένος και φλεγόμενος από ιδέες, βλέπει ασταμάτητα όνειρα. Ονειρεύεται κόσμους, σε κάθε έναν από τους οποίους ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Όσο η μάταιη μάχη συνεχίζεται, τα όνειρα σφίγγουν γύρω του σαν κλοιός, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο χρόνος είναι εν τέλει πάνω από τον άνθρωπο; Μια μάχη εξ’ ορισμού χαμένη; Ή μπορεί να ξανακερδηθεί;
Παίζουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Χριστέλα Γκιζέλη, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου